Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pulpit nie działa!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 parasitus

parasitus

Nowy

• 3 postów

Napisano 04 03 2007 - 14:38

Witam,

Mam od wczoraj dosc powazny problem, bo nie dziala mi Pulpit. Jest niebieska tapeta (poza tym nic wiecej!), ktorej nie moge zmienic, prawy przycisk myszy nie dziala i jedynym ratunkiem jest ctrl,alt, delete i wpisywanie nowego zadania.

Stalo sie to po tym, jak probowalem zainstalowac megaupload toolbar. Kaspersky wylapal jakis blad (mialo to zwiazek z explorerem), nastepnie przenioslem to do kwarantanny na co komp zareagowal restartem. Po restarcie nastapil ow problem. Siedze nad tym od wczoraj i dokonalem juz chyba wszystkich polecanych zmian w rejestrze i usunalem nawet moja stare tapete (nie wiem jak), ale na jej miejsce pojawila sie ta windowsowska.

Prosze o jakies konkretne rady.

Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc!

//Informatyk: Jeśli czytałeś regulamin forum powinieneś wiedzieć że wielkie litery (tutaj: w wątku) oznaczają krzyk, co nie jest zbyt dobrze widziane :lol:

• 0

#2 Aman

Aman

Windows 98/XP/Vista/Ubuntu

• 955 postów

Napisano 04 03 2007 - 14:41

Megaupload Toolbar jest wykrywany często jako spyware. Jak naciśniesz ctrl,alt, delete i dasz nowe zadanie "explorex.exe" to powinno zadziałać.

• 0

#3 coolzio

coolzio

Stały użytkownik

• 154 postów

Napisano 04 03 2007 - 15:48

Z tego co rozumiem to kaspersky "usunął" ci explorera (przeniósł go do kwarantanny) i dlatego nie masz dostępu do pulpitu nie widzisz ikon itp. Tak samo się dzieje jak zdalnie zamkniesz explorera (przez menadżera zadań). Rozwiązanie weź płytę windowsa i skopiuj plik explorer.exe do katalogu windowsa. Prawdopodobnie będziesz musiał właczyć konsolę odzyskiwania systemu (tak sie to chyba nazywa, taki niebieski czy tam czarny ekran z linią komend). Prostszy sposób podłącz dysk do działającego komputera i skopiuj ręcznie ten plik.
  • 0

#4 parasitus

parasitus

Nowy

• 3 postów

Napisano 04 03 2007 - 15:59

Tez tak myslalem, ale najsmieszniejsze jest to, ze explorer dziala bez zarzutow! A jak dodaje go jako nowe zadanie, to po prostu sie otwiera, a chodzi chyba o to, by uruchamial sie jako proces przy kazdym starcie systemu?
  • 0

#5 coolzio

coolzio

Stały użytkownik

• 154 postów

Napisano 04 03 2007 - 16:18

Ale explorer powinien się uruchamiać zawsze przy starcie systemu no chyba że zrobiłeś coś w rejestrze bawiąc się wcześniej.
  • 0

#6 parasitus

parasitus

Nowy

• 3 postów

Napisano 04 03 2007 - 17:33

Bingo! Powienien, ale nie dziala..
  • 0

#7 zdzisekbutton

zdzisekbutton

Stały użytkownik

• 167 postów

Napisano 13 03 2007 - 17:22

Jaki to system?
(rozumiem, że Windows XP)
Przenoszę więc do odpowiedniego działu.
  • 0

#8 Maciej13

Maciej13

SecurityMaster

• 261 postów

Napisano 13 03 2007 - 23:57

Pokaż log z Hijack This oraz Silent Runners.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych