Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spalony GeForce GTX470 po zmianie chłodzenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 G-bons

G-bons

Początkujący

• 91 postów

Napisano 28 08 2011 - 16:57

Witam, dzisiaj zmieniałem chłodzenie na moim gtx'e 470 na accelero extrem plus, cała operacja przeszła niby bez problemów ale po podłączeniu jej strzeliło coś, poszedł dymek no i klops, karta kaput. ponizej daje link do zdjęcia z zaznaczonymi miejscam gdzie się jarało: http://imageshack.us/photo/my-images/14/imag01081.jpg/ . A pytanie moje brzmi, czy da się to jeszcze naprawić czy to już koniec i karta idzie na złom??

Użytkownik Abback edytował ten post 12 10 2011 - 15:56

• 0

#2 metsej

metsej

Początkujący

• 101 postów

Napisano 12 10 2011 - 07:53

Elementy zaznaczone to dławiki, specjalny rodzaj cewek.
Są to elementy pasywne zmieniające przebieg prądu.
Nie mam dobrych wiadomości, jeśli padły cewki zapewne zwarcie wystąpiło na tranzystorach mocy, a te mogły puścić wysoki prąd na procesor graficzny oraz pamięci.
Podmiana obejmuje sprawdzenie które tranzystory są zwarte, wymianę uszkodzonych faz zasilania. Często jednak nawet po zmianie całej sekcji karta pozostaje martwa.
Przecież płyty montażowe mają wiele warstw. Jeśli coś strzeliło w grubym drucie cewki to pomyśl jak muszą wyglądać ścieżki na kolejnych warstwach czy sam procesor.
Na twoim miejscu założyłbym oryginalne chłodzenie, jeśli nie było plomby to powinni tą kartę wymienić, lub naprawić w ramach gwarancji.
Inaczej dać na serwis aukcyjny w aukcje pod tytułem dostałem w rozliczeniu, nie mam gdzie sprawdzić bo mam laptopa itp.

• 0

#3 Ymo

Ymo

Zaawansowany użytkownik

• 401 postów

Napisano 12 10 2011 - 14:53

Zrobiłeś zwarcie radiatorem, pewnie tego nie widać ale poza uszkodzonymi elementami inne są też uszkodzone. Karta będzie miała raczej sprawny procesor i pamięć. Ale na gwarancję cie tego Gigabyte raczej nie przyjmie, ponieważ na układzie graficznym jest zwykła pasta a nie maszynowa w listkach, co jest równoznaczne z wymianą chłodzenia a zarazem utratą gwarancji. Na dodatek defekt jest tak oczywisty.

Miałem kiedyś podobny przypadek gdy jakiemuś pan upadła śrubka na włączoną kartę, zwarcie było na tyle duże że śrubka przylutowała się do PCB.

Użytkownik Ymo edytował ten post 12 10 2011 - 14:58

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych