Witam wszystkich.
Na co zwrocic uwage przy zakupie nowego komutera?
Zastosowanie:
1. Obrobka zdjec. A wiec praca glownie w Photoschopie CS2
2. W przyszlosci takze obrobka filmow w formacie “dotychczasowym” a wiec zadne HDTV, tylko 640 x 480 pixli. Glownie praca w After Effects powyzej 6 i w Premierze lub Pinacle.
3. Muzyka. Mam dobry sprzet muzyczny i potrzebowalbym miec mozliwosc eksperymentowania z muzyka poprzez swiatlowody.
4. Internet wylacznie w celach informacyjnch. Rzadne sciaganie filmow ani muzyki.
5. Inne sprawy (Grafika vektorowa-Freehand, Grafika i Fimy 3D, komstruowanie CAD, prezentacje typu PowerPoint) sa sprawami ktore mozna potraktowac zupelnie marginalnie.
6. Calkowicie mozna wykluczyc Gry.
Czy slusznie rozumuje:
1.W pierwszej kolejnosci Pamiec operacyjna. Tu jestem zdecydowany na co najmniej 1024 na jednej kostce, bo bede chcial rozszezyc do 2048
2. Procesor. I tu mam watpliwosci. Mysle, ze raczej AMD. Jest tanszy, zre mniej pradu i przy podobnych osiagach z Intelem jest nizej taktowany, wiec sie mniej grzeje. Zaznaczam jeszcze raz, ze w gre wchodzi praktycznie tylko Grafika Punktowa (pictographia)
4. Karta Video. Czy dobrym rozwiazaniem bedzie odczekac (doskladac kase) i kupic cos potem np. Pinacle i wpiac ja po prostu pod USB, czy tez powinienem od razu przy konfiguracji komputera ja uwzglednic?
5. Czy do problemu Sound Karty moge podejsc podobnie jak w wypadku Karty Video?
6. Karta Graficzna. Poniewaz nie bede sie wirtualnie strzela z nikim wiec nie potrzebuje Open GL ani DiractX. Czy slusznie rozumuje, ze do moich celow wystarczy najprostsza karta graficzna z jakims mizernym GPU. A moze istnieja jeszcze karty bez GPU?
Moze do Pictografiki mamy jakas specjalna karte?
Zalozeniem jest rowniez, glownie z uwagi na kase i na kompatybilnosc, to ze to ma byc zwykly PC (Windows) a nie Macintosh lub WorkStation Unixa.
Prezdzial cenowy:
To maja byc dwa komputery
Jeden ma sie zamknac w 3000 zl.
Drugi moze kosztowac troche wiecej. Tak do 4000 zl.
Za wszystkie wskazoiwki bede zobowiazany
Pozdrowionka
Pawel
Sprzet do grafiki
Rozpoczęty przez
pawe3
, 02 11 2006 12:54
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych