Skocz do zawartości

Shapphire X1550 AGP ciagle crash'uje sysytem.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Gość_Qaz7_*

Gość_Qaz7_*

Napisano 20 09 2007 - 09:24

Witam
Chciałbym dowiedziec się czegoś wiecej na temat mojego problemu. Otóż problem polega na tym ze niedawno zakupilem nowego Shapphire radeona X1550 256MB/128bit na AGP. Moj komp: Athlon XP 1700+ umieszczony w plycie Gigabyte serii K7 (GA-7DXA) ze zlaczem AGPx4, 512RAM. Na pudelku karty graficznej producent zapewnia ze karta moze chodzic na AGPx1-AGPx8. Tylko ze nie chodzi za bardzo :/ problem pojawia sie kiedy uruchamiam aplikacje korzystajaca z grafiki 3d, mam tu na mysli gry typu Battlefield 2, Guild Wars, Quake 4 itp. Po odpaleniu gry po kilku sekundach (zwykle 5-10sek) slysze klikniecie dochodzace z karty graficznej (mam odwarta obudowe dla lepszego przeplywu powietrza i wszystkie dzwieki sa dla mnie slyszalne), po chwili slysze drugie klikniecie i po ok.2sek albo moj komp dostaje Crasha, albo bluescreena. Nie mam zielonego pojecia czym to moze byc spowodowane. Mam najnowsze stery (CATALYST 7.9) nowo zainstalowanego Directx'a 9.0c, w ustawieniach karty wszystko ustawione na wydajnosc (zeby jej zbytnio nie obciazac), a na dodatek wczoraj zrobilem format dysku zeby karta mogla swobodnie sie zachowywac na nowym systemie.
Dodam na koniec ze wczoraj tez od rana testowalem Radka na komputerze kumpla (Athlon XP 3000+, plyta gl. Asus AGPx8, 1GB ramu) przez ok 2godziny wlasnie na grach BF2, HL2, Q4, Guild Wars. I nic. rewelacyjna wydajnosc na "high details".
Czy jest jakas podstawa zeby uznac ze to wina mojej plyty glownej, ze ma tylko AGPx4, pomimo powiadomien producenta?
Pozdrawiam

• 0

#2 Tweak_Man

Tweak_Man

Początkujący

• 13 postów

Napisano 20 09 2007 - 22:55

Nie napisałeś jaki masz zasilacz
Nie napisałeś jaką pamięć masz
Jeżeli Blue Screena masz, to podaj kod błędu, właśnie (....IRQ not less.......ACCES 0x112313...... coś podobnego tam będzie napisane)
Podaj kod, parametry zasialacza, ramu (czy ma radiator), czy chipset ma wentylator, temperatura procka,
Sprawdź czy jakieś komponenty się nadmiernie grzeją, zainstaluj najnowsze sterowniki do płyty głównej, zaktualizuj biosa płyty głównej)
Ostatecznie możesz przeinstalować windowsa. I potem sprawdzic czy wszystko jest ok (czasem soft nawala)

Start->wszystkie programy->Akcesoria->Narzędzie systemowe->Informacje o systemie-> i wybierz zasoby sprzętowe i potem konflikty i sparwadź co tam napisane jest

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych