Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z uploadem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 maniek909

maniek909

Nowy

• 3 postów

Napisano 10 10 2012 - 18:03

Witam.
Mam problem z uploadem. Polega to na tym ze podczas wysyłania prędkość rośnie do tej która mi gwarantuje umowa a potem gwałtownie spada do polowy tej predkości i tak juz zostaje. Chciałbym sie dowiedziec co moze byc tego powodem i jak rozwiązać ten problem. Mam internet 40 Mb/s (4 Mb/s wysyłanie zakładane, ale spada do około 2 Mb/s). Dostawca to Vectra. Modem Thomson z wbudowanym wifi. Korzysytam z wifi ale na kablu jest ten sam problem.

• 0

#2 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 11 10 2012 - 09:59

Możliwe, że modem jest wadliwy, spróbuj pożyczyć od znajomych z osiedla, w którym mieszkasz aby wykluczyć uszkodzenie sprzętowe. Ja miałem sytuacje, w której co minute kilkanaście albo i więcej razy negocjował modem połączenie - tego nie było widać po stronie klienta dopiero provider mi wyjaśnił dlaczego internet zwalniał.

• 0

#3 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 11 10 2012 - 10:34

Przyczyna może tkwić w konfiguracji modemu. Upload maksymalny czyli 4MB/s powodowałby blokowanie neta u ciebie (potężne spowolnienie), więc może modem jest skonfigurowany tak, zeby to wykluczyć ewentualnie może nie obsługiwać, takiego uploadu - tu musisz dopytać dostawcę neta. Pozatym te prędkości są gwarantowane do pierwszego routera brzegowego ( czyli można aprzyjąć że w obrębie sieci vectry) i spadek uploadu może też być spowodowany tym że któryś tam kolejnu roter nie ma takiej prędkości, ewentualnie klient do kt€rego wysyłasz pliki nie ma odpowiedniej prędkości neta do ściągania i wtedy też ty będziesz wysyłał tylko z taką prędkością z jaką on może ściągnąć. A jak podają testery prędkości neta np speedtest?
Pozdrawiam
  • 0

#4 maniek909

maniek909

Nowy

• 3 postów

Napisano 11 10 2012 - 19:10

speedtest.net pokazuje to samo. Wzrasta a potem spada. Myslałem tez ze to coś z konfiguracja modemu tylko nie wiem jak i czy moge jakoś grzebac w ustawieniach. Monter przyjechał wyjął modem z pudełka włączył do prądu i już działało wszystko. Nic przy mnie nie ustawiał.
  • 0

#5 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 12 10 2012 - 08:36

Proponuję to zgłośić do usługodawcy, wygląda na to że albo modem jest tak skonfigurowany, albo nie obługuje takiego uploadu, ewentualnie nie włączyli ci go w Vectrze. Trzeba raczej tam się dopytać.
Pozdrawiam
  • 0

#6 maniek909

maniek909

Nowy

• 3 postów

Napisano 13 10 2012 - 23:03

Tak zrobie. Dzięki

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych