Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problemy z widocznością dysków przy instalacji Windowsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Razor09

Razor09

Nowy

• 1 postów

Napisano 17 03 2012 - 14:28

Witam,

Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, ale nie wiem czy to wina dysków czy innego komponentu.

Posiadam dwa dyski WD 800jb (ATA) i zawsze podczas instalacji Windowsa XP na moim komputerze musiałem wczytywać sterowniki do nich z dyskietki (nie wiem czy XP posiada opcję wczytywania z pamięci flash, ale to już nie ważne) i bez problemu mogłem instalować Windowsa.

Niestety teraz dyskietka się popsuła i nie mogę wczytać sterowników. Problem w tym, że nie tylko XP, ale także 7 i 8 CP nie wykrywały u mnie tych dysków.
Mimo, że dyski były na 100% sprawne i dobrze podłączone (bo dało się z nich uruchomić "wraka" poprzedniego systemu) wymieniłem dysk, na którym chciałem instalować system na dysk Seagate'a również 80gb ATA. Problem wraca, instalator tego dysku także nie widzi, mimo że podłączony jest dobrze.

Dodam, że mam najnowszą wersję BIOSu dla mojej płyty głównej (GA-8I945P-G).

Czy ktoś może spotkał się z takim problemem?

• 0

#2 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 25 03 2012 - 23:48

Mhm. wydaje się, że system pobierał sterowniki SATA, które z jakichś przyczyn nie znalazły się na płycie Windows. Nie jest to tak nowa płyta, aby nie było ich wbudowanych nie mniej wtedy należy się zasotosować do zaleceń i:
  • w Windows XP - dyskietka, albo system z nLite
  • w Windows 7 - dyskietka, albo sterowniki SATA od płyty głównej na pendrive
..albo wymiana płyty głównej i procesora, na coś bardziej Windows friendly

• 0

#3 IcyDock_comgalata

IcyDock_comgalata

Początkujący

• 45 postów

Napisano 26 03 2012 - 12:51

Racja,tylko że będzie to dosyć kosztowa operacja,w końcu wymieniasz najważniejsze podzespoły w komputerze. Wina sterowników,dlatego nie widzi dysków po instalacji. Spróbuj sterowniki SATA od płyty głównej na pendrive. Powinno pomóc.

Użytkownik IcyDock_comgalata edytował ten post 26 03 2012 - 12:51

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych