Przymulenie kompa
Rozpoczęty przez
Tita
, 26 01 2009 12:28
13 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 26 01 2009 - 12:28
Witam
Ostatni zauwazylem ze mi sie troche koputrs spowolnil poniewaz kiedys w cs 1.6 mialen normalnie okolo 100 fps a teraz 50 fps. Takie spowolnienie komputera zauwazylem kiedy wymienialem sterowniki od karty graf, bo ktos mi polecal nieorginalne sterowniki do radeona od Omegi, wiec wywalilem i wgralem stere i dalej tak jest nie wiem czemu.
konfiguracja komputera
Procesor: Intel Pentium 4 1.8 Ghz
Ram: 512 Mb RDRAM
Karta Graficzna: Radeon x1550 Power Color 256 mb
Płyta glowna: nie wiem ale w everescie pisze ze jest to Dell Precision 330
Zasilacz : niewiem i w obudowie nie widze jaki to jest bo ejst zaplabowany takim zielonym plastikiem
Twardy Dysk: WDC WD400BB-60DGA0 (37 GB, IDE)
Edit: Jesli nie w tym dziale prosze przeniesc bo niewiedzialem gdzie taka sprawe zglosic
Ostatni zauwazylem ze mi sie troche koputrs spowolnil poniewaz kiedys w cs 1.6 mialen normalnie okolo 100 fps a teraz 50 fps. Takie spowolnienie komputera zauwazylem kiedy wymienialem sterowniki od karty graf, bo ktos mi polecal nieorginalne sterowniki do radeona od Omegi, wiec wywalilem i wgralem stere i dalej tak jest nie wiem czemu.
konfiguracja komputera
Procesor: Intel Pentium 4 1.8 Ghz
Ram: 512 Mb RDRAM
Karta Graficzna: Radeon x1550 Power Color 256 mb
Płyta glowna: nie wiem ale w everescie pisze ze jest to Dell Precision 330
Zasilacz : niewiem i w obudowie nie widze jaki to jest bo ejst zaplabowany takim zielonym plastikiem
Twardy Dysk: WDC WD400BB-60DGA0 (37 GB, IDE)
Edit: Jesli nie w tym dziale prosze przeniesc bo niewiedzialem gdzie taka sprawe zglosic
Napisano 26 01 2009 - 13:02
Może złapałeś wirusa??? Zmieniałeś może inne sterowniki? Instalowałeś programy?Nowy antywirus masz? Odpowiec na te pytania i bedziełatwiej mi ci pomóc ;P
Sprawdź usatawienia ATI Control Center pod względem antystylig itp. wszystko ustaw na opcje 'zależne od ustawienie aplkacji' i zobacz powinną być ok a jak nie pomoże to zrób formatowanie
Sprawdź usatawienia ATI Control Center pod względem antystylig itp. wszystko ustaw na opcje 'zależne od ustawienie aplkacji' i zobacz powinną być ok a jak nie pomoże to zrób formatowanie
Napisano 26 01 2009 - 13:58
skanowalem wczesniej kasperskym nic nie znalazlo sterowniki teraz mam zwylke ati z plyty wraz z grafa, ati control center takiego czego niemoge znalesc mam tylko takie cos : ATI Hydravision
Napisano 26 01 2009 - 14:27
Zainstaluj sobie Spybot-Search&Destroy, program do optymalizacji np.Odkurzacz 11. Programem S-S&D przeskanuj komputer, potem Odkurzaczem 11 oczyść komputer z zbędnych plików, folderów i rejestry, zrób defragmentację dysku twardego. I zobaczymy czy pomogło, a przydało by się dodatkowy RAM 512MB.
Napisano 26 01 2009 - 14:31
co jakis czas czyszcze rejest i dysk programem CCleaner, ramu zabardzo nie mam jak bo te 512 mam w 128x128x128x128 i wiecej miejsca nie mam tym Spybotam zaraz sprawdze i zdefragmentuje dysk
Napisano 26 01 2009 - 14:42
Zamiast CCleanera zainstaluj sobie Odkurzacz 11 i zapoznaj się nim dokładnie, jest bardziej przejrzysty, ma częste aktualizacje, i lepiej widać co usuwasz oraz czego nie chcesz usnąć. Pamiętaj programy optymalizujące takie jak np. CCleaner, czy Odkurzacz nie myślą, nie wszystkie pliki czy wpisy w rejestrach należy usuwać pomimo że taki program wskaże ci że jest to plik zbędny. Potem moga być problemy zwłaszcza z sterownikami.
Napisano 26 01 2009 - 14:47
Sorki ten program nazywa się Catalyst Control Center ale ja go tak zawsze nazywam sroki za błąd ;p
Napisano 26 01 2009 - 17:05
dalej jest to samo przeskanowalem spybotem to znalazlo tylko jakies 2 bledy w rejestrze, zrobilem defragmentacje i dalej mam 50 fps a formata miesiac temu robilem :/
Napisano 26 01 2009 - 20:46
Zainstaluj jeszcze Ad-aware i przeskanuj kompa i pouswaj zbędne syfy
Napisano 28 01 2009 - 20:36
Mam jeszcze jeden pomysł, może w grze ustawiłeś wyższą rozdzielczość, wyższe detale itp.?
Spróbuj przeskanować kompa skanerem online, niektóre wirusy potrafią wpływać na zainstalowane aplikacje. Ściągnij sterowniki ze strony producenta, najnowsze oczywiście, a nie te z płytki. Przeskanuj kompa wcześniej podanymi programami.
A teraz najważniejsze, naciśnij CTRL+ALT+DELETE, przejdź do zakładki ,,Procesy'', w kolumnie ,,CPU'' będzie użycie procesora przez aplikacje i procesy. Jeśli jakiś nieznany Ci proces zużywa dużą część mocy obliczeniowej procesora daj screen'a. Zobaczę co to jest. Jeśli jest to ,,Proces bezczynności'' nie musisz w wklejać screen'a, ponieważ ten proces nie ma znaczenia.
Spróbuj przeskanować kompa skanerem online, niektóre wirusy potrafią wpływać na zainstalowane aplikacje. Ściągnij sterowniki ze strony producenta, najnowsze oczywiście, a nie te z płytki. Przeskanuj kompa wcześniej podanymi programami.
A teraz najważniejsze, naciśnij CTRL+ALT+DELETE, przejdź do zakładki ,,Procesy'', w kolumnie ,,CPU'' będzie użycie procesora przez aplikacje i procesy. Jeśli jakiś nieznany Ci proces zużywa dużą część mocy obliczeniowej procesora daj screen'a. Zobaczę co to jest. Jeśli jest to ,,Proces bezczynności'' nie musisz w wklejać screen'a, ponieważ ten proces nie ma znaczenia.
Napisano 28 01 2009 - 21:16
daje ss z procesow http://rapidshare.com/files/190778127/bez__tytu__u.bmp i niewidze tam czegos strasznego w gze nic nie ustawialem bo i w grafice oprocz rozdzielczosci nic nie ma a rozdzielczosc zawsze mam 800x600 bo lepiej sie gra i pozatym takie paski sie po bokach czarne robia jak ustawie na wyzsza
Napisano 29 01 2009 - 18:27
Hmm...Może zasilacz nie wyrabia?
Tak się zastanawiam, gdzie można sprawdzić jaki masz zasilacz...
Zaraz coś wykombinuję...
Zobaczę czy Everestem można to sprawdzić...
A komputer to gotowiec kupowany w sklepie?
Tak się zastanawiam, gdzie można sprawdzić jaki masz zasilacz...
Zaraz coś wykombinuję...
Zobaczę czy Everestem można to sprawdzić...
A komputer to gotowiec kupowany w sklepie?
Napisano 30 01 2009 - 23:10
ja go kupilem od kolegi mamy za smieszne pieniadze podajze 100-150 zl a to jest gotowy zestaw della i nosi nazwe dell precision 330
-----------
http://reviews.zdnet.co.uk/hardware/deskto...10000058,00.htm cos takiego tylko ze proc P4 1.8 GHz, dysk WD ~30Gb, i grafa radeon x1550 Power Color pozyczona od brata.
-----------
http://reviews.zdnet.co.uk/hardware/deskto...10000058,00.htm cos takiego tylko ze proc P4 1.8 GHz, dysk WD ~30Gb, i grafa radeon x1550 Power Color pozyczona od brata.
Napisano 02 02 2009 - 01:23
Hmm, może coś zamuliłeś tymi sterami Omegi? Spróbuj dokładnie usunąć wszystkie stery do grafiki, restartkę, i zainstalować oryginalne od ati. Możliwe też, że któryś z nowszych pakietów sterowników od ati ma problemy z twoją kartą - warto wtedy wrócić do tych sterowników, które miałeś na początku.
pzdr.
pzdr.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych