Skocz do zawartości

Zdjęcie

> Samsung 250GB SATAII wykrywany dopiero po drugim restarcie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 TheJano

TheJano

Nowy

• 2 postów

Napisano 22 12 2007 - 12:58

Kupiłem niedawno nowy dysk - SAMSUNG 250GB SATAII - i mam z nim problem. Mianowicie bios wykrywa go dopiero po drugim restarcie. Po włączeniu komputera dysk nie uruchamia się (brak zasilania?). Gdy go zrestartuje (nawet po 2 sekundach od włącznie komputera) dysk dostaje zasilanie, ale bios cały czas go nie wykrywa. Dopiero po drugim restarcie jest widoczny.
Mam następującą płytę ASUSA na chipsecie VIA.
BIOS zaktualizowany do najnowszej dostępnej wersji.
Macie pomysł jak rozwiązać ten problem, bo nie uśmiecha mi się wieczene restartowanie kompa. ;)
Dodam jeszcze tylko, że wcześniej miałem SAMSUNGA 160GB też na SATAII i wtedy pomógł update BIOS'a, tyle że przed aktualizacją wystarczył jeden restart, a nie dwa jak teraz.
Z góry dzięki za odpowiedzi.

• 0

#2 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 22 12 2007 - 13:19

czasem w biosie jest taka opcja zeby komp poczekał kilka sekund ze startem na wykrycie dysków. Przeszukaj biosa czy coś takiego masz.

• 0

#3 TheJano

TheJano

Nowy

• 2 postów

Napisano 22 12 2007 - 16:57

Trochę poszukałem po biosie, ale nic takiego nie znalazłem. Zauważyłem natomiast, że dysk strasznie wolno chodzi. Kopiowanie z dysku na dysk średnio 10MB. Sprawdzałem także prędkość w programie diskspeed, która dochodziła do 19MB, ale przeważnie nie przekraczała 15MB. Mój 2-letni Samsung 160GB ma tam prędkości rzędu 60MB.

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: reset komputera restart komputera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych