Skocz do zawartości

Prze93mo

OFFLINE Ostatnio: 16 08 2008 15:33
-----

Moje tematy

Co sądzicie o tej wypowiedzi ?

13 08 2008 - 20:35

Witam, pewien znajomy niedawno "zabłysnął" pewną wypowiedzią, i nie wiem co mam o tym myśleć:

Dołączona grafika

Czy to możliwe ?

[AMD Athlon] Mnożnik połówkowy czy pełny ?

03 08 2008 - 10:25

Witam, w moim Athlonie 5200+ mam aktualnie ustawiony mnożnik 13.5 x 200 ~ 2.700Mhz. Czytałem, że jednak lepsze są mnożniki całkowite, Więc, gdybym ustawił 13 x 208, co i tak daje ~ 2.700Mhz, to wydajność minimalnie by się zwiększyła ?

A drugie/trzecie pytanie:

Aktualnie ten mój Athlon leci domyślnie, na 1.35V. Na 1.375V już miałem przy 2.8Ghz, jednak komputer startował z SafeMode. Więc:

-Czy jeżeli podniosę do 1.4V to nie będzie za dużo ? Może uda się osiągnąć 3Ghz? Jak na razie temperatury ok...

-O co chodzi z tym SafeMode? Ledwo 50Mhz więcej taktowanie podnoszę, na 1.35V (default) i już mi SafeMode wywala... ?!

DDR2 Nanya Technology

02 08 2008 - 10:49

Witam, właściwie nie wiem co powiedzieć. Posiadam 2Gb DDR2 Nanya Technology. Do tej pory byłem przekonany, że skoro tak mało piszę się o tych pamięciach(właściwie nigdzie) to musi to być shit. Więc planowałem je wymienić. A tutaj, ku mojemu zdziwieniu, już na dwóch forach przeczytałem o ich pokrewieństwie z Kingstonem. Użytkownicy zachwalali te kości, a niektórzy mówili, że czasem wypadają lepiej niż Kingstony. Więc ? Nanya Technology ?

Chodzi o to czy naprawdę są takie dobre...

Jak to z tymi zasilaczami naprawdę jest?

28 07 2008 - 19:10

Witam, ostatnio jestem na wymianie zasilacza. W związku z tym nasunął mi się pewien temat. Jak to właściwie z tymi zasilaczami jest ?
Tak się złożyło, że w starym komputerze miałem starego DOBREGO Codegena 300W. Na każdym forum komputerowym nie dawali mi więcej jak rok życia na tym zasilaczu. Aaa to spali wszystko, aaa bo napięć nie trzymią... W ogóle do du*y. Na moje szczęście, wytrzymałem z nim 6 lat. Aż do zmiany komputera. (W starym poszła płyta). Miesiąc, może dwa miesiące przed awarią sprawdzałem napięcia w nim. Dodam - miernikiem. Dodam 2 - brat elektryk sprawdzał. Wszystko wskazywało na to, że jest ok. Po awarii komputera, na innej płycie głównej działał, czyli nie on był sprawcą.
Istnieje jakiś stereotyp tych "złych" zasilaczy. Oczywiście, większość z listy "tych złych" to shity, ale czasem nawet wśród nich trafiają się bardzo dobre egzemplarze....
Często wielu użytkowników tak "szufladkuje" te zasilacze:
-Co masz?
-Codegena 300W
-W tej chwili leć do sklepu i go wymień!
Brak słów szczerze powiedziawszy. No tak, większość Codegenów to shity, dużo innych zasilaczy pewnie też - jednak jedna marka robi złe, złe - a druga tylko złe, nie polecane. Może by wyodrębnić jakieś marki z tych niepolecanych, wśród których naprawdę, czasem trafią się jakieś dobre sztuki, lub nie psują się tak często jak inne ???

Wysokie (?) temperatury GF8600GTS

27 07 2008 - 21:03

Witam, zakupiłem niedawno EVGA GF8600GTS 256Mb z pasywnym chłodzeniem. Trochę niepokoją mnie temperatury, chociaż nie wiem czy jest się czym martwić. W spoczynku mam ~65*C a w stresie ~80*C. Ujdą ?

Dodatkowo mam pod nią wiatrak 12V na osobny zasilacz 12V i przy włączeniu go temperatura w spoczynku spada do ~50*C a w stresie nie przekracza 70*C. Jednak nie zawsze go włączam (zazwyczaj jak gram). Więc czy bez włączonego wiatraka te temperatury są w normie, podczas np. przeglądania neta ?