Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z pamięcią RAM po przeinstalowniu systemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 4rch3r

4rch3r

Nowy

• 3 postów

Napisano 18 12 2008 - 23:56

Witam!
Dokupiłem 2 GB pamięci ram do mojego Windowsa XP Prof, na początku miałem 512 i zamiast tych 512 wsadziłem 2X po 1GB.
I w "Mój komputer" wyświetla mi tylko 1GB Ram chociaż dwa są w tych samych wejściach. Są dobrze wsadzone, nie ruszają się :P
To znaczy że windows używa tylko 1gb? a drugi 1GB nie działa? Czy da się zrobić żeby widnows używał 2 gb ?

• 0

#2 oskar93

oskar93

Banned

• 678 postów

Napisano 19 12 2008 - 00:11

Zobacz jakie kolory maja banki pamieci. Tzn te sloty, w ktore wkladasz kosci RAM. Niech obie kosci beda w bankach o tych samych kolorach. Jak nie zadziala to pomieszaj jakos sloty.

• 0

#3 lukasz784

lukasz784

Stały użytkownik

• 159 postów

Napisano 22 12 2008 - 23:32

zrób tak jak mówi oskar93, tu chodzi o to, że jeśli płyta główna obsługuje dwukanałową obsługę RAM to będą 4 sloty (2x jeden kolor i 2x drugi kolor), a jeżeli to nie podziała, to przeinstaluj system... Nigdy bym się nie spodziewał, że to pomoże w wykrywaniu pamięci, a jednak;]
  • 0

#4 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 23 12 2008 - 00:41

Czy system instalowałeś na obecnej konfiguracji sprzętowej ?
Czy twoje kości pamięci znajdują się na liście zalecanych pamięci do tej płyty gł ?

Zainsluj najnowszy SP do XP

W biosie znajdź i ustaw opcję na enable SW Single Processor MODE
Jest to opcja zgodności z systemami nie obsługującymi dualcore

Sprawdź jeszcze co wyświetla ci Memory mode albo jest w głównym menu w opisie parametrów płyty, albo w Advenced Memory Configuration
W niektórych wersjach płyt jak jest to drugie menu da się ją przestawić wtedy przestaw na drugą możliwą opcję.

W ostateczności możesz z aktualizować Biosa
  • 0

#5 sw29l

sw29l

Charlie Don't Surf !

• 1 958 postów

Napisano 23 12 2008 - 00:54

instalowanie od nowa systemu mija sie calkowicie z celem. Problem tkwi w kompatybinosci pomiedzy plyta a pamieciami. Podaj model plyty glownej, i rodzaj pamieci, z ktora masz klopoty. Jest kilka przyczyn problemu i trzeba . krok po kroku go wyeliminowac

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych