Chciałabym przedstawić wspaniały przepis na świąteczny Marcepan.
Składniki
Ciasto:
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 1 żółtko,
- 125g masła roślinnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szkl. cukru
Masa makowa:
- 500g masy makowej Bakalland,
- 4 jaja,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 zapach migdałowy.
Masa serowa:
- 800g sera białego mielonego,
- 6 jaj,
- 150g masła roślinnego,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 zapach waniliowy,
- zapach pomarańczowy.
Dekoracja:
- 1 polewa czekoladowa,
- 50g migdałów w płatkach.
Sposób przyrządzania
Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść z tego jednolite ciasto.
Masa makowa:
Do masy makowej dodawać kolejno utarte żółtka z cukrem, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zapach migdałowy. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Lekko wymieszać pianę z gotową masą makową (piana do masy).
Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę dodając stopniowo stopione masło. Do utartej masy dodawać stopniowo zmielony ser. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Lekko wymieszać pianę z gotową masą serową (piana do masy).
Zakończenie:
Blachę wysmarować odrobiną masła roślinnego oraz wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę. Na ciasto naprzemian kupkami wykładać masę serową i makową. Piec w 180*C około 45-60 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Gotowe ciasto ostudzić i wyjąć z blachy. Następnie polać polewą czekoladową i posypać na wierzch płatkami migdałowymi.
Użytkownik macsch15 edytował ten post 10 12 2009 - 22:22
Mały FIX :D