Skocz do zawartości

Zdjęcie

Studia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Arjen

Arjen

Nowy

• 0 postów

Napisano 14 07 2008 - 14:46

Witam!Mam 22lata i chciałbym PONOWNIE udac się na studia,pisze ponownie bo juz raz studiowałem,ale nie wyszło.A po powrocie zza granicy doszedłem do wniosku,że ze średnim wyształceniem będzie mi bardzo ciężko znaleźc zajęcie, które zapewni mi pieniądze i spokój egzystencji :blink: .
Zastanawiam się nad studiami zaocznymi, na kierunku turystyka.Znam dobrze angielski i niemiecki,a do tego troche mówię po hiszpańsku.Branża ta wydaje mi się bcy rozwojowa...co wy na to?Studiował ktoś z Was ten kierunek?Jak wrażenia?

• 0

#2 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 14 07 2008 - 14:52

Szwagier skończył hotelarstwo i turystykę, nikt z jego roku nie pracuje w zawodzie, więc dobrze się zastanów. Polecam kierunki typowo techniczne, w tej chwili jest praca dla inżynierów.
Co studiowałeś wcześniej?

• 0

#3 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 14 07 2008 - 14:59

Polecam kierunki typowo techniczne, w tej chwili jest praca dla inżynierów.

potwierdzam , jest duży popyt na inżynierów i budowlańców za granicą ale i w polsce , teraz opłaca się jechac do Norwegi gdzie pracownik fizyczny na budowie zarabia w przeliczeniu na złotówki ok 8-10tys zł Dołączona grafika! A inżynier nawet kilka razy więcej Dołączona grafika! Do tego w bardzo dobrych warunkach , legalnie i po 8 godz dziennie.

Co do hotelarstwa to dobrze że znasz języki to bardzo ważny atut w tym zawodzie , a co do wykształcenia wyższego to coraz bardziej staje się mniej ważne .Znam ludzi którzy skończyli studia w kierunku prawa pracy a nic nie wiedzą , zwykli ludzie wiedzą więcej . Studia studiom nie równe , jeśli chcemy iśc na byle jakie to lepiej wogle nie iśc.

Co wcześniej studiowałeś i jaką szkołe skończyłeś ???
  • 0

#4 Arjen

Arjen

Nowy

• 0 postów

Napisano 14 07 2008 - 15:02

No i tu jest problem,bo ja jestem typowym humanistą.Studiowałem wcześniej politologię-kierunek, którego absolutnie nie polecam.Żeby się dostac na Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu musiałem miec sporo pkt.,bo jeśli mnie pamiec nie myli to wtedy bylo 11 chetnych na 1miejsce...zatem jak widzisz 3lata temu pewnie dostałbym się na inne kierunki,ale głupio wybrałem.O sstudiach inżynierskich raczej nie myślę-w przypadku dziennych nie mam zdawałem matematyki ani fizyki,a poza tym orłem nigdy nie byłem,szczególnie z fizyki.Bo jakbym do samej matmy dosiadł to bym pewnie sobie jakos poradził....Interesuja mnie studia zaoczne,wiecie w najbliższym czasie wyprowadzam się od rodziców,bo za pieniądze zarobione zagranicą postanowiłem kupic mieszkanie i się usamodzielnic.Zatem tylko zaoczne wchodzę w grę.Interesują mnie też języki obce,ale te studia-jak mi mówił wujek germanista są bardzo ciężkie,lepiej zrobci certyfikat z języka, bo w każdej firmie chodzi o to,by znac język,a nie by byc pos studiach z filologii.
Administracja i wszelkie marketingi są wg mnie "zbyt oklepane",to coś w stylu politologii, która była po prostu na czasie...
  • 0

#5 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 14 07 2008 - 15:05

A zamierzasz jeszcze pracowac za granicą ???

Możesz iść na hotelarstwo-turytyka ale pracowac w tym zawodzie to tylko za granicą bo u nas zadobrze nie jest.
  • 0

#6 Arjen

Arjen

Nowy

• 0 postów

Napisano 14 07 2008 - 15:08

A zamierzasz jeszcze pracowac za granicą ???

Nie wykluczam tego,ale na innych zasadach niż poprzednio.Pracowalem jako typowy fizol,kiepskie warunki mieszkaniowe,cieżka praca,ale...stawka finansowa naprawdę dobra,nawet jak na warunki miejsca gdzie byłem.
  • 0

#7 Arjen

Arjen

Nowy

• 0 postów

Napisano 21 07 2008 - 18:28

Tak sobie myślę,a zeby tłumaczyc papiery z językow obcych to tzreba jakie studia skończyc,zwykła filologia plus jakiś egzamin dodatkowy czy jak to jest?
  • 0

#8 db45

db45

Emerytura

• 945 postów

Napisano 22 07 2008 - 14:37

Tłumacz zwykły nie musi mieć wykształcenia. Jeśli chciałbyś zostać tłumaczem przysięgłym to trzeba skończyć studia o kierunku translacji i zdać egzamin na tłumacza przysięgłego. Tłumacz przysięgły tłumaczy zazwyczaj teksty prawne, natomiast zwykły teksty techniczne. Gdzieś nawet miałem przepisy jak to działa. Zaraz znajdę i dam Ci linka.

EDIT
Mam. LINK-chcesz to poczytaj ;]
  • 0

#9 Arjen

Arjen

Nowy

• 0 postów

Napisano 22 07 2008 - 16:37

Dzięki.
Wypadałoby w tym miejscy zapytac czy owe studia są bardzo,bardzo cięzkie...
  • 0

#10 aras992

aras992

Nowy

• 0 postów

Napisano 27 07 2008 - 12:21

turystyka bardzo ciekawy kierunek, jak dla mnie

przy okazji prosilbym o pomoc http://www.pajacyk.pl zajrzyjcie na stronke i oddajcie glos w sondzie

dzieki

// pierwszy i ostatni raz edytuję link, następnym razem warn. - plus-1
  • 0

#11 Mateusz.G

Mateusz.G

Początkujący

• 89 postów

Napisano 28 07 2008 - 12:41

Panowie i panie, którą uczelnie byście bardziej polecili ? UŚ w Katowicach czy Uniwersytet Opolski? Kierunek Psychologia. Siostra dostała sie i tu i tu i ma dylemat.. ;) Szkoda tylko, że jest nad morzem i wszystkim musze zająć sie ja. Wybierze oczywiscie ona, ale warto poznac jakies opinie na temat tych dwóch uczelni. W Opolu jak byłem zorientować się za mieszkaniami, to wynajem dwóch pokoi wynosi 1600 zł ;/

• 0

#12 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 28 07 2008 - 17:55

Co Ty gadasz Mateusz, jeden pokój niedaleko centrum Opola da się załatwić w cenie nawet do 400 zł., a za 350 miesięcznie to standard (plus opłaty). Co do wynajmu mieszkań - nie widzę sensu, chyba że ma już nagranych współlokatorów, wtedy daje się znaleźć coś za 1200 (dalej od centrum, ale z korzystnym połączeniem komunikacji miejskiej). Poza tym przy takiej odległości nie będzie miała problemu z załatwieniem akademika (na co teraz jest trochę za późno.
Bardziej poleciłbym jej Katowice, będzie miała bliżej (Rybnik?), a i szacunek wśród potencjalnych pracodawców wyższy. BTW psychologia to bardzo ciekawy kierunek. ;)

• 0

#13 Mateusz.G

Mateusz.G

Początkujący

• 89 postów

Napisano 28 07 2008 - 19:29

Plus, siostra jednak pójdzie do Opola. Mnie też to miasto zdecydowanie bardziej przypada do gustu, jedyne co potrafi porządnie w[beeep]/ zdenerwować to biedacy proszący o kase [ w wiekszej czesci romanie ]. Dziewczyny wynajmowac będą 2 pokoje w cenie 1600 zł. Wychodzi 400 na osobę (w cenie wliczona woda,CO,prąd itp). Drogo, ale cóż. 15 min do uczelni chyba mają..
  • 0

#14 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 28 07 2008 - 19:56

Cyganie i inne tego typu narody są wszędzie, ale w Opolu zbyt nachalnie nie "proszą". Napisz coś więcej o lokalizacji tego mieszkanka (PW), to powiem Ci czy okolica jest w porządku.
  • 0

#15 Mateusz.G

Mateusz.G

Początkujący

• 89 postów

Napisano 28 07 2008 - 20:36

Mieszkanie miało być na Placu Teatralnym,ale jest już nieaktualne. Dziewczyny sie o coś pokłóciły i podzieliło się 2 na 2, tak więc bede musiał poszukać jakiegoś pokoiku. Ogólnie trzeba się tam będzie wybrać, bo siostra z lokatorką jest nad morzem wiec lipnie żeby cokolwiek załatwiły.
  • 0

#16 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 28 07 2008 - 20:44

Szkoda, bo plac teatralny to dobra miejscówka, i blisko wszędzie. Jeżeli chcesz to koleżanka chyba wyprowadza się z mieszkania na Zaodrzu (do uniwerku to trochę kawałek), mieli tam około 1200 zł. na trzy osoby + opłaty. Kuchnia, łazienka i dwa pokoje.
  • 0

#17 Ziele

Ziele

Biblioteka Zielińskiego

• 1 812 postów

Napisano 28 07 2008 - 22:50

Plus, ale od Zaodrza to nie za daleko do uczelni?
  • 0

#18 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 29 07 2008 - 18:10

Opole nie jest takim dużym miastem, i z Zaodrza jest dobre połączenie MZK. ;)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych