Skocz do zawartości

Zdjęcie

Samoczynne włączanie się trybu PIO

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 mysterious

mysterious

Początkujący

• 14 postów

Napisano 16 02 2010 - 17:03

Witam, mam problem z komputerem. Mianowicie komputer co jakiś czas włącza tryb PIO co jest bardzo uciążliwe. Usuwanie sterowników z menadzera urzadzen pomaga na krotki okres. Reinstal systemu pomaga na troche dluzej, lecz nie za bardzo widzi mi sie formatowanie dysku co miesiac. Czasem system sie zawiesza, a z dysku mozna uslyszec kilku sekundowe lekkie chrobotanie, stukanie (nie wiem jak to dokladnie opisac w slowach)? Mój dysk to WD Caviar SATA2. Z czym zwiazany jest problem, czy moze byc oznaka padajacego dysku ? Pozdrawiam!

• 0

#2 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 16 02 2010 - 17:48

Sprawdź czy pomoże cokolwiek poniższe:
1. skasuj wszystkie kanały w kontrolerze ide/atapi (potem zrestartuj kompa), chyba że sterownik dla ciebie znaczy to samo co kanał/kontroler
2. wymień taśmę sygnałową i zmień gniazdo sata
3. zamień molexa zasilającego
4. uaktualnij drivery c5. zaktualizuj bios
5. ściągnij program Victoria i przetestuj dysk i wklej screena, tak samo z wyniku smarta, możesz też użyć firmowego narzędzia ze strony wd.
6. uaktualnij bios
7. sprawdź ustawienia w biosie, może masz możliwość wybrania stricte typ dysku sata
na przyszłość pamiętaj żeby podać więcej danych, mianowicie nazwa płyty głównej, a i nazwa (dane) zasilacza też nie jest bez znaczenia. Jeśli chipset płyty to VIA to tu może być pies pogrzebany.

Użytkownik geronimoo edytował ten post 16 02 2010 - 17:53

• 0

#3 mysterious

mysterious

Początkujący

• 14 postów

Napisano 19 02 2010 - 15:48

Skasowanie tych kanałow/kontrolerów pomaga na chwile. Zmieniłem teraz gniazdo sata, i zobaczymy co z tego będzie. Kiedyś robiłem test programem WD Data Lifeguard Diagnostic, i nic szczególnego nie wykazał. Choć zrobię jeszcze taki jeden test i wkleję wynik.

Płyta głowna to Asus P5B, zasilacz jakiś Tracer 4Life 400W..
  • 0

#4 rademenes14

rademenes14

Stały użytkownik

• 255 postów

Napisano 20 02 2010 - 10:26

wyczyść styki może dotknąłeś palcem i coś zostało , jak nie pomoże zmień kabel i wiązkę z zasilacza. u mnie to pomogło .
  • 0

#5 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 20 02 2010 - 11:36

zasilacz jakiś Tracer 4Life 400W..

to nie jest zasilacz tylko urządzenie zasilaczopodobne. Do którego gniazda dysk jest wpięty, sata 1 lub 2, czy może 3 lub 4? Ma być 1 lub 2. W jakim trybie kontroler pracuje, IDE czy AHCI.
  • 0

#6 mysterious

mysterious

Początkujący

• 14 postów

Napisano 17 03 2010 - 23:32

hmm zamieniłem miejscami gniazdo sata, i jak narazie wydaje mi się ze problem ustal.. Dzieki za pomoc, jakby co to jeszcze będę pisał!

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych