Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytanie techniczne :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 rider2

rider2

Nowy

• 1 postów

Napisano 31 07 2008 - 19:13

:P Witam. Mam pytanie odnośnie pamięci ram. Chciałbym się dowiedzieć czy dodatkowa pamieć ( 1GB ) będzie obciażać mój komputer i czy zrobi różnice w ,,chodzeniu" komputera (pozytywnie oczywiście) i gier komputerowych - pytam o to ostatnie ponieważ słyszalem i widziałem wiele sytułacji takich że lebsza praca komputera i gier jest prawie nie zauważalna u niektorych.
MOJ KOMPUTER TO
płyta główna: jakiś nowszy gigabyte (przepraszam za niewiedze :P )
karta graficzna: GeForce 8600 GTS palit 256
pamieć ram: 2GB DDR2 Dual
procesor : ADM Athlon™ 5200+

Acha i jeszcze jedno chciałbym się także dowiedzieć jakiej firmy ramy byłyby najlebsze ;)
Z GÓRY DZIĘKUJE I POZDRAWIAM

• 0

#2 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 31 07 2008 - 19:31

Nie napisałeś jaki masz system, ponieważ 32-bitowy system (niezależnie czy vista czy XP) system zobaczy do 3,25GB. Powyżej tylko 64-bity.
Z drugiej strony... po co Ci więcej pamięci?!

Proponuję poczytać to: https://www.tweaks.pl/czytaj,przyspiesz_swo...r.html,530.html

[EDIT]
Dodam, żę tak naprawdę to Windows wykorzystuje ZAWSZE CAŁĄ ZAINSTALOWANĄ PAMIĘĆ (do wpomnianych 3,25) w myśl zasady: jest - to trzeba ją wykorzystać i pakuje do niej dosłownie wszystko - tak potrzebne jak i niepotrzebne (zamiast zapisywać w pliku stronicowania). Więc tak naprawdę komputer z 1 Gb pamięci jak i z 3 Gb będzie "chodził" tak samo szybko. Zaraz usłyszę słowa, że za to mniej będzie pakować do pliku stronicowania (lub wymiany - jak kto woli). Też nie całkowicie prawda, bo aplikacje windowsowe "szukają" pliku stronicowania bo po prostu bez niego się nie uruchomią. Sam zapis to już pestka - najwięcej czasu zajmuje jego lokalizacja.
Z tego względu zamiast dokupować dodatkowy RAM (w Twoim wypadku - nie mówię o tych, którzy mają 512 Mb), lepiej zastosować porady z w/w artykułu.

• 0

#3 olszo

olszo

Stały użytkownik

• 245 postów

Napisano 31 07 2008 - 19:32

wink.gif Witam. Mam pytanie odnośnie pamięci ram. Chciałbym się dowiedzieć czy dodatkowa pamieć ( 1GB ) będzie obciażać mój komputer i czy zrobi różnice w ,,chodzeniu" komputera (pozytywnie oczywiście) i gier komputerowych - pytam o to ostatnie ponieważ słyszalem i widziałem wiele sytułacji takich że lebsza praca komputera i gier jest prawie nie zauważalna u niektorych.
MOJ KOMPUTER TO
płyta główna: jakiś nowszy gigabyte (przepraszam za niewiedze smile.gif )
karta graficzna: GeForce 8600 GTS palit 256
pamieć ram: 2GB DDR2 Dual
procesor : ADM Athlon™ 5200+

Acha i jeszcze jedno chciałbym się także dowiedzieć jakiej firmy ramy byłyby najlebsze smile.gif
Z GÓRY DZIĘKUJE I POZDRAWIAM

Dodatkowe 1 gb może tylko odciążyć system a nie go jeszcze obciążać :P.A w twojej sytuacji nie zauważył byś raczej żadnej różnicy,może trochę w
ram-o żernych tytułach takich jak Gothic 3.Jeżeli już się zdecydujesz na kupno ram-u to musisz pamiętać żeby miały takie same prędkości mhz,najlepiej
dodawać ram tej samej firmy w jakiej mamy stare moduły.Pamiętaj że xp 32bit-owy obsługuje maksymalnie 3,256mb!Dołączona grafika

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych