Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z wyborem systemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 05 09 2007 - 11:39

Muszę dokupić system do domu do nowego kompa. I tu pytanie:
- Windows XP HOME czy VISTĘ HOME PREMIUM? 32 bit czy 64 bit?
Czym różni się Windows XP HOME od PROF?

PS. Na co dzień w pracy (laptop, który także targam do domu) pracuję na Windows XP PROF.

[EDIT] Wpisując w wyszukiwarce hasło: Windows XP nie znajduje nic! Wynik wyszukiwania Nawet samo HOME nie znajduje nic!
Do kitu z taką wyszukiwarką! Straszyć banami to łatwo! Lepiej zając się prawidłowym działaniem wyszukiwarki!

Użytkownik Jotgie edytował ten post 05 09 2007 - 14:12

• 0

#2 sklsk

sklsk

Stały użytkownik

• 232 postów

Napisano 05 09 2007 - 14:45

xp home - xp prof
Wersje Home i Professional systemu Windows XP zostaly odpowiednio skalkulowane, zarowno pod katem ceny jak i mozliwosci w odpowiedzi na potrzeby dwoch grup uzytkownikow do ktorych sa adresowane.
Roznice sprowadzaja sie zasadniczo do braku w wersji Home niektorych narzedzi, funkcjonalnosci i opcji dostepnych w wersji Pro.
I faktycznie, czesc z nich jest kompletnie niedostepna, czesc ukryta przed uzytkownikiem, kolejna czesc mozna zastapic rozwiazaniami trzecimi : )
Ponizej chcialbym zebrac pewna wiedze dotyczaca tego zagadnienia by rozwiac pewne watpliwosci.

A wiec czego nie ma(?) w XP Home:

1. Pulpit zdalny - faktycznie usluga pulpitu zdalnego jest niedostepna. Jest przeciez jednak bardzo dobra alternatywa w postaci UltraVNC czy tez RealVNC.
2. Pliki trybu offline - tego tez brak. Lecz pamietajmy o poczciwej Aktowce : )
3. Obsluga wielu procesorow - o ile wersja Pro potrafi obsluzyc dwa procesory (odnosi sie rowniez to do technologi HT w Pentium IV) to XP Home niestety zawsze zobaczy tylko jeden procesor.
4. EFS - mechanizm NTFS pozwalajacy szyftowac dane. Jest to wygodny sposob, zintegrowany z systemem, pozwalajacy szybko i sprawnie szyfrowac dane w XP Pro. Dla zabezpieczenia danych w Home mozna skorzystac z zewnetrznych aplikacji (kilka darmowych dostepnych jest w serwisie http://www.dobreprogramy.pl)
5. Zabezpieczenia NTFS - w normalnym trybie XP Home nie sa dostepne. Dostep do nich pojawia sie jednak po wlaczeniu systemu w Trybie awaryjnym z obsluga sieci i zalogowaniu sie na wbudowane konto administratora.
6. Mozliwosc pracy w domenie - absolutny brak.
7. Zalozenia grup - brak przystawki mmc, aczkolwiek wiele z polis mozna ustawiac w rejestrze (wiecej informacji dotyczacych wpisow dla konkretnych polis mozna znalezc w Registry Reference for Windows 2003 w TechNecie).
8. Brak narzedzia do tworzenia kopii zapasowych - owszem nie jest ono instalowane domyslnie, znajduje sie jednak na dysku CD w katalogu ValueaddMSFTNtbackup
Oprocz powyzszych pozycji, XP Home bezwglednie(?) nie oferuje rowniez:
- profili mobilnych
- instalacji poprzez RIS
- MUI
- zapamietywanie hasel sieciowych
- limit do 5 polaczen

forum dobreprogramy - adpawl

• 0

#3 Aman

Aman

Windows 98/XP/Vista/Ubuntu

• 955 postów

Napisano 05 09 2007 - 16:12

To wszystko zależy jakim jesteś użytkownikiem, czy potrzebujesz pewnych funkcji do pracy jakie wpisał kolega wyżej. Najlepszym wyborem byłby tutaj Windows XP Prof. masz wtedy dostęp do ciekawych funkcji takich jak np. konsole gpedit.msc czy innych narzędzi. Co nie oznacza że nie tych funkcji w wersji HOME nie ma, są sposoby na ich odblokowanie. Professional jest oczywiście droższy i jeśli chcesz mieć spokój i niczym sie nie przejmować szczególnie administracją tylko grać w gry to wtedy weź XP Home. Tutaj wybór zależy tak naprawdę od Twoich upodobań.

Pytasz czy wersje 32- czy 64-bitową. Otóż odpowiedź jest taka, weź 32-bit. Choć to nie znaczy że v. 64 jest gorsza czy coś tam. Po prostu nie ma pomiędzy niemi zbyt dużej różnicy. Na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze wielu programów obsługujących 64 bity choć ich liczba ciągle wzrasta. Windows XP 64 jest w dużym stopniu przeznaczony dla np. profesjonalnych grafików.

Teraz pozostała Vista.

Wersja 64-bitowa od razu odpada, bo nie ma jeszcze sterowników do wielu urządzeń. Jeśli sie zdecydujesz na viste to najlepiej sprawdzić na stronie producenta Twoich urządzeń czy są dedykowane sterowniki. Możesz też pprawdzić czy urządzenie będzie działać na liście HCL od Microsoftu. Pisałeś o wersji Home Premium, ta wersja nie ma pewnych funkcji zawartych w np.
Ultimate. No i oczywiście czy na Twoim sprzęcie będzie taki system płynne działać, głownie trzeba patrzeć na ilość RAM'u i grafikę.

Wybór po miedzy XP Professional a Vista Home Premium jest na dzień dzisiejszy ciężki. Vista całkiem inaczej wygląda ale tak naprawdę rewolucji w porównaniu z XP to nie wniosła. XP to system sprawdzony, programy chodzą, jeśli jakieś problemy występują to można je szybko rozwiązać. Jeśli nie chcesz mieć dodatkowych kłopotów z systemem to wybierz XP. Choć ja tutaj nie mówię że vista to gorszy system, połowa rzeczy w nim nie działa i odradzam jego kupna. To jest świetny system ale musisz sie liczyć z tym ze coś złego prędzej czy później może się zdarzyć. Wybór należy do ciebie.
  • 0

#4 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 05 09 2007 - 16:19

Przed chwilą znalazłem taką stronę: http://www.centrumxp.pl/WindowsXP/517,1,R%...em_Windows.aspx i jest tam napisane, że zdalny pulpit działa, mimo, że w specyfikacji jest napisane, że nie działa (w ogóle po co to narzędzie?! Szczerze mówiąc wcale go nie znam i nie wiem jak go wykorzystywać).
Ale ja i tak tych wszystkich funkcji w ogóle nie wykorzystuję (system ma być zainstalowany na domowym komputerze stacjonarnym) z mała siecią na dwa lapy.
No i jeszcze, że nie obsługuje dwóch procków ale dwurdzeniowe (taki mam: IC2D 6420) już tak.
  • 0

#5 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 05 09 2007 - 18:54

Wybór po miedzy XP Professional a Vista Home Premium jest na dzień dzisiejszy ciężki. Vista całkiem inaczej wygląda ale tak naprawdę rewolucji w porównaniu z XP to nie wniosła. XP to system sprawdzony, programy chodzą, jeśli jakieś problemy występują to można je szybko rozwiązać. Jeśli nie chcesz mieć dodatkowych kłopotów z systemem to wybierz XP.

Jezeli miałby brać XP proffesional, to znacznie lepszym rozwiązaniem jest zakup Visty Bussines (w cenie podobnej do XP prof), która ma mozliwość downgrade do XP professional. W takim układzie na dzień dzisiejszy instaluje XP-ka, a jak Vista "dorośnie", przechodzi na Vistę.
  • 0

#6 sklsk

sklsk

Stały użytkownik

• 232 postów

Napisano 05 09 2007 - 21:44

pulpit zdalny przydaje się wtedy kiedy chcesz na odległość coś zrobić w komputerze.
np ty jesteś w poznaniu a komp we wrocławiu, jesli bedziesz miał wszystko prawidłowo skonfigurowane to bedziesz mógł pracować na wrocławskim kompie.
większość funkcji z proff nie wykorzystuje się na co dzień, właściwie to bardzo rzadko i najczęściej w firmach przez świadomych użytkowników. większość nawet nie wie jakie to funkcje i do czego je można wykorzystać.
co do 32 i 64 bit to tak jak było wspomniane już wyżej, troszkę mało jest na dzień dzisiejszy oprogramowania które wspierające 64 bit
  • 0

#7 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 06 09 2007 - 15:04

Wziąłem HOME XP i... jest do wyrzucenia! W moim kompie nie działa - bo wykrywa i widzi - dysk SATA. I chyba nie ma sposobu go pobudzić do życia.
Wziąłem od sąsiada XP Prof - i działa bez problemu! Dziwny problem... Ale zdążyłem zarejestrować Home (OEM oczywiście) i teraz mam płytkę do wyrzucenia do kosza...
Nawet ekspert M$ nie potrafił odpowiedzieć, dlaczego tak się dzieje.

Dodam, że:
- zainstalowałem wszystkie sterowniki dostarczone z płytą główną (ASUS P5LD2)
- ściągnąłem i zainstalowałem sterowniki SATA ze strony Intela,
- Pokazuje dysk (wraz z nazwą woluminu i rozmiarem) przy instalacji systemu zaraz na początku przy wyborze partycji do instalacji Wina, a po zainstalowaniu (na innym dysku) widzi go w menadżerze dysków z wykrzyknikiem i nie pokazuje w ogóle partycji
- w BIOSie dysk jest widoczny,
- Windows posiada poprawkę SP2 oczywiście.

WinShit!
  • 0

#8 sklsk

sklsk

Stały użytkownik

• 232 postów

Napisano 06 09 2007 - 21:00

popełniasz błąd podczas instalacji lub zaraz po niej w biosie - botowanie
opisz dokładniej a wszystko bedzie dobrze
  • 0

#9 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 06 09 2007 - 22:18

Na pewno robię dobrze - instalowałem przedtem XP (Prof) dziesiątki razy i nigdy nie miałem problemów.
Na początku naciskam F6 i dysk jest widoczny w momencie wyboru partycji do zainstalowania (jest podawana nazwa woluminu i rozmiar).
W wykazie sprzętu pokazuje, że jest prawidłowo zainstalowany (nie ma pytajnika na nim i jest wyświetlany jego symbol, nr i typ).
Po kliknięciu na WLAŚCIWOŚCI podaje info, że ten sprzęt działa prawidłowo. Jest w wykazie dysków w menu: ZARZĄDZANIE DYSKAMI (jako dynamiczny) jednak z wykrzyknikiem a w prawym okienku nie wyświetla partycji. Nie działa też odinstalowanie sterowników i ponowne zainstalowanie, czy aktualizacja sterowników. Ściągnąłem nawet nowsze sterowniki ze strony INTELA do posiadanego chipsetu - też nic!
Teraz zainstalowałem na kompie Win Prof (ale pożyczony i nie mogę go aktywować) i dysk działa bez żadnego problemu i windows go widzi i jest aktywny bez żadnych dodatkowych działań!
Więc jest dla mnie jasne, że to wina wersji HOME.

jednym zdaniem: kupiłem wersję HOME i w moim przypadku nadaje się do kosza! Tylko pospieszyłem się z aktywacją i teraz nawet nie mogę zwrócić do sklepu... a może mogę? Albo pozostaje skombinować pirata a tę wsadzić do szuflady, i "w razie czego" - chciałem być legalny, ale nie mogłem z powodu wadliwego systemu. A nie zostałem poinformowany, że HOME nie obsługuje SATA. Nigdzie tego nie ma.
  • 0

#10 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 07 09 2007 - 08:54

Jest w wykazie dysków w menu: ZARZĄDZANIE DYSKAMI (jako dynamiczny) jednak z wykrzyknikiem a w prawym okienku nie wyświetla partycji.

A nie zostałem poinformowany, że HOME nie obsługuje SATA. Nigdzie tego nie ma.

Home obsługuje SATA, problem moze byc z obsługa woluminów dynamicznych. Ten dysk jest juz wcześniej spartycjonowany, czy sam to robisz przy instalacji? Dlaczego masz wolumin dynamiczny a nie podstawowy?
  • 0

#11 sklsk

sklsk

Stały użytkownik

• 232 postów

Napisano 07 09 2007 - 09:00

obsługa sata jest taka sama w proff i home,. dlatego jestem zdziwiony tą sytuacją.
win xp na pewno nie jest do wyrzucenia tym się nie martw.
z tego co piszesz to domyślam się ze wszystko robisz prawidłowo, mam kilka pytań, być może śmiesznych ale odpisz
1. win home instalujesz na komputerze na którym wielokrotnie instalowałeś win proff ?
2. podczas instalacji obydwu systemów na samym początku wciskasz F6 i podajesz sterowniki do kontrolera sata, na dyskietce ?
3. win home odczytuje po podaniu sterowników dysk sata, możesz go partycjonować i formatować?
4. przed instalacją win home, usunąłeś win prof (sformatowałeś partycję na której się znajdował)?
5. win home instaluje się na dysku sata, przekopiowuje pliki na dysk i ponownie się uruchamia, czy wtedy rusza dalsza część instalacji
5. czy masz w biosie ustawione botowanie dysku sata ? czy tylko ata? - to ważne
to tyle na temat tego dysku
kilka innych pytań
podaj jak i gdzie jest zainstalowany proff i jak odczytuje dysk sata
jak instalowałeś proff to tez na sata czy na starym dysku ata
czy jak instalowałeś home na starym dysku ata to czy podczas instalacji podawałeś sterowniki sata by prawidłowo odczytał dysk
z tego co opisujesz to dysk sata jest w ogóle niesformatowany

• 0

#12 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 07 09 2007 - 19:27

Home obsługuje SATA, problem moze byc z obsługa woluminów dynamicznych. Ten dysk jest juz wcześniej spartycjonowany, czy sam to robisz przy instalacji? Dlaczego masz wolumin dynamiczny a nie podstawowy?

No właśnie! Dlaczego?

obsługa sata jest taka sama w proff i home,. dlatego jestem zdziwiony tą sytuacją.

Sam jestem zdziwiony, tym bardziej, że raczej nie jestem nowicjuszem w rozwiązywaniu tego typu problemów. Ale potrzebuję pomocy lepszych!

win xp na pewno nie jest do wyrzucenia tym się nie martw.
z tego co piszesz to domyślam się ze wszystko robisz prawidłowo, mam kilka pytań, być może śmiesznych ale odpisz
1. win home instalujesz na komputerze na którym wielokrotnie instalowałeś win proff ?

Tak. Przyznam się bez bicia :rolleyes: wcześniej był piracki XP Prof, teraz chcę mieć wszystkie programy legalne, gdyż będę używał kompa do celów... nie tyle komercyjnych co zarobkowych.
No i ceny programó stały się akceptowalne (HOME za 309,-, MS Office za 199,-)

2. podczas instalacji obydwu systemów na samym początku wciskasz F6 i podajesz sterowniki do kontrolera sata, na dyskietce ?

naciskam F6, nie podaję na dyskietce - instalują się z WINA.

3. win home odczytuje po podaniu sterowników dysk sata, możesz go partycjonować i formatować?

tak. Dysk jest widoczny i mogę nawet na nim zainstalować system.

4. przed instalacją win home, usunąłeś win prof (sformatowałeś partycję na której się znajdował)?

tak. W celu usunięcia wszystkiego co pirackie. (wiem, że usuwa tylko z tablicy partycji)

5. win home instaluje się na dysku sata, przekopiowuje pliki na dysk i ponownie się uruchamia, czy wtedy rusza dalsza część instalacji

nie. Instaluję Home na innym dysku, dysku ATA (IDE). Nie pytaj dlaczego i nie radź, że by na SATA - tak ma być.

5. czy masz w biosie ustawione botowanie dysku sata ? czy tylko ata? - to ważne
to tyle na temat tego dysku

Nie, jest on jako THIRD

kilka innych pytań
podaj jak i gdzie jest zainstalowany proff i jak odczytuje dysk sata
jak instalowałeś proff to tez na sata czy na starym dysku ata

Był na ATA, tym samym, na którym próbuję zainstalować HOME

czy jak instalowałeś home na starym dysku ata to czy podczas instalacji podawałeś sterowniki sata by prawidłowo odczytał dysk

TAk. Podawałem sterowniki (F6) i dysk SATA był widoczny w momencie wyboru partycji do zainstalowania systemu. Podaje nazwę woluminu (zdjecia) i rozmiar (160GB)

z tego co opisujesz to dysk sata jest w ogóle niesformatowany

Jak to nie, skoro PROF widzi go bez problemu i jes na nim wyłacznie cały zbiór moich zdjęć (ok. 120GB!Dołączona grafika - mam lustrzankę cyfrową, która robi zdjątka po 8 mega).

PS. Przepraszam, ale dla lepszej przejrzystości pozwoliłem sobie skasować "qnote"

• 0

#13 sklsk

sklsk

Stały użytkownik

• 232 postów

Napisano 07 09 2007 - 19:40

widzę że jesteś na forum, postaram się jeszcze raz przeczytać i coś wymyślić.
teraz tylko jedno pytanie
windows ma być na dysku ata, dysk sata ma być dyskiem podstawowym.

edit
może zainstaluj win na ata tak jak ma być (choć w tej wersji transfer jest wolniejszy) ale z niepodłączonym dyskiem sata. po instalacji dopiero go podepnij i podaj sterowniki sata.

jest to całkowicie odwrotna sytuacja niż ta którą się poleca, zazwyczaj na sata idzie system a dysk ma startować jako pierwszy

edit II
jak dysk jest widoczny jako dynamiczny to może, przerób go w manedżerze dysków na fizyczny, problem powinien wtedy zniknąć. tylko zabezpiecz wcześniej zdięcia :rolleyes:
  • 0

#14 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 07 09 2007 - 20:58

widzę że jesteś na forum, postaram się jeszcze raz przeczytać i coś wymyślić.
teraz tylko jedno pytanie
windows ma być na dysku ata, dysk sata ma być dyskiem podstawowym.

edit
może zainstaluj win na ata tak jak ma być (choć w tej wersji transfer jest wolniejszy)(...)

wiem, że jest wolniejszy...ale tak ma być

(...)
może zainstaluj win na ata tak jak ma być (choć w tej wersji transfer jest wolniejszy) ale z niepodłączonym dyskiem sata. po instalacji dopiero go podepnij i podaj sterowniki sata.

(...)

Ciekawa propozycja, chyba spróbuję...

(...)
jak dysk jest widoczny jako dynamiczny to może, przerób go w manedżerze dysków na fizyczny, problem powinien wtedy zniknąć. tylko zabezpiecz wcześniej zdięcia :rolleyes:

Też o tym myślałem, jednak to wymaga skopiowania ok. 120 GB fotek! Ale w sumie żaden problem, gdyż posiadam jeszcze jeden dysk pracujący w sieci (320 Gb w systemie NDAS) i chyba się pokuszę skopiować na niego zdjęcia... a następnie w menadżerze dysków ustawić go jako drugi podstawowy (chociaż tak nie powinno być) - jednak wtedy go sformatuje.
  • 0

#15 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 07 09 2007 - 21:25

Jeśli w zarzadzaniu dyskami klikniesz prawym na dysk to masz opcje "Konwertuj na dysk dynamiczny" Dyski dynamiczne mają parę udogodnień w stosunku do podstawowych (mozliwośc zmiany wielkości partycji, programowy raid itp). Musiałeś taką operację przeprowadzić mając wcześniej XP proffesional Niestety XP Home nie obsługuje woluminów dynamicznych - przyznam że dowiedziałem się o tym dopiero teraz, przy okazji twojego problemu. Dlatego zawartość SATA jest widoczna pod proffesionalem a pod home juz nie. Rozwiązaniem jest przekonwertowanie dysku spowrotem na podstawowy, albo zgranie danych na inny dysk, sformatowanie sata i przegranie danych z powrotem.
  • 0

#16 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 07 09 2007 - 21:40

I to jest chyba rozwiązanie problemu. Jednak przedtem to kilka godzin kopiowania zdjęć! Bo zamiana na podstawowy wiąże się z formatowaniem! Właściwie dlaczego?! pewno: bo tak jest!
Swoją drogą - co za bzdura! Co szkodziło w HOME zrobić obsługę dysków dynamicznych?! Rozumię niektóre ograniczenia wersji HOME ale akurat to jest głupotą!
  • 0

#17 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 07 09 2007 - 23:17

No nie całkiem. Jak napisałem wyżej na dyskach dynamicznych mozna robić różne ciekawe rzeczy, jak na przykład łączenie paru fizycznych dysków w jeden duzy, raid (co prawda programowy ale zawsze), zmiana wielkosci partycji - rzeczy których nie stosuje się na codzień, więc Microsoft uznał że nie są potrzebne w systemie do wykorzystania w domu. I moim zdaniem słusznie, chcociaz jak widac potrafi to przysporzyć kłopotów. Równie dobrze można powiedzieć: co szkodziło dać w Home zdalny pulpit, ustawienia NTFS-a, szyfrowanie plików itd. Tylko że w takim układzie z Home zrobiłby się Proffesional, a przecież muszą się czymś różnić...

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych