Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szlifowanie szła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 18 08 2010 - 21:20

Mój pies podrapał mi telewizor... -.-
Rysa w najgłębszym punkcie ma może ze pół milimetra, ale podczas oglądania widać to, jest jakiś słoty środek żeby to jakoś wypolerować ?

• 0

#2 Krzychu25

Krzychu25

Zaawansowany użytkownik

• 1 045 postów

Napisano 19 08 2010 - 17:33

Masz LCD, czy CRT? Bo jak masz CRT to twój pies musi mieć ostre pazury :P

• 0

#3 Gość_Sicknature_*

Gość_Sicknature_*

Napisano 19 08 2010 - 22:11

Zależy jakie to szkło bo są specjalistyczne pasty polerskie ale to trzeba więcej danych Makszu podać :P
  • 0

#4 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 20 08 2010 - 03:30

Jakich danych ? na fotce nie będzie nic widać bo aparatu nie mam tylko z komy...

LCD Krzychu LCD... :P
  • 0

#5 Gość_unitrax_*

Gość_unitrax_*

Napisano 20 08 2010 - 09:19

Monitory LCD nie są pokryte szkłem , nie wiem skąd masz takie informacje .
od zewnętrznej strony jest to filtr polaryzacyjny , dzięki któremu widzisz na tym ekranie kolory ( drugi taki sam jest po drugiej stronie matrycy i razem tworzą komplet- zestaw .

Filtr ten w swojej konsystencji i strukturze bardzo podobny jest do grubej i twardej folii z plastiku - szkodzą mu chemiczne detergenty i bardzo łatwo go zniszczyć , zarysować , rozpuścić ( acetonem , nie wiem czy benzyną i ropopochodnymi także )

Nic z tym nie zrobisz a wszelkie prace polerskie będą powodować jeszcze większe zniszczenia .

Dodatkowo - jeśli powłoka została przebita, w taki sposób że szkło pod nią ma styczność z atmosferą , a jest ona przyklejona do 2 bardzo cienkich warstw szkła , między którymi mieści się oleista ciecz - ciekłe kryształy , to stanie się nieco podobny scenariusz co w uszkodzonej powłoce lakierniczej samochodu - podejdzie powietrze i powłoka zacznie się odklejać , rozwarstwiać - w samochodzie koroduje

Skąd to wiem ? przeprowadzałem już takowe testy na uszkodzonych monitorach lcd

Najefektywniejszym sposobem naprawy tej usterki będzie wymiana matrycy (co jest nieopłacalne),a jako że jest to uszkodzenie mechaniczne , gwarancja już przepadła

Jeśli uszkodzenie jest małe i w niewidocznym miejscu staraj się o nim zapomnieć , jeśli zaś jest duże i w widocznym miejscu pomyśl o zmianie monitora
  • 0

#6 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 20 08 2010 - 10:12

Yyy.. aha, czyli nie szło, ja sie nie znam więc na pierwszy rzut oka wyglądało jak szło :P

Po za tym to telewizor a nie monitor

Dodatkowo - jeśli powłoka została przebita, w taki sposób że szkło pod nią ma styczność z atmosferą , a jest ona przyklejona do 2 bardzo cienkich warstw szkła , między którymi mieści się oleista ciecz - ciekłe kryształy , to stanie się nieco podobny scenariusz co w uszkodzonej powłoce lakierniczej samochodu - podejdzie powietrze i powłoka zacznie się odklejać , rozwarstwiać - w samochodzie koroduje

Nie raczej.

Spróbuje zrobic jakąś fotke

Edit:

Fotki
http://img231.imageshack.us/img231/2360/20082010323.jpg
http://img714.imageshack.us/img714/2807/20082010324.jpg
  • 0

#7 Gość_unitrax_*

Gość_unitrax_*

Napisano 20 08 2010 - 10:53

to jest plasma ? bo jak telewizor to zdaje się że z daleka tego nie widać .
Jeśli tego bardzo nie widać to się tym po prostu nie przejmuj bo i tak nie naprawisz

a że szkło ? może tylko taki efekt w sensie matryca błyszcząca .

a kota to bym za takie coś upiekł i zeżarł , tudzież wywalił za drzwi na zbity pysk - niech szuka nowego domu i nowego tv do psucia
  • 0

#8 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 20 08 2010 - 11:00

Tak, plasma, w sumie to bar5dziej to widać w nocy kiedy nie ma świateł nigdzie :P

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych