Skocz do zawartości

Zdjęcie

[ROZWIĄZANY]połaczenie rutera z ruterem + rozsył po WI-FI z 2 rutera

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 shadow of fight

shadow of fight

Stały użytkownik

• 241 postów

Napisano 04 02 2009 - 00:34

Witam
Panowie mam pytanko a w zasadzie pewien problem
Chce połączyć dwa rutery ze sobą kabelkiem ale w taki sposób aby oba rozgłaszały też po wi-fi i miały wszystkie zabezpiecznia łącznie z firewallem
Udało mi się je połączyć aby było przejście po kablu leć w drugi futerku AP nie rozgłasza tzn. nie ma Internetu ( jak by mu po prostu nie przypisano) do tego mimo ze włączę filtrowanie po mac adresie w zakładce Firewall na tym drugim ruterze to i tak wpuszcza

czy w ogóle mogę to zrobić aby to śmigało, może cos poplątałem ?? próbowałem już różnych ustawień i kombinacji ale na tych jedynie ustawieniu jak na razie mi działa internet
obecnie ar aczej chwilowo śmiga to na łączu chello czyli modem - ruter - ruter w miedzy czasie są podpięte 2 kompy po kablu do jednego i drugiego rutera (to jest test bo szukam rozwiązania do biura ) tam będzie DSL
a ze mam zbędny drugi ruterek identyczny Edimax BR-6216Mg wiec postanowiłem go wykorzystać

obecne testy są na :
Netgar WGT624 który jest jako pierwszy zaraz po modemie :

192.168.1.1 - IP
255.255.255.0 - Maska
192.168.1.1 - Brama
192.168.1.1 - DNS

Edimax BR-6216Mg – ustawiony jako drugi :

192.168.1.252 - IP
-------- || ------ - Maska
--------||------- - Brama
--------||------- - DNS

Tak samo jak powyżej, w tej konfiguracji po kabelku dział net ruter widzi drugi ruter ale i tyle jakieś pomysły ??

• 0

#2 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 04 02 2009 - 10:01

Da się to zrobić. Pierwszy router ustawiasz normalnie. Drugi podłączasz z dowolnego gniazda LAN pierwszego do gniazda WAN tego drugiego. W Broadband Type ustawiasz Cable Modem i powinno działać. Proponuję tylko zmienić podsieć drugiego na 192.168.2.1. DNS i Bramkę zostawić domyślne (ewentualnie jako bramkę wpisać adres drugiego).
Pozdrawiam

• 0

#3 shadow of fight

shadow of fight

Stały użytkownik

• 241 postów

Napisano 04 02 2009 - 12:28

dobra już rozwiązałem porblem dzięki za info :D
pozdrawiam

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych