Skocz do zawartości

Zdjęcie

Router i wyłączanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marcin77

Marcin77

Początkujący

• 12 postów

Napisano 26 05 2008 - 19:38

Witam, mam neostrade 1 Mb posiadam Router TP-Link TD-W8910G, kupiłem go, bo mnie modem denerwował i laptopa w niedalekiej przyszłości będę chciał podłączyć radiowo.. mam 2 pytania.
1) Co sadzicie o tym ruterze? Tp- Linkach ogólnie
2) Czy Router powinien być cały czas włączony , bo mam go podłączonego do listwy którą wyłączam komputer i jak wyłączę listwę to po włączeniu systemu router się jeszcze konfiguruje z 10-20 sekund też jak jest cały czas włączony, tylko system startuje- chuba się łaczy z kompem. Czy po prostu mu się nic nie stanie, jak wy to macie. Czy mieć cały czas włączony router do gniazdka na stałe?- tylko np. w czasie burzy wyłączać-no jak będzie drugi komputer to wiem ,ze cza go mieć włączonego na stałe. Co radzicie na teraz póki nie ma 2 kompa. Prądu to on raczej dużo nie bierze no i czy się nie zjara jak będzie podłączony cały czas. .
Kupiłem wczooraj konfiguracja była prosta, widzę,że ładnie chodzi.

Wcześniej miałem Modem ZTE ZXDSL 852 i co ciekawe pingi do onet teraz są 9 do 11 ms (mam 100 metrów do serwera neo) a wcześniej na modemie były 18-20 ms , wysyłanie przy testach nie przekraczało 200 kbps a teraz na routerze jest nawet 264 kbps ,odbieranie było i jest w granicach 1050 kbps i jeszcze sie długo wdzwaniał nawet 20 sekund ten ZTE jeszcze po załadowaniu systemu. Wczoraj pożyczyłem modem od kumpla tego thomsona 330 i też pingi były ładne 9 do 16 ms i wysyłanie też ok 264 kbps i wdzwaniał sie chwilkę- w zasadzie od razu mogłem korzytać z netu. Z tego wynika ,że ten mój modem ZTE ZXDSL 852 to najgorszy złom- lepsze są te thomsony i sagem bo kumpel ma i jest zadowolony.No ale już jestem na Routerze i to jest najlepszy sposób na łączenie z netem.

• 0

#2 Weksel

Weksel

Intel inside

• 646 postów

Napisano 26 05 2008 - 21:25

1) TP-Link dobra firma, ale ja wolę Linksys ;)

2) A po co go wyłączać, ja mam cały czas odpalony. Router jest po to, żeby stale nawiązywać połączenie z netem. Dzięki temu nie trzeba już robić tego ręcznie na kompie, więc wyłączanie go mija się trochę z celem. Z drugiej strony jak chodzi non-stop to automatycznie zmniejsza się jego żywotność, ale cóż nic nie jest wieczne.

• 0

#3 Marcin77

Marcin77

Początkujący

• 12 postów

Napisano 28 05 2008 - 14:19

Co jest ciekawe wyłanczałem ten router z zasilania od Niedzieli i było ok a tu dziś- nie połaczę się z internetem i wchodzę w router, a ustawienia są wyzerowane- musiałem wprowadzić od nowa konfiguracje. natomiast hasło do routera które zmieniłem nie zmieniło się. Z tego wynika ,że nie wrócił całkiem do ustawień fabrycznych tylko wykasował ustawienia do kompa, ale dlaczego, mogło to się stać dlatego ,że był wyłączony z zasilania? Czy komuś się tak zdarzyło?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych