Witam,
Kupiłem niedawno SSD Samsunga 128 GB. Mam lapka msi gx740.
Chciałem postawić system na SSD. Niestety Windows 7 przy instalacji nie widzi dysku.
Prosi o sterownik. Kiedy mu wskazuję to pojawia się komunikat, że sterowniki są niepodpisane i dalsza instalacja "bedzię bezużyteczna".
No i tak naprawdę chyba też bios go nie widzi, bo nie pojawia się jego nazwa tak jak się pojawia np. przy cdromie. Mogę powiedzieć, że mam włączone to całe AHCI i w sumie tylko tyle mogę tam ustawić..
Mam kieszeń i gdy podłaczam ten dysk przez port e-sata na Windowsie 7 na zwykłym hdd dysk SSD działa i śmiga.
Gdy włożyłem natomiast płytkę Windowsa i próbowałem z poziomu działającego już windowsa zainstalować drugiego windowsa na SSD pojawia się komunikat:
"Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Sprzęt komputera może nie obsługiwać rozruchu z tego dysku. Upewnij się, że kontroler dysku jest włączony w menu systemu BIOS komputera."
Więc tak naprawdę już nie wiem czy problem jest w biosie (który u mnie jest dość ubogi jeżeli chodzi o możliwość modyfikacji..) czy też o sterowniki..
Będę wdzięczny za wszelką pomoc!
Sharx

Moja zawartość
Nie podano