Skocz do zawartości

Psyduck

OFFLINE Ostatnio: 09 07 2010 13:47
-----

Moje tematy

Komputer do gier za 2000 zł

24 06 2008 - 17:33

Witam wszystkich!
Jestem amatorem w tej dziedzinie i proszę o pomoc oraz poradę profesjonalistów.
Dysponuję kapitałem 2000 zł. Komputer ma służyć do grania.
Jeżeli to śmiesznie niska kwota na taki sprzęt to piszcie. Napiszcie jak oceniacie ten komputer na czas jego zakupu.
I chciałbym zakupić za niego jednostkę centralną, monitor, głośniki, klawiaturę oraz mysz.
Całość planuję kupić w sklepie Apollo. ( http://www.apollo.pl/ )
OC - nigdy nie robiłem, nie robię i nie planuję. :confused:
O gotowy zestaw prosiłbym w formie gotowej do wydruku - http://www.apollo.pl/store/konfig.

Zastrzeżenia

- Jeżeli chodzi o dysk twardy - lubię porządek i obecnie zajmuję 10GB. Nigdy nie zależało mi na pojemności dysku. A więc pojemność może być minimalna, ale żeby dysk nie był jakiś ogólnie beznadziejny.
- 2 nagrywarki DVD - (czyli żeby miały wszystko oprócz Blue-Ray) - z autopsji wiem, że szybko się psują. Nie wiem jak będzie lepiej - jak wezmę obie tego samego producenta czy różnych?
- Stacja dyskietek - nie wiem czy jeszcze opłaca się kupować, ale sądzę, że awaryjnie powinna być
- Karta sieciowa i karta dźwiękowa zintegrowana na płycie głównej
- Obudowa - tylko, żeby (minimum) 1 wejście USB było z przodu
- Jakie proponujcie głośniki 2.1 ? -zawsze trafiam na jakieś dziadowskie
- Planuję na tym kompie jeszcze użytkować z XPka - czyli jak najdalej od Visty - zaproponujcie co uważacie, to tylko takie moje małe marzenie

Na cenniku kompletowania zestawu ( http://www.apollo.pl/store/konfig ) zauważyłem możliwość podziału dysku na partycje - ja nigdy tego nie robiłem, a więc, czy Apollo mogłoby to zrobić za mnie? Czy ta usługa kosztuje? Chciałbym dostać do domu dysk gotowy (ale nadal pusty) do zainstalowania systemu i dalszego użytkowania.
I jaki według Apollo jest ten standardowy podział?

RAM dla OS 32bit

24 06 2008 - 17:25

Systemy 32bitowe mogą obsłużyć max. 3,25GB RAMu. Lepiej wybrać 2, 3 czy 4GB RAMu dla 32bitowych OSów? Gdzieś wyczytałem, że przy 3GB nie można wykorzystać pamięci w jakimś Dual Channelu, 2 może być już za mało jak na obecne czasy, a przy 4, nie będziemy mogli wykorzystać 768MB RAMu.

Procesory 32/64bitowe

24 06 2008 - 17:19

Są procesory 32- oraz 64-bitowe. 64bitowe wymagają 64bitowych systemów operacyjnych. Jednakże programy muszą być napisane specjalnie pod 64bity, a więc problem zgodności, kłopoty ze sterownikami itp. Praca na systemie 64bitowym porównywana jest do pracy na Linuxie, Macintoshu. Czy to prawda?
Czy procesor 64bitowy może być obsługiwany przez system 32bitowy przy czym wydajność będzie taka jak na 32bitowym procesorze?

Jak zainstalować SP3 do XP

24 06 2008 - 17:17

Z tego co mi wiadomo nie powstała (oficjalnie) integralna wersja SP3 z Xp. Są jedynie amatorskie połączenia ich poprzez program nLite lub konsolę cmd. Wiadomo może czy Microsoft zapowiedział wydanie wersji oficjalnie zintegrowanej? Czy zainstalowanie odrazu XP SP3 będzie miało różnice od zainstalowania XP SP2 a potem w Windowsie spatchowanie do SP3?
Lepiej pobrać sobie taką wersję XP SP3 czy jednak XP SP2 a potem SP3?