Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z pamięcią ram ddr2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Angel Of Light

Angel Of Light

Nowy

• 2 postów

Napisano 23 10 2008 - 16:29

Witam! Szukałem i szukałem rozwiązania na mój problem, ale nie mogłem znaleść... możliwe że któryś temat przeoczyłem- było tego naprawde sporo, więc z góry przepraszam.

To tak na wstępie, co by nie było, że kolejne neo na forum nowy temat założyło...

Może więc zaczne:

Jak w temacie, chodzi o pamięć ram. 3h temu kupiłem 4 gb ram w dual a dokładnie : GOODram DDR2 4GB KIT PC2-6400 DUAL CHANNEL CL6 (GR800D264L6/4GDC) 800steki oczywiście.
Posiadane przeze mnie ramy który działają dobrze to : GOODram DDR2 1GB PC2- 6400 CL5 DIMM (GR800D264L5/1G) czyli 2 gb w dual i też 800setki.

problem wygląda następująco:

Próbowałem zamontować te 4gb i na samym początku poprostu dołożyłem je w dwa wolne sloty, jako dual. Odpaliłem komputer i wchodzi Windows. Jak to jest normalnie, pojawia się znaczek windowsa i dźwięk. Zamiast dźwięku intra, jest jakieś przeraźliwe charczenie. Jak się uda wejść na konto użytkownika to i tak po chwili monitor się wyłącza, komputer pracuje i nic więcej...

Postanowiłem więc, że wyciągne moje 2GB i wsadzę tylko 4GB. Sytuacja jest identyczna.

Następnie włożyłem pojedyńczą kość 2GB (tej z całości 4GBtów). Pojedyńcza kość działa.
Przełożyłem ją z drugą, aby sprawdzić czy ta druga też jest sprawna. Okazało się że także działa poprawnie.
Włożyłem zatem spowrotem obydwie, przekładałem sloty itd itd, dwie kości jak pisałem wcześniej nie działały.

Na powrót włożyłem 2GB w dual, tylko że w inne sloty, i te 4GB i też nie działało. Jedyną metodą jakiej nie próbowałem, to włożenie 2 GB w dual, i 1 kości 2GB ale słyszałem, że tak nie wolno i bałem się uszkodzenia.

Podsumowując, same kości działają pojedyńczo- mimo że są to kości dual. (mowa tutaj o tych 4gb) nie działają razem w obojętnie jakim ustawieniu na slocie płyty głównej.

moja płyta główna potrafi wyciągnąć do 16GB pamięci.

Mój sprzęt:

Płyta główna: GIGABYTE GA-MA69G-S3H
Ramy: (jak wcześniej)
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8600 GTS
Procesor: AMD Athlon™ 64 x2 Dual Core Processor 5600+
Dysk twardy: 400 gb

ps. Jak wcześniej pisałem, udało mi się na chwilkę wejść do systemu i po sprawdzeniu właściwości, system widział 6GB jednak oczywiście problem się powtarza.

Jeśli ktoś potrafi pomóc, to serdecznie proszę a takową...

Pozdrawiam

• 0

#2 Parry

Parry

Kobieciarz

• 325 postów

Napisano 23 10 2008 - 16:39

Podejrzewam że system nie może udźwignąć tyle RAM-u... I też (tak myśle) NIE można wkładać tyle Ramu w 1 slot (bo czyta w dual 2 jako 1)... Możesz też spróbować zaktualizować BIOS moze pomoże...

• 0

#3 Angel Of Light

Angel Of Light

Nowy

• 2 postów

Napisano 23 10 2008 - 16:49

Mój system to Windows Vista Ultimate x64... więc do 12 GB z palcem w nosie powinien wyciągnąć.. Płyta główna potrafi wyciągnąć 16GB wiec nawet dzieląc to na 4, masz 4 gb w kości, ja mu daje tylko 2gb max przeciez... moze jakis inny pomysl?

Ps. Zmieniłem Napięcie na +0.15- nic to nie pomogło.

Dla mających w przyszłości podobny problem:

Kupiłem LC6, doradzono mi abym wymienił na LC5- jutro dopiero mam je odebrać, więc wtedy napiszę czy to pomogło.

Witam ponownie! Ramy działają! to nie wina samuch kości. Winą był BIOS który w standardowej wersji był poprostu za stary i wystarczyło go sflaszować.

Pozdrawiam!

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych