Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z polskimi znakami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 beata.k.19

beata.k.19

Nowy

• 4 postów

Napisano 31 10 2006 - 00:15

witam i bardzo prosze o pomoc, mam problem z polskimi znakami w swoim komputerze, kazde polecenie np podaj haslo wzglda tak, podaj has_o kazdz polski znak jest zastapiony podkresleniem lub czyms innym, malo tego np. plik mp3 o nazwie z polskim znakiem daje sie odtwarzac, ale usunac juz nie, pojawia sie kompunikat ze plik nie istnieje, nie wiem co robic niekotre dokumentz sa mi bardzo potrzebne a nie moge ich skopiowac, dodam ze na pasku pojawia sie jezk polski, ale klawiatura dziala w jakims innym Y to Z i na odwrot.
jestem w tej kwestii yielona dlatego prosze o pomoc, w miare mozliwosci bez koniecznosci formatu, czego i tak nie umiem zrobic, bo mam windows me.

• 0

#2 pisarz

pisarz

Komornik

• 690 postów

Napisano 31 10 2006 - 00:28

czy jezyk klawiatury to "Polski" czy "Polski (programisty)" ?

• 0

#3 Titter

Titter

Linux I Sieć.

• 237 postów

Napisano 31 10 2006 - 00:31

Jeżeli chodzi o samą klawiaturę to należy zmienić w ustawieniach, klikając prawym klawiszem myszki na te ikonke z klawiaturą na pasku języka, i wybrac wlaściwości lub opcje i przestawić z Polski 214 na Polski Programisty! I będzie działać. Co się natomiast tyczy ogólnie polskich znaków to należy szukać w Panle Sterowania -> Opcje regionalne i językowe (zakładka Języki ->Szczegóły) I tam należy pozmieniać wszystko na Polski lub Polski Programisty. Powodzenia
  • 0

#4 beata.k.19

beata.k.19

Nowy

• 4 postów

Napisano 31 10 2006 - 00:40

niestety wlasnie polski programisty mi sie gdzies zapodzial ponowne instalowanie oprogramowania nic nie daje

dobra odnalazłam programiste dziekuje ale co z tymi plikami
niestety w ustawieniach regionalnych juz był jezyk polski ustawiony wiec to chyba nie to.
  • 0

#5 Titter

Titter

Linux I Sieć.

• 237 postów

Napisano 31 10 2006 - 00:43

Jezeli nadal nie mozeszich kopiowac ani zmienic nazwy to jalepszym wyjsciem bedzie otworzyc je i skopiować ich zawartość do innego pliku. Można spróbować super sztuczkę jednak ona nie zawsze dziala. zmienic nazwy na "a". Tylko ta literka bez rozszerzenia :D Czasami pomaga, prosze sie nie pytac dlaczego ale czasem tak jest...
  • 0

#6 beata.k.19

beata.k.19

Nowy

• 4 postów

Napisano 31 10 2006 - 00:53

przepraszam a jak skopiowac mp3?
  • 0

#7 ykoops

ykoops

Stały użytkownik

• 377 postów

Napisano 31 10 2006 - 12:51

Może podmiana kluczy rejestru na prawidłowe dla polskich ustawień pomoże:

Start-->uruchom-->regedit

odszukaj i wykonaj kopię kluczy

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\FontMapper]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\FontSubstitutes]

W edytorze rejestru polecenie Plik --> Export --> zapisz z opcją "wybrana gałąź", nazwij np. CodePage, FontMapper, FontSubstitutes.

Zapisałem zawartość tych kluczy w odpowiednich plkach .reg (pochodzą kompa z XP+SP2), całość spakowana do pliku .zip jest do pobrania tutaj <-----. Rozpakuj i wprowadż te klucze do swojego rejestru kilkając każdy plik 2 x, potwierdzając "czy chcesz dodać informację...".
Mam nadzieję, że to pomoże, w razie kłopotów tą samą metodą podwójnego klikania na kopie, które wcześniej utworzyłaś możesz przywrócić poprzednie wartości.
  • 0

#8 beata.k.19

beata.k.19

Nowy

• 4 postów

Napisano 31 10 2006 - 19:19

bardzo dziekuje za pomoc, ale juz sformatowałam dysk, to pomogło, chociaz nie wykluczone ze znow mi sie takie cos przystrafii i wtedy zastosuję tą metodę.
  • 0

#9 pisarz

pisarz

Komornik

• 690 postów

Napisano 01 11 2006 - 03:55

jak widac format jest rozwiazaniem uniwersalnym :(

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych