Skocz do zawartości

SpikeS

OFFLINE Ostatnio: 20 10 2006 21:24
-----

Moje tematy

Nie działa komputer po złożeniu

20 10 2006 - 20:55

Hello:)

A więc, złożyłem komputer:

Intel 4 - 3.2
Asus P5LD2 I945P
wentylator: Scythe Infinity
zasilacz: Tagan 380W
grafa: Sapphire X1600XT PRO
hdd: WD 120GB
1x dvd-rw
pamięć: Patriot 2x512MB Dual Channel

Po uprzednim podpięciu wszystkiego według instrukcji, odpalam sprzęt :D Wszystko działa, wystartowało ładnie, ok.

Ustawiam w biosie co ma pierwsze startować... dałem DVD-RW żeby zainstalować Windows XP [dysk twardy mam ze starego kompa i jest na nim już XP, dlatego chcę sformatować tenże dysk].

Uruchamiam ponownie komputer, włącza się instalacja systemu Windows,
kopiuje wszystkie sterowniki [około 4 minuty] i teraz z moich doświadczeń powinno włączyć się menu windowsowskie do wyboru partycji gdzie chcę instalować system.

Niestety pokazuje się po skopiowaniu plików czarny ekran, a następnie : BLUESCREEN z napisami białymi, błąd. Sprawdź wszystkie dyski twarde i kontrolery dysków twardych. Odepni nowe dyski, itp, itd. wiecie o co chodzi.

I teraz naprawdę nie wiem co mam z tym fantem począć :D

Wypiąłem na początku 1 ram [myślałem że jakieś przeciążenia są i nic nie pomogło].

Może muszę przepiąć zwroki w dvd-rw i hdd ? Macie jakieś inne pomysły ?

Bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję.

Problem ze złożeniem sprzętu

15 10 2006 - 08:05

Hello.

Wczoraj składałem swój pierwsz w zyciu komputer :D

Płyta główna Asus P5LD2, procesor Intel 4 3.2 GHZ, grafika Radeon 1600 Xt,
Zasilacz Enermax 465, wentylator Scythe Infinity.

Po podłączeniu wszystkiego według instrukcji płyty głównej próbuję odpalić komputer... i niestety nic nie ruszyło.

Wywnioskowałem że coś źle mogłem podłączyć :D

1. np. przy podłączeniu zasilania :
- podłączyłem dużą wtyczkę nazwaną : EATXPWR [ta duża]
- lecz napisano też że mam podłączyć wtyczkę [kwadrat 2x2] - ATX12V, której nie miałem przy zasilaczu ? i nie wiem skąd mogę taką wytrzasnąć ?

- przy zasialczu była jeszcze jakaś dziwna wtyczka : [prostokąt 2x4], której też nie mam gdzie podłączyć na płycie głównej ? w instrukcji zasilacza nazwaną ją : Processor Power ... no ale na płycie nie mamdla niej miejsca ...

Ale to już chyba nie gra roli.

Jest jeszcze jeden kabel niebieski - jego nazwa 1634 , ma tyle samo wejść co kabelek od USB 2.0 ale nie wiem gdzie go podpiąć :D ?

Czy może mi ktoś cokolwiek doradzić, może coś innego źle podłączyłem , no ale nie wiem za bardzo co ?

Poniżej zamieściłem rysunek mojej płyty głównej i jakoś opisałem co gdzie podpiąłem, czy może maktoś trochu cierpliwości i chęci przeanalizować moje podłączenia?

Zdjęcie:
Dołączona grafika

Dziękuję.

Płyta Asus P5LD2 I945 a obudowa Chieftec Dragon...

14 10 2006 - 10:25

Witam!

Zakupiłem sobie płytę główną : Asus P5LD2

Dołączona grafika

Oraz obudowę :
CHIEFTEC DRAGON
Model DX-01B-D

Dołączona grafika

Zamontowałem do niej zasilacz. I przykręciłem płytę główną:(
Jest wszystko OK, lecz patrzę na złącze PCI Express to czarne na zdjęciu i inne PCI1,2,3 są one "za nisko", tzn. nie mogę zamieścić żadnej karty graficznej i sieciowej, ponieważ blaszki przy obudowie mi ją blokują :)

Nie wiem co mam robić, czy kupiłem nieodpowiednią obudowę do płyty głównej ? Chociarz mi się wydaje że powinny być uniwersalne.....

Pozostajemi teraz wyciąć te blaszki z tył obudowy :( ?

Proszę o pomoc.
Dziękuję :stinker: