Skocz do zawartości

Zdjęcie

Raid0 - mały problem.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 rynek.a

rynek.a

Nowy

• 3 postów

Napisano 13 03 2008 - 19:51

Witam. Zrobiłem raida (stripping) na dwóch dyskach: Seagate Barracuda 250Mb 7200rpm 16Mb cashe. Dyski (jeżeli chodzi o parametry są identyczne) jednak różnią się wyglądem niedawno kupiłem drugiego i jest troche chudszy od starszego. Mój problem polega na tym, że vista pokazuje że transwer przy przenoszeniu pliku (całego) na inną partycję wynosi 55-60mb/s. Przy podłączeniu kolegi takiego samego dysku (zgrywałem dane) transwer wzrósł nwet do 80Mb/s a utrzymywał się 70-75Mb/s. Vista ocenia wydajność moich dysków na 5.9 czyli nawet sporo, a program HDTune pokazał to:

Minimum: 69.3 MB/s

Maxsimum:110.4MB/s

Average:98.3 MB/s

Acces Time:13.8ms

Burst Rate:135.0MB/s

CPU Usage 31.9%

Trochę mnie dziwi, że jest tak mały transwer przy raidzie0. Moim zdaniem powinien być w granicach 100-130-140 MB/s. Wyciągałem równierz zworki , bo były ustawione na sata 1 w obydwu dyskach [.._] Teraz są ustawione na sata II [....]. Bardzo proszę o wszelkie sugestie dotyczące tego tematu. Pozdrawiam :)

• 0

#2 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 14 03 2008 - 11:03

Jesli przenosisz z partycji na partycję to takie zachowanie jest normalne - zauważ ze dysk (lub macierz) musi wtedy odczytać dane i zapisac je w innym miejscu, czyli wykonuje dwie operacje, więc wydajnośc spada mniej więcej o połowę.
Trochę lepiej wygladało to jak podłączyłes 3 dysk kolegi - macierz odczytywała tylko raz i zapisywała na tym dysku, niestety wtedy on był waskim gardłem - pojedyńczy dysk ma właśnie transfer ok 60-70Mb/s, więc co z tego że macierz może szybciej odczytać, jak on szybciej nie zapisze. Maksimum prędkości osiągnąłbys kopiując z macierzy na macierz - wtedy byłoby pewnie ok 110-120 MB/s
Wyniki z HD tune są w porządku - zauważ że pojedyńczy dysk ma max transfer ok 80, a średnio ok 60 - to sporo mniej niz u ciebie. Niestety z raidem nie jest tak że przyśpiesza dyski 2 razy - owszem czasem tak bywa, ale w specyficznych warunkach.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych