Skocz do zawartości

Zdjęcie

S-IPS czy MVA ? A może jednak TN?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 RZULAS

RZULAS

Obserwator

• 7 postów

Napisano 15 01 2007 - 18:00

Szukam dobrego lcd do grania. Głównie DC i BF2 (plus klony). Troche pykam w CIV4. Planuję 1280x1024 na maksymalnych szczegółach. Jeśli chodzi o pracę to czasem tekst i arkusz (znikomy procent czasu). Mam ok. 2 tys. na temat.

W związku z tym pytania :
1. S-IPS czy MVA czy TN?
2. Trzymać się standardowych wielkości matryc (tj. 1280x1024) czy może brać te wersje wide?
3. Mój koleś eksploatuje NECa (TN) i bardzo sobie chwali, czy nie jest to trochę przepłacanie tematu ?
4. Jak przeprowadzić test na martwe piksele?

Dzięki za odpowiedź.

• 0

#2 alfa

alfa

Początkujący

• 50 postów

Napisano 18 01 2007 - 14:28

Jeśli chodzi o gry to najlepiej sprawdzi się monitor z matrycą TN - są one najszybsze, a przy dzisiejszej technologii obraz na nich wygląda całkiem ładnie i przyjemnie. Co do proporcji ekranu to ja osobiście preferuję opcję wide - więcej przestrzeni roboczej. Ja nie przepłacałbym i zastanowił się nad:
http://www.allegro.pl/item158685667_nowe_1...0zl_rabat_.html ewentualnie z klasycznych:
http://www.lcd4you.pl/monitor/benq_fp91gp.php

• 0

#3 sickboy

sickboy

Nowy

• 3 postów

Napisano 18 01 2007 - 23:55

no właśnie ja się czaję na tego benq, a monitor ma mi przede wszystkim służyć do gry w Counter-Strike'a i oglądania filmów :). Ten belinea ma co prawda czas reakcji 2ms ale to jest grey to grey. Który lepiej się nada do moich potrzeb?
  • 0

#4 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 19 01 2007 - 12:52

Osobiście twierdze, że technologia TN, jest technologią niszową (najniższe koszty, srednia jakość, problemy z kątami widzenia), a twierdzenie że TN ma najlepsze odświeżanie to chwyt marketingowy, ponieważ nie jest to odświeżanie badane na cąłym obszarze tylko jakiś ułamek i przy przejściu okreslonej gamy kolorów. Na twoim miejscu zapłaciłbym więcej za monitorek z inną technologią, najlepiej typu Crystal Glare, z powłoką antyodblaskową.

Wybór rozdzielczości to kwestia prywatna, ale większość nowych gier obsługuje rozdzielczości WIDE - a to już wygląda nieźle, gdy widzimy więcej z boku :)

Testy na martwe pixele najlepiej wykonać w sklepie, przed zakupem określonego monitora - wystarczy czarny i biały ekran i bystry wzrok, na sprawdzienie martwych pixeli. Problem pojawia gdy chcemy sprawdzić poziom naswietlenia monitora, nie jest powiedzianie, że będzie on równomierny przez cały czas pracy - ja proponuje zostawić go w sklepie włączonego na okres kilku godzin i wtedy sprawdzenie czy poziom świecenia jest taki sam na całej powierzchni.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych