Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szybszy procek czy lepsza karta graficzna?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 KirkLeeH

KirkLeeH

Początkujący

• 106 postów

Napisano 13 10 2007 - 23:31

Witam. Mam mały problem. Otóż chcę zakupić laptopa. Musi on mieć 17 calową matrycę i niezłe podzespoły. Mam 2 typy.
1. http://www.ceneo.pl/797146
2. http://www.ceneo.pl/887597
Fujitsu ma mocniejszy procek (core duo 2.0 ghz) ale słabszą kartę graficzną (GeForce 7600), natomiast w HP jest gorszy procesor (core duo 1.5 ghz) ale za to lepsza karta graficzna (GeForce 8600). Laptop ma służyć do programów do projektowania (Photoshop, AutoCad itp.) oraz czasami do gier. Jak myślicie co wybrać? Lepsza karta czy lepszy procesor? Ewentualnie macie może własne typy do kwoty około +/- 5000 zł?? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

• 0

#2 DanBK

DanBK

Stały użytkownik

• 292 postów

Napisano 14 10 2007 - 00:31

Jeśli głownie do grafiki ma Ci służyć to wybierz ten z mocniejszym prockiem, PhotoShop aż tak dużo z karty
nie ściąga a często dużo liczy, to samo tyczy się CAD'a, a gry... zawsze można ciutkę odkręcić grafe w grze :D
Jeśli miałbym Ci doradzić który z powyższych jest lepszy to bym tego nie zrobił tylko dał Ci ulotkę z np MM
w której na pierwszej stronie byłby laptop na 1999PLN który by tak samo sobie radził z grafiką ale nie miałby
tulu bajerów i nie potrafił by przyszywać guzików :)

Kryteria według których powinieneś się kierować:
  • ilość i prędkość pamięci operacyjnej
  • wydajność procesora
  • prędkość dysku twardego
P.S Jeśli koniecznie chcesz bawić się grafiką to polecam jednak stacjonarne, a wydawanie na coś mobilnego
tyle kasy to... przepraszam lekka głupota bo za poł roku będzie to już "złom za 2tys" :)

edit://
@down - dokładnie ;)

• 0

#3 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 14 10 2007 - 01:10

(...) przepraszam lekka głupota bo za poł roku będzie to już "złom za 2tys" :D

za 1,5 tys.... za rok...
  • 0

#4 KirkLeeH

KirkLeeH

Początkujący

• 106 postów

Napisano 14 10 2007 - 11:53

Brat studiuje architekturę i musi mieć laptopa z 17 calową matrycą do tych programów. Możecie w takim razie polecić coś tańszego ale koniecznie z 17'??
  • 0

#5 DanBK

DanBK

Stały użytkownik

• 292 postów

Napisano 14 10 2007 - 13:38

Acer Aspire 7320 - ok 2500zł
HP model: dv9408nr - tak do 3000zł (tego polecam ale nadal nie potrafi guzika przyszyć :D )
Poszukaj może jeszcze jakiś NO-NAME po marketach elektronicznych.
  • 0

#6 KirkLeeH

KirkLeeH

Początkujący

• 106 postów

Napisano 14 10 2007 - 18:21

Słuchajcie chyba zdecyduję się na laptopa firmy HP: http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/14227/I mam teraz pytanie. Czy zamontowane tam podzespoły pozwolą mi na granie na średnich detalach w takie gry jak Stalker, Test Drive Unlimited czy Prey przy zachowaniu niezłej płynności gry (30-35 FPS)?? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
  • 0

#7 KirkLeeH

KirkLeeH

Początkujący

• 106 postów

Napisano 15 10 2007 - 14:58

Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na to pytanie? Bardzo proszę o wszelką pomoc, gdyż bardzo mi na tym zależy. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych