Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problemy z WinXP po przerwie w zasilaniu...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 poliloli

poliloli

Obserwator

• 5 postów

Napisano 20 02 2008 - 22:06

Witam!
Przy uruchominym komputerze (otwarte różne aplikacje, gry, it, nie wiem dokładnie jakie, bo to nie mój komp.) zdarzyło się kilka awarii (wyłączenia) prądu. Za każdym razem efekt był taki sam - windows nie chce się uruchomić (albo zatrzymuje się na ekranie - zapraszamy, albo działa baaaaaardzo wolno). Udało się ostatnio uruchomić go w trybie awaryjnym, przeprowadzić skanowanie i naprawianie scandiskiem. Niestety, po zamknięciu komputera i uruchomieniu go nazajutrz, problem powraca. Dotychczas robiłem reinstalkę, ale po dwóch tygodniach kolejna awaria i to samo. Nie wydaje mi się to normalną reakcją, bo przecież na mojej kompie nie raz wyłączyli mi prąd i wszystko gra. Proszę o pomoc, dodaje info:

2 partycje NTFS
Windows XP na C, na D Multimedia itd

• 0

#2 still

still

Początkujący

• 149 postów

Napisano 20 02 2008 - 23:14

sprawdź everest'em lub speedfan'em napięcia i temp.

• 0

#3 radek32

radek32

Początkujący

• 43 postów

Napisano 21 02 2008 - 21:28

Hmmm, jedna z najbardziej wyczulonych czesci w kompie na nagle skoki napiec lub ich nagle wylaczenie jest dysk twardy, takie sytuacje moga nie tylko uszkodzic jego elektronike , ale rowniez spowodowac bad sectory, utrate danych z partycji rozruchowych itd .

Ja bym zajal sie najpierw zasilaczem, podpiac inny sprawdzic jak komp reaguje,(mialem podobny problem kiedy popalilo mi kable od zasilania do plyty glownej i nie mialem kilku napiec, dysk chodzil jak jedna wielka tragedia, musialem lutowac pod plyte glowna kable)) jesli tak samo , to potem dysk, posciagac partycje sformatowac go dokladnie, nie szybko, sprawdzic czy sa bad sectory, zalozyc partycje, zainstalowac wina i zobaczyc jak dziala.

te zabiegi powinny pomoc, ale oczywiscie nie gwarantuje, moze byc milion innych przyczyn :P ;)

Pozdrawiam
  • 0

#4 norbi123

norbi123

Początkujący

• 132 postów

Napisano 23 02 2008 - 20:07

Mialem identyczny problem... probowale zrobic rozne rzeczy z systemem ale to nic nie dalo... dopiero wymiana zasilacza pomogla.... oczywiscie nie kupuj odrazu nowego zasilacza bo to moze u Ciebie byc cos innego ale np gdybys mogl pozycz od jakiegos kumpla zasilacz i sprawdz czy nadal sie bedzie zacinal

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych