Skocz do zawartości

Zdjęcie

Słaba wydajność mimo dobrego sprzętu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Below

Below

Nowy

• 4 postów

Napisano 22 11 2008 - 19:56

Witam

Na wstępie chciałem zaznaczyć, że jestem tu nowy i jeśli piszę w złym dziale, proszę o przeniesienie tematu.

No więc mam laptopa Compal IFL90 z podzespołami:
CPU Core 2 Duo T7500 2.20 GHz
4GB RAM (Windows widzi 3GB)
GeForce 8600M GT 512MB

A więc w moim odczuciu jest całkiem niezły. Rzecz w tym, że zacinają się na nim gry typu Wiedźmin albo Assasin's Creed (a nawet Diablo 2!!) pomimo, że mój komputer spełnia wymagania zalecane. Czasami wydajność strasznie skacze, np. w Wiedźminie z 30 fps do 2 fps. Od czasu do czasu pojawiają się też bluescreeny. Dysk i rejestr czyszczę i defragmentuję na bieżąco, wirusów na pewno nie mam.

Mój system to Windows XP SP2, ponieważ SP3 nie daje się zainstalować (podczas instalacji wyskakuje błąd). Aktualizuję go na bieżąco.

W teście 3DMark03 3.60 miałem 10683 punkty.

A więc w czym tkwi problem? W miarę możliwości proszę o pomoc.

Pozdrawiam

• 0

#2 sw29l

sw29l

Charlie Don't Surf !

• 1 958 postów

Napisano 22 11 2008 - 20:19

niedawno na tym forum ktoś pisał o malej kompatybilności pomiędzy płytą głowną a pamięciami. ja proponuje wyciągnąć jedna kość pamięci i sprawdzić czy problem nadal będzie si pojawiał ( w miarę możliwości sprawdzić na 2x1gb innej firmy najlepiej samung'a). większość przypadków z blue scree'em dotyczy właśnie problemów z pamięcią

• 0

#3 Below

Below

Nowy

• 4 postów

Napisano 22 11 2008 - 23:06

A może to jest związane ze słabym zasilaczem? Bo słyszałem, że bluescreeny wyskakują właśnie przez to.
  • 0

#4 sw29l

sw29l

Charlie Don't Surf !

• 1 958 postów

Napisano 22 11 2008 - 23:28

ciężko mi ten fakt stwierdzić czy zasilacz może być przyczyną problemu- nie spotkałem się aby ktokolwiek wymieniał zasilacz do laptopa bo był za slaby, co nie znaczy ze właśnie to może być przyczyną, pytanie jest teraz jak to sprawdzić, i jak i skąd dobrać uniwersalny mocny zasilacz do laptopa o jak największej mocy.
  • 0

#5 wiemar

wiemar

Nowy

• 1 postów

Napisano 05 12 2008 - 22:18

chce powiedziec ze mam laptopa california access z core 2 duo 1.66, 2 gb ramu i geforce 8600m gt. tez gram w diablo 2 i zacina mi. kiedys byl taki crack do diablo ze mozna na niego ustawic koligacje procesorow. i nie bylo lagow ani zacięć. niedawno ten program zostal zbanowany. grma tez w ut2004 i tam da sie ustawic koligacje (w menedzeze procesow) ale po jakims czasie przerywa w grze. gdzie mozna znalesc starsze sterowniki do tej grafiki i plyty głownej: IFL90?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych