Skocz do zawartości


Zdjęcie

Syrop glukozowo-fruktozowy z Kubusia zamiast płynu do spryskiwaczy!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 makensis

makensis

    Naczelny

  • 5 036 postów

Napisano 01 02 2014 - 17:31

Warto się przyjrzeć temu co jemy; jeden z internautów zauważył niedawno, że pozostawiony na noc w samochodzie napój Kubuś Play wcale nie zamarznął, a warto dodać, że temperatura na zewnątrz wynosiła -8C. Przeprowadził małe śledztwo, które wykazało, że to sprawcą tego zjawiska była obecność syropu glukozowo-fruktozowego w składzie napoju. Stosuje się go w zastępstwie zwykłego cukru, który jest droższy w produkcji.

Czym jest dokładnie syrop glukozowo-fruktozowy? Według Wikipedii to: "oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych (glukozy i fruktozy), uzyskiwany w wyniku hydrolizy węglowodanów. Syrop otrzymuje się z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą." Tyle teorii, w praktyce to odpad powstały podczas przetwarzania kukurydzy. Głównym producentem tego cuda są Stany Zjednoczone i Argentyna - państwa,  w których uprawy GMO stanowią obecnie 90% jak nie więcej areału produkcyjnego. Sam syrop pomimo swojej dopuszczalności na rynku nie jest najlepszym produktem dla dzieci, bo  powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość(cukry proste wchłaniają się natychmiastowo do organizmu i odkładają bardzo szybko w tkance tłuszczowej). Ponadto zwiększa ryzyko cukrzycy typu II i wiele innych dolegliwości, które dopiero teraz stały się obiektem badań naukowców. Co na to Kubuś? Z opinii PR firmy dowiedzieć się można tylko, że jest to substancja zakwalifikowana przez UE do spożycia oraz szeroko stosowana w branży gastronomicznej. Czy to są wystarczające powody, dla których warto ten produkt polecać maluchom? Warto sprawdzić ulotkę tego co polecamy naszym pociechom, a nie tylko sugerować się bełkotem marketingowym.

 

kubus.jpg

Słodko-gorzki biznes



  • 0

#2 #plus

#plus

    Uzależniony od forum

  • 1 315 postów

Napisano 01 02 2014 - 21:37

0 stopni to temperatura zamarzania wody destylowanej, każda domieszka to zmienia, w przypadku cukrów jest to jej obniżenie.

 

Przy okazji ciekawostka:



  • 0

#3 agnieszkapat

agnieszkapat

    Początkujący

  • 10 postów

Napisano 18 03 2014 - 19:36

Hmmm a w zwykłym Kubusiu też jest syrop glukozowo-fruktozowy?


  • 0

#4 Qauke

Qauke

    Expert

  • 5 156 postów

Napisano 18 03 2014 - 21:49

Wystarczy przeczytać na etykiecie ;) ale daje głowę ze jest w 100%
  • 0

#5 Igorius

Igorius

    Magister

  • 464 postów

Napisano 20 03 2014 - 22:07

Najlepiej pić czystą wodę mineralną albo mineralną gazowaną ale... ale w drugim przypadku pije sie czysty ale ulegający szybkiemu rozpadowi kwas węglowy, który jest słabszy od obecnego w żołądku człowieka kwasu solnego. Kwas zaś solny produkuje sam człowiek w ilości nieszkodliwej dla siebie samego. Jego nadmiar jednak, oraz helikobakteri pylori, powoduje wzody na żołądku.

Użytkownik Igorius edytował ten post 20 03 2014 - 22:07

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych