Skocz do zawartości

Ratowanie planety przez oszczędzanie energi powoli się zaczyna?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#21 Krzychu25

Krzychu25

Zaawansowany użytkownik

• 1 045 postów

Napisano 02 02 2010 - 17:38

Pamiętajmy, to nie planeta jest zagrożona, tylko ludzie. Ziemia nie z takimi pierdołami sobie radziła. Za 20000 lat po wyginięciu ludzi nie będzie śladu ich pobytu :D

• 0

#22 Gość_DoctorMofis_*

Gość_DoctorMofis_*

Napisano 02 02 2010 - 17:45

Mylisz się, prehistoryczne ślady po cywylizacji zawsze zostają.
Poza tym jak nie planeta? Planeta nie, może przekształcić się w mniej więcej księżyc, jeśli przyroda, roślinność, woda, umrze.
Wszystkie zwierzęta są zagrożone przez śmieci, i przez ludzi, przecież to jest główna część tej planety!
A nie że planecie nic nie grozi, tak planecie nic nie grozi, zostanie pustynia.

• 0

#23 anduvir

anduvir

Zaawansowany użytkownik

• 952 postów

Napisano 02 02 2010 - 19:02

Przesadzacie nawsadzali wam pseudo ekolodzy jakiegoś [beeep] do głowy, a teraz powtarzacie. Popatrzcie co tak naprawdę się dzieje. Poczytajcie trochę o tym, a okaże, się że większość to bujdy tak samo jak "ekologiczne" elektrownie wiatrowe i wodne.
  • 0

#24 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 03 02 2010 - 11:42

Ale wy płaczecie... Ocieplenia nie zatrzymacie.
To jest naturalna kolej rzeczy. Globalne ocieplenie -> stopienie się czap lodowych -> ochłodzenia -> epoka lodowcowa.
Tak było od zawsze. A że teraz jest na świecie przeludnienie, i nie ma dokąd z północnych obszarów uciekać wymyślono tą całą ekologię.
Jak już ktoś wspominał - ludzie produkują tylko mały procent gazów cieplarnianych, reszta jest sprawą natury.
  • 0

#25 rademenes14

rademenes14

Stały użytkownik

• 255 postów

Napisano 03 02 2010 - 13:17

Efekt cieplarniany ?
ostatnio naukowiec , który to wymyślił wycofał się z tego ,ze to teoria nie potwierdzona .
Prędzej grozi nam kolejna epoka lodowcowa ( polecam film "POJUTRZE"). zreszta obserwacje poczynione ostatnimi latami na to wskazują, zmienia się geomagnetyzm ziemi , przesuwają się bieguny .

- kolejny temat , wygaszanie świateł na godzinę w miastach , czy też teraz ,któryś z kolegów zaczął temat Neonów ,
problem w tym ,że to nic nie daje , a sam spadek poboru pradu może być katastrofą ekologiczną , ale dla elektrowni.
odciążenie generatorów prądu tego rzędu kilku miast , to wielki problem . Elektrownie pracują cały czas z taka samą moca , a gwałtowne odciążenie generatora może spowodować jego uszkodzenie . prościej wyłaczyć wiec elektrownie nie światła w miastach .

Więc może lepiej od razu powyłączać wszystko i wrócić do kamienia łupanego .??

Ekolodzy nie korzystają z energii elektrycznej , telefonów i samochodów ?? , BZDURA

Ekologia, szczególnie ta pseudo sama może być szkodliwa dla środowiska !!

i co lepsze ?? 1000 elektrowni węglowych czy jedna atomowa ?? - ten temat zostawiam dla przemyśleń
  • 0

#26 Gość_DoctorMofis_*

Gość_DoctorMofis_*

Napisano 03 02 2010 - 14:38

i co lepsze ?? 1000 elektrowni węglowych czy jedna atomowa ??

Ani to ani to, ludzie powinni pomyśleć nad wydajnym i "ekologicznym" źródłem energi, jak kiedyś wspomniał plus.
  • 0

#27 Krzychu25

Krzychu25

Zaawansowany użytkownik

• 1 045 postów

Napisano 03 02 2010 - 15:25

Zauważyłem w tych progrmach, że ekolodzy jeżdżą zwykle jeep'ami takimi po 20L/100 :D
  • 0

#28 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 03 02 2010 - 16:25

Elektrownie pracują cały czas z taka samą moca , a gwałtowne odciążenie generatora może spowodować jego uszkodzenie . prościej wyłaczyć wiec elektrownie nie światła w miastach .

Byłem na wycieczce w elektrowni opolskiej, tam po prostu wyłącza się turbinę która jest w danej chwili zbędna, więc raczej taki problem nie istnieje. Poza tym od tego są ogromne sterownie, żeby dostosować moc elektrowni do zapotrzebowania na energię.

i co lepsze ?? 1000 elektrowni węglowych czy jedna atomowa ?? - ten temat zostawiam dla przemyśleń

Nie ma nad czym myśleć, w Polsce jedna elektrownia atomowa nie zaspokoi naszych potrzeb energetycznych (potrafi dostarczyć do 2000 MW mocy).

Tak na marginesie - ekologię związaną z segregowaniem śmieci jak najbardziej rozumiem, i to w nią świat powinien ładować kasę zamiast na wątpliwe zabiegi z przyrodą.
  • 0

#29 Gość_DoctorMofis_*

Gość_DoctorMofis_*

Napisano 03 02 2010 - 19:59

Tak na marginesie - ekologię związaną z segregowaniem śmieci jak najbardziej rozumiem, i to w nią świat powinien ładować kasę

Dokładnie, prawdziwe.
  • 0

#30 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 04 02 2010 - 22:05

Atomowa elektrownia jest o wiele lepsza.
Wszyscy się boją, że sie powtórzą wydarzenia z Czarnobyla, ale no ludzie.. ogarnijcie się.
Technika i doświadczenia które teraz posiadamy jest o wiele bardziej do przodu niźli lata temu.
Jestem za atomowymi, nie dlatego, że węglowe są be...
Węglowe są spoko, ale węgiel też się kiedyś skończy - trzeba inwestować w coś bardziej przyszłościowego.
Poza tym węglówki wyrzucają w górę pełno dziadostwa - mieszkanie w pobliżu oznacza codzienne mycie okien i borykanie się z niezbyt miłymm zapachem.
  • 0

#31 Gość_DoctorMofis_*

Gość_DoctorMofis_*

Napisano 04 02 2010 - 22:22

Dokładnie, interesowałem się Czarnobylem i to nawet mania była, z całego doświadczenia po przeczytaniu tony różnych informacji podobno przez ten eksperyment z no.4 nie wyszło, ale ja myślę że ZSRR zrobił to specjalnie dlatego by dziś nikt nie ruszał im Dugi przed promieniowaniem, ale mniejsza o to.

• 0

#32 Krzychu25

Krzychu25

Zaawansowany użytkownik

• 1 045 postów

Napisano 04 02 2010 - 22:26

Najgorszy smród to jest od przetwórni odpadów organicznych (tj padłe zwierzaki etc), jechaliście kiedyś przez Jezuicką Strudę?

• 0

#33 Gość_DoctorMofis_*

Gość_DoctorMofis_*

Napisano 04 02 2010 - 22:28

Wiem że jestem nieco świrnięty ale lubię zapach szamba.
  • 0

#34 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 06 02 2010 - 08:52

bez komentarza...
  • 0

#35 Gość_DoctorMofis_*

Gość_DoctorMofis_*

Napisano 06 02 2010 - 09:25

Ale z

przetwórni odpadów organicznych (tj padłe zwierzaki etc)

bym uciekał.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych