Skocz do zawartości

Zdjęcie

System- niewidzialne pliki ponad 5GB ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 maniek000

maniek000

Nowy

• 1 postów

Napisano 13 02 2009 - 00:56

Mam poważny problem - przynajmniej dla mnie bo w żaden sposób nie potrafię się z nim uporać.
Mianowicie moja partycja systemowa ma 20 GB miejsca mimo to komputer wyświetla że wolnego pozostało mi ponad sześć i jest to nie możliwe gdyż wszystkie programy w poszczególnych folderach zajmują nie więcej jak cztery a najgorsze że wszystko po kolei przeszukałem i nic nie zajmuje więcej niż sto czy dwieście mega a najgorsze że pokazuje w Documents and Settings 3,37GB gdzie po wejściu w folder widać wyraźnie że nic tam nie ma no na pewno nie o takiej pojemności skąd się to wzięło gdzie tego szukać jak się tych niewidzialnych danych pozbyć ? Dwa tygodnie temu przeinstalowywałem system muszę to powtórzyć czy da się to jakoś naprawić

• 0

#2 Chinka

Chinka

Seal of Approval

• 426 postów

Napisano 13 02 2009 - 02:50

Czy system nie jest bynajmniej zapchany?? Posprawdzaj rozmiary podfolderów tego Documents and Settings

• 0

#3 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 13 02 2009 - 12:30

Włącz wyświetlanie ukrytych plików i folderów, oraz plików systemowych: Mój komputer->Narzędzia->Opcje folderów->Widok i tu są te opcje. standardowo na C jest umieszczony plik wymiany który rozmiar początkowy ma ok 1.5x RAM (pagefile.sys) + plik hiberfill.sys - rozmiar taki jak zainstalowana pamięć RAM - używany przy hibernacji systemu. Opróżnij katalogi tymczasowe: C:\Windows\Temp, C:\Documents and Settings\Użytkownik\Ustawienia lokalne\Temp\ , gdzie Użytkownik to nazwa twojego konta, opróżnij też kosz i usuń pliki tymczasowe z przeglądarki.
Najlepiej użyj jakiegoś programu do usuwania tych wszystkich śmieci np. ccleaner.
Istnieje też możliwość, że jest błednie wpisana wielkość wolnego miejsca - sprawdź dysk poleceniem chkdsk c: /v /f /x - na pytanie czy sprawdzić dysk przy ponownym uruchomieniu kompa odpowiedz t i restart.
Pozdrawiam
  • 0

#4 rafal194

rafal194

Zaawansowany użytkownik

• 413 postów

Napisano 13 02 2009 - 15:12

może również przywracanie systemu pozera ci tyle miejsca sprawdź ile punktów przywracania systemów masz możesz zrobić Start\programy\Akcesoria\narzędzia systemowe\oczyszczanie dysku\więcej opcji\(przwracanie systemu)usuń wszystkie punkty prócz najnowszego i ok.ok.Oraz tak jak kolega podał użyj pogramu typu
CCleaner Odkurzacz
  • 0

#5 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 16 02 2009 - 19:24

Może masz te 5 GB nie przydzielone ??
Start >> uruchom >> diskmgmt.msc
I zobacz czy wszystko OK

Może masz jakieś wirusy ?
Daj loga z hijacka i Combofixa