Skocz do zawartości

Zdjęcie

System nie widzi kart dźwiękowych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mimizu

Mimizu

Nowy

• 3 postów

Napisano 15 02 2008 - 00:55

Do mojego komputera, pomimo obecności zintegrowanej karty dźwiękowej, kupiłem Sound Blaster Audigy. Nie było z nią większych problemów - parę razy zdarzyło się jednak, że dźwięku nie było (suwak w Foobarze nawet się nie przemieszczał), jednak pomagał restart. W pewnym jednak momencie sielankę uj strzelił - słuchałem na komputerze muzyki (nie robiąc na nim nic innego), a ta w pewnym momencie po prostu przestała grać. Nie pomagał restart, ani ceregiele z zamianą portu PCI. Próba reinstalacji sterowników zwracała błąd, że nie wykryto sprzętu. Wniosek - karta is dead. Sprzedawca kartę wymienił, zapewne nie sprawdziwszy jej. Okazało się jednak, że z nową problem jest ten sam. Sprawdziłem ją więc na innym komputerze - eureka, działa! Wsadziłem dla odmiany dwie inne karty dźwiękowe (Audigy LS i jakiegoś starego SB, bodajże Live) w szparkę swojej maszyny - zero odzewu. Pomyślałem, że padło coś w płycie głównej (Asus, modelu nie mogę w tej chwili sprawdzić), lecz ta bardzo ładnie poradziła sobie z przyjęciem na pokład karty sieciowej.

Czy szanowni forumowicze znają może jakieś remedium na ten smutny problem? Zintegrowana karta niby gra, ale bardzo nijako w porównaniu z Audigy.

PS.
Przed instalacją wyłączałem zintegrowaną dźwiękówkę - zarówno w BIOSie, jak i w systemie - bez skutku jednakże.

• 0

#2 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 15 02 2008 - 15:06

Może to wina systemu? Masz możliwośc odpalenia jakiegoś linuxa live i sprawdzenia czy karta działa?

• 0

#3 Mimizu

Mimizu

Nowy

• 3 postów

Napisano 16 02 2008 - 12:27

Może to wina systemu? Masz możliwośc odpalenia jakiegoś linuxa live i sprawdzenia czy karta działa?

A Ubuntu mogłoby być? Akurat planowałem instalację.
  • 0

#4 killov

killov

Początkujący

• 131 postów

Napisano 18 02 2008 - 19:26

Może masz problem z kontrolerem przerwań, - spróbuj przywrócić ustawienia BIOSu do domyślnych, wyłącz jedynie zintegrowaną kartę dźwiękową i zapisz aktualne zmiany. Możesz spróbować też przełożyć kartę Audigy w inny wolny slot PCI. Miałem kiedyś podobny problem z niemożnością wykrycia SB Live! na płycie ECS K7S5A, na co receptą było przełożenie karty w inne miejsce. Możesz również spróbować zaktualizować sterowniki do najnowszej wersji, ze strony producenta Crative.

http://pl.europe.creative.com/support/downloads/
  • 0

#5 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 18 02 2008 - 20:02

A wyłączyłeś w BIOSie kartę zintegrowaną?
  • 0

#6 killov

killov

Początkujący

• 131 postów

Napisano 18 02 2008 - 20:08

PS.
Przed instalacją wyłączałem zintegrowaną dźwiękówkę - zarówno w BIOSie, jak i w systemie - bez skutku jednakże.

Przeczytaj zapytanie autora jeszcze raz - dokładnie. Pozdrawiam.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych