Skocz do zawartości

Shou

OFFLINE Ostatnio: 04 01 2014 23:31
-----

#269987 Jak dodać rozdzielczość 1440x900?

Napisane przez bipiw w 14 02 2013 - 18:49

Now enter your desired resolution or select a resolution from Predefined Resolutions, then click “Add new resolution” Button.

Wpisywałeś swoją 'wymarzoną' rozdzielczość, czy tylko przeklilkałeś(dalej, dalej)?
  • 1

#269706 reset komputera podczas grania

Napisane przez Qauke w 09 02 2013 - 16:33

A tak wgl. komputer musi stać czy leżeć?
Bo to jest Dell Optiplex GX520.

Nie ma to znaczenia.

Ale jaki mam kupić zasilacz czy się zmieści :(

Nie wiem czy jest sens pchać w niego jakąś kasę, bo ten komputer ma już trochę.

Pastę zmieniałem gdzieś miedzy listopadem a grudniem..

W jakiej ilości nałożyłeś pastę na procesor?
  • 1

#269709 reset komputera podczas grania

Napisane przez viris33 w 09 02 2013 - 17:13

Spróbuj popracować na nim dzień/dwa ze zdjętym bokiem. Jeśli się nie wyłączy to znaczyłoby że nie ma tam cyrkulacji powietrza i robi się szczelny piekarnik. Jeśli rozbierałeś już ten PC to zrobiłbym to ponownie, wszystko dokładnie przedmuchał sprężonym powietrzem włącznie z zasilaczem.
Rozebrał chłodzenie CPU i sprawdził czy ta pasta się nie rozlazła na boki, lub jest jej za mało. Jak się nie mylę masz tam starą grzałkę Pentium 4 3.0GHz więc trochę tego ciepła wydziela.
  • 1

#268346 komputer się zawiesza, zniekształca się obraz.

Napisane przez viris33 w 23 01 2013 - 16:27

Pełna konfiguracja komputera wraz z modelem i mocą zasilacza ? Dysk czysty od trojanów/malware itp ? Jaka wersja Skype/Gg ?
  • 1

#268342 komputer się zawiesza, zniekształca się obraz.

Napisane przez Raynus w 23 01 2013 - 16:11

Witajcie, użytkownicy tweaks.pl. To mój pierwszy post w tym miejscu.

Od dłuższego czasu miewałem problem, który jest już na tym forum opisany w innym topicu, chodzi dokładniej o to, że karta potrafi nagle zrobić cyrk, wszystko się zawiesza, monitor gaśnie i dźwięk zamienia się w śmieszną wycinankę (spowolnienie około 200 razy).
Nie jest to jednak mój główny problem. Wczoraj, gdy relaksowałem się przy gierce, karta graficzna po raz kolejny poszła spać, zareagowałem oczywiście resetem. Tym razem jednak, po uruchomieniu zaczęły się dziać śmieszne rzeczy. Na początek aplikacja GG wypłakała się raportem o tym, że jest zepsuta, zaś Skype nie włączał się. Przeinstalowałem wówczas obie aplikacje. Po ponownym uruchomieniu komputera okazało się, że mimo wyczyszczenia wszelkich plików GG (również w %localappdata%), aplikacja wciąż się wykrzacza. Mimo to, Skype jednak GG bije na głowę, ponieważ, gdy ten się włącza, cały system wariuje. Wszelkie procesy spowalniają praktycznie do 0, Skype ładuje się w nieskończoność, tamuje w ten sam sposób jakiekolwiek akcje na komputerze, nie raz po prostu go zawieszając. Działania gier jeszcze nie testowałem, zedytuję post gdy to zrobię.

Z tego miejsca proszę Was, użytkowników (czy też administrację) o pomoc. Jak przywrócić do działania te aplikacje?

Dodam jeszcze parę informacji na koniec:
- Posiadam antywirus, Eset Smart Security
- Windows 7 Ultimate x86
- Wcześniej aplikacje te nie miały takich problemów
- Sprzęt jest w miarę nowy, tj. Wystarczający

Z góry dziękuję!

@Edit: Gierki działają na wysokich detalach bez problemu, grafika nie sprawia aktualnie kłopotu.
  • 1

#269686 reset komputera podczas grania

Napisane przez Qauke w 09 02 2013 - 13:20

Z tego co widać to z dyskiem jest wszystko OK , oprócz tego że ma zbyt dużą temperaturę. W jednym z screenów pokazuję Ci się tylko temperatura z HDD podejrzewam że albo nie masz czujnika na procesorze lub wymaga wymiany. Bo wyłączanie się PC-ta podczas grania powoduję tylko i wyłącznie zbyt duża temperatura na procesorze. Jak zaczniesz odkurzać PC-ta posprawdzaj czy na procesorze mam pastę termo przewodzącą, jeżeli jej nie będzie lub będzie wyschnięta również zalecam Ci ponownie jej nałożenie.
P.S. podmień również ten zasilacz, bo do niczego się nadaje.
  • 1

#269680 Podłączenie aparatu, problem z dźwiękiem

Napisane przez makensis w 09 02 2013 - 12:23

Kupujesz kabel Audio Out (magnetowid, kamera) na Line In (karta muzyczna) tzw. chinch-mini jack 3.5mm. Wtedy dźwięk nagrany na kamerce poddajesz cyfrowej obróbce np. programem VirtualDub. W ustawieniach karty muzycznej zmieniasz, aby źródłem wejścia był kanał line in(jak nie wiesz to napisz jaką masz kartę muzyczną, ale większość softu odkryje co podłączasz do komputera).
Nie ma możliwości, abyś nagrywał dźwięk na komputerze z obrazem zsynchronizowanym przez kamerę, bo musiałbyś mieć WEJŚCIE LINE IN na kamerze.. pozostaje ci DSP z pomocą karty muzycznej!
  • 2

#269681 [problem] XP z recovery hdd i AHCI zamienione na IDE

Napisane przez makensis w 09 02 2013 - 12:31

Proponuję sprawdzić na własnej skórze, benchmarków w necie jest kilka, a samo włączenie AHCI w Windows XP nie jest skomplikowane. Generalnie takie mówienie bez pokazania wyników nie przystoi w Internecie, nie spotkałem się jeszcze z informacją aby dysk po instalacji sterowników AHCI zwolnił.

Tu masz testy potwierdzone liczbowo - wykonywane na dysku z włączonym i wyłączonym AHCI na Windows XP(pisze o tym w ostatnim poście): Test AHCI wydajność w Windows XP

Poza tym jak AHCI może nie działać?! Skoro definiujemy to jako "specyfikację określającą programowanie kontrolerów Serial ATA, jednak nie definiująca samej implementacji.". Impelmentacje mamy w sterownikach bez, których Windows XP nie ruszy, skoro się uruchamia(po zmienie w BIOSie na AHCI) to oczywiście, implementacja również działa.

Tu masz screen jednego z użytkowników odnośnie testów, ale w Windows 7:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika
  • 2

#269676 reset komputera podczas grania

Napisane przez viris33 w 09 02 2013 - 11:42

Trochę za wysoka temperatura jak na dysk twardy. 35-40 stopni to optimum. Zapewne masz piekarnik w obudowie i coś się przegrzewa. Sądząc po zasilaczu jest to raczej nietypowa obudowa - SFF ?
Trzeba to rozebrać i sprawdzić wewnątrz czy tam nie ma poduszki z kurzu. Przyda się dołożyć jakiś wentylator o ile jest miejsce. Jeśli masz możliwość podrzuć zdjęcie środka.
  • 1

#269674 Czy taki zestaw jest dobry?

Napisane przez Reedd w 09 02 2013 - 11:25

Do gier ujdzie.
  • 1

#269655 reset komputera podczas grania

Napisane przez Qauke w 08 02 2013 - 21:23

Zdecydowanie za dużo, podaj screena z następujących programów HDTune zakładka health i error scan - zrób test. CrystalDiskInfo wyniki podaj w temacie. Przy okazji z programu HWMonitor z zakłądki czujnik podaj wszystkie temperatury.

P.S. paski na ekranie może powodować karta graficzna, chodzi tu o laptopa czy komputer stacjonarny?
  • 1

#269653 reset komputera podczas grania

Napisane przez Qauke w 08 02 2013 - 21:17

Podaj screena z programu HWMonitor i jeszcze jedno HDD ma 50C?
  • 1