Witam
Sprawa dotyczy laptopa toshiba satellite A 305 z preinstalowanym systemem Vista Home Premium. W biosie dysk twardy jest widoczny
Przebieg wydarzeń:
Na prośbę koleżanki która używa tego laptopa od kilku lat (ok 5) zająłem się czyszczeniem systemu z niepotrzebnych programów. Po odinstalowaniu wszystkiego co niepotrzebne próbowałem uruchomić ponownie komputer i system operacyjny już się nie załadował. Postanowiłem więc zainstalować system od nowa bez formatowania całego dysku na istniejącej partycji i tutaj pojawił się problem po kilkudziesięciu sekundach pojawił się komunikat o błędzie (numeru nie zanotowałem ponieważ nie myślałem że będzie to miało znaczenie) i instalacja została przerwana. Następnie postanowiłem sformatować dysk i znowu wyskoczył błąd ERROR: 20-0472-0000 Data Deletion Error przy następnej próbie instalacji otrzymałem komunikat 05-0172-045D. Jedyne co w przypadku próby uruchomienia z dołączonej płyty instalacyjne działa to wiersz poleceń przy czym ładowanie tej płyty trwa kosmicznie długo 15-20 min.
Próbowałem naprawić MBR i bootsector przu użyciu polecenia bootrec.exe ale pojawia się komunikat o tym że dysk nie działa.
Próbowałem użyć programu gparted ale pojawia się komunikat że nie znalazł bootowalnej płyty pomimo tego że ta sama płyta działa normalnie w innych komputerach.
W tej chwili jeśli spróbuję uruchomomić komputer bez płyty instalacyjnej w środku dostaję komunikat
PXE-E61: Media test failure, check cables
PXE-MOF: Exiting nVidia boot agent
Disk Boot Failure, insert system disk and press enter
Co robić drodzy forumowicze? Da się to jakoś naprawić?

Moja zawartość
Nie podano