Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spadek prędkości internetu - Netia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 N.Roper

N.Roper

Początkujący

• 35 postów

Napisano 26 02 2011 - 11:29

Mam taki dziwny problem z internetem w netii. Otóż od jakiegoś miesiąca mam problem z uzyskaniem prędkości 4Mb/s i nie wiem gdzie szukać przyczyny. Robie testy prędkości na różnych stronach i max co mogę uzyskać to 1,5Mb/s. Dzisiaj był u mnie jakiś serwisant z netii i podłączył swojego laptopa się do mojego routera i na jego sprzęcie była prędkość 4Mb/s. Powiedział że mam zawirusowanego kompa i sobie poszedł, no ale jak przeskanowałem programem KiS 2011 to nic mi nie wykryło, mam jeszcze na tym komputerze drugi system i tam jest taki sam problem z prędkością i u mojego brata na kompie też, więc chyba wirus odpada. Robiłem także test na systemie awaryjnym i też nic, zainstalowałem od nowa stery od karty sieciowej i też klapa, czyszczenie rejestru ze śmieci oraz skan combofixem też nic nie dały. Ale z kolei konsola PS3 pokazuje mi w teście że ta prędkość 4Mb/s jednak jest. Więc ja już nie wiem gdzie leży przyczyna, a nie mam zamiaru robić formatu bo system mam sprawny. Może ktoś z was mi doradzi jak mógłbym pozbyć się tego problemu ?

• 0

#2 Gość_cabana_*

Gość_cabana_*

Napisano 26 02 2011 - 11:33

Pobierz plik z noc.gts.pl

Jak będziesz pobierać z prędkością 512KB/s to masz 4Mb/s, większość testów online oszukuje ;)

• 0

#3 N.Roper

N.Roper

Początkujący

• 35 postów

Napisano 26 02 2011 - 13:29

Tak ja wiem, ale teraz mi pobiera max 150KB/s i to w wyjątkowych przypadkach, bo normalnie to wyciągam 60KB/s.
  • 0

#4 Gość_cabana_*

Gość_cabana_*

Napisano 26 02 2011 - 14:33

Karta sieciowa sprawna?
  • 0

#5 N.Roper

N.Roper

Początkujący

• 35 postów

Napisano 26 02 2011 - 15:54

No żadnych problemów z nią nie miałem, a mam ją od listopada. Ale u mojego brata na drugim komputerze jest ten sam problem ze spadkiem prędkości, więc to nie tylko u mnie takie coś się stało

Użytkownik N.Roper edytował ten post 26 02 2011 - 15:56

• 0

#6 Gość_cabana_*

Gość_cabana_*

Napisano 26 02 2011 - 16:50

Jaki masz router? ;)
  • 0

#7 N.Roper

N.Roper

Początkujący

• 35 postów

Napisano 26 02 2011 - 17:00

Request, ale to jest sam router bez modemu.
  • 0

#8 Gość_cabana_*

Gość_cabana_*

Napisano 26 02 2011 - 17:40

Mam rozumieć że masz modem do routera podpięty?

Kup porządny router a nie ;)

http://allegro.pl/tp-link-td-w8901g-router-wifi-neostrada-30mcgw-d2d-i1462628616.html
  • 0

#9 N.Roper

N.Roper

Początkujący

• 35 postów

Napisano 26 02 2011 - 18:21

A nie, coś mi się pomieszało, bo myślałem że mam podłączony ten router bez funkcji modemu adsl.

Nowy router to na pewno sobie kupię, ale ten co go mam teraz to jest sprawny, no bo konsola PS3 oraz laptop tego serwisanta z netii nie miały żadnych problemów z prędkością internetu. Tylko na tych dwóch komputerach coś się muli
  • 0

#10 Gość_cabana_*

Gość_cabana_*

Napisano 26 02 2011 - 18:29

Moze wejscia Ethernet sa zepsute.
  • 0

#11 N.Roper

N.Roper

Początkujący

• 35 postów

Napisano 26 02 2011 - 20:02

Chyba trafiłeś w dziesiątke, bo jak uniosłem i postawiłem router to nagle prędkość wrosła prawie do 500KB/s. Chyba będe musiał wymienić wszystkie kable, albo chociaż same wtyczki.

• 0

#12 Gość_cabana_*

Gość_cabana_*

Napisano 26 02 2011 - 21:30

To w takim razie jak wymiana kabli, lub wtyków nie pomoże, to zostaje zakup nowego routera,

• 0

#13 N.Roper

N.Roper

Początkujący

• 35 postów

Napisano 27 02 2011 - 11:58

No raczej wszystko będzie do wymiany, bo wciąż nie jestem do końca pewien czy to wina wtyków czy gniazd w routerze. Wczoraj cały wieczór walczyłem z tymi kablami ale tego wyniku z popołudnia już mi sie nie udało osiągnąć.
  • 0

#14 Gość_cabana_*

Gość_cabana_*

Napisano 27 02 2011 - 13:23

Na początek wymień kable xD Taniej wyjdzie, a jak będzie tak samo to dopiero router ;)
  • 0

#15 N.Roper

N.Roper

Początkujący

• 35 postów

Napisano 01 03 2011 - 13:24

Wymieniłem mój kabel, ale nic za bardzo się nie poprawiło. Na testach, prędkość skacze mi od 300Kb/s do 2Mb/s i nie wiem jak mam to rozumieć. Zrobiłem routerem diagnostyke połączenia i wyszło mi że mam problem z pingiem, zauważyłem też że po wyłączeniu komputera moja dioda na routerze nadal się świeci, a wcześniej tak nie było, jakiś program musiał mi pozmieniać zaawansowane ustawienia karty sieciowej. Problem ze świecącą diodą udało mi się rozwiązać ale teraz nie wiem czy zostało zmienione tylko to ustawienie czy inne też.
Oto moje obecne ustawienia:

802 1Q/1p Oznaczenie wirtualnej lokalnej sieci komputerowej - wyłączone
Adres sieciowy - brak
Automatyczne wyłączanie PHY (oszczędzanie energii) - wyłączone
Automatyczne wyłączanie PCIe (oszczędzanie energii) - wyłączone
Energooszczędny Ethernet - wyłączony
Large Send Offload - włączone
Ramka Jumbo - wyłączona
Sterowanie przepływem - wyłączone
Suma kontrolna bez obciążenia - wyłączona
Szybkość i dupleks - 100 Mbps Full Dupleks
Wake-On-Lan Capabilities - none