Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sieć kablowa czy Wifi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 MichalPalicki

MichalPalicki

Początkujący

• 24 postów

Napisano 15 07 2008 - 12:18

Witam.
Nie wiem gdzie temat wrzucić więc niech będzie najbardziej ogólne miejsce.
Moja firma remontuje pomieszczenia.
Dotychczas komputery działały na sieci kablowej.
Okazało się że ponowna instalacja sieci kablowej(jest konieczna gdyż zrywane były wszystkie kable) wyniesie ok 3,5-4 tyś zł(budynek o długości 80 metrów - serwerownia na środku - około 10 stanowisk komputerowych)
Zastanawiam się nad zakupem dwóch porządnych ruterów WIFI. Dwa powinny wystarczyć by wszędzie był dobry zasięg w budynku( testowałem tanim routerem). Tylko teraz czy warto takie coś zrobić? Czy nie będzie gubienia sieci ? Czy ktoś ma doświadczenie z tym. Komputery będą pracować na systemie informatycznym znajdującym się na serwerze. Boje się o gubienie danych czy też zbyt częstymi ingerencjami gdy coś sie będzie rozłączać. Czy ktoś mi poradzi jakie rozwiązanie wybrać ?

• 0

#2 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 15 07 2008 - 12:37

Jasne, że sieć WIFI. Oszczędzasz nawet na kablach. Stawiasz router, później do kompów podpinasz sieciówki wifi i jazda.

• 0

#3 MichalPalicki

MichalPalicki

Początkujący

• 24 postów

Napisano 15 07 2008 - 12:41

dobra tylko jakie routery polecasz ?
Mam w domu router, który czasami załapuje zwieche.
Wiadomo że routery w firmie nie mogą tego robić,
bo będę latał jak wół i instalował co jakiś czas ponownie połączenia.
  • 0

#4 Weksel

Weksel

Intel inside

• 646 postów

Napisano 15 07 2008 - 12:43

Moje zdanie jest takie, że sieć kablowa zawsze będzie lepsza od wifi.
Poza tym za kable zapłacisz 3.5-4 tys, a za dwa DOBRE routery i karty wifi do tych 10 komputerów nie wyjdzie ci przypadkiem tyle samo??
Do firmy zawsze lepsze będą kable - masz większa pewność, że nikt się nie włamie, nikt nie będzie gubił zasięgu i masz już doświadczenie w tej sieci...
  • 0

#5 MichalPalicki

MichalPalicki

Początkujący

• 24 postów

Napisano 15 07 2008 - 12:58

będę musiał wszystkie za i przeciw rozstrzygnąć. Dzięki za odp.
  • 0

#6 Hugster

Hugster

Tweaks.pl Team

• 426 postów

Napisano 15 07 2008 - 16:24

Witam.

Jeśli lubisz zaczynać dzień od nerwów o wifi jest rozwiązaniem idealnym - joke :blink:

A tak poważnie.. do firmy sieć wireless to ogromna pomyłka. Szczególnie, jeśli chcesz wymieniać pliki między komputerami, serwerem, ściągać pocztę.
Narazisz się na przeróżne zakłócenia - telefonia gsm, instalacje elektryczne. Powiem Ci, że instalacji sieci wykonujemy wiele i w 95% są to sieci kablowe. Router z wifi jest stosowany jedynie pod notebooki handlowców czy zarządu. Tacy pracownicy wpadają do firmy na kilka minut, ściągają poczte i wychodzą.

Jeśli natomiast chodzi o koszty to jeśli chcesz, podaj mi na PW informacje o Twoich wymaganiach. Ilość komputerów, specyfikacja budynku, rozmieszczenie pc a serwer, miejscowość - a w odpowiedzi odeślę Ci orientacyjny koszt.

---
Pozdrawiam
Hugster
  • 0

#7 MichalPalicki

MichalPalicki

Początkujący

• 24 postów

Napisano 16 07 2008 - 14:24

Hugster

Dzięki za super wyczerpującą odpowiedź.

Pozdrawiam.