Witam!
Dziś dostałem nowy laptopik Gateway'a Mseries prosto z USA. Niestety moja radośc szybko zmieniła się w smutek gdyż ...
Po kupieniu laptop został raz włączony (w Stanach) i wszystko grało jak w zegarku. Po miesięcznej podróży do Polski laptop nie uruchamia sie normalnie (był dobrze zapakowany).
Za pierwszym razem spróbowałem włączyć normalnie bez podłączenia do prądu, laptop nie uruchomił się.
Następnie podłączyłem go do prądu i komputer się odpalił, ale nie działał monitor i nie szło go normalnie wyłączyć, a wiec wyłączyłem go poprzez odłączenie baterii (wcześniej odłączyłem go od prądu).
Po tych czynnościach zostawiłem komputer podłączony do ładowania na około 15 min i ponownie sprobowałem go włączyć, tym razem komp sie odpalił, pokazał napis gateway i sie wyłączył. Pomyślałem, że bateryjce brakuje energii, dlatego podłączyłem lapka na 2,5 h do ładowania. Niestety nawet po takim czasie nie reaguje na włączenie tj. naciskam przycisk i nic.. komp nie chodzi.
Sprawdziłem miernikiem zasilacz i wszystko jest ok, pokazuje napięcie 19V (tak jak napisane jest na zasilaczu).
Czy ktoś wie w czym tkwi problem ?? Czy mogło sie coś spalić ??
Czy komputer powinien sygnalizować proces ładowania (paląca się dioda itp.), bo ten jest niemy ??
Zasilacz ma przetwornice a wiec moze dzialaac na 115v i 240v- sprawdzałem na obu napieciach (na 115v przez przetwornice).
Z góry dzięki za pomoc.
Problem z nowym laptopem Gateway Mseries z Usa
Rozpoczęty przez
Gawron
, 29 08 2008 20:57
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 29 08 2008 - 20:57
Gość_Wojtex16_*
Napisano 29 08 2008 - 22:51
No to nie ciekawa sprawa. Skoro ten lapek jest z USA, to podejżewam, że używasz przejciówki z 110V na 230V. Może coś nie tak z tą przejściówką?
Co do łądowania to oczywiste, że po podłączeniu zasilania dioda powinna migać lub świecieć, w zależności czy jest naładowana czy się ładuje.
Co do łądowania to oczywiste, że po podłączeniu zasilania dioda powinna migać lub świecieć, w zależności czy jest naładowana czy się ładuje.
Napisano 29 08 2008 - 22:58
Próbowałem i na przejściówce z napięcia 230 na 115v i bezpośrednio podłączając do gniazdka. Niezależnie od sposobu podłączenia wyjście z zasilacza ma 19V czyli normalna wartosc, która jest napisana na zasilaczu.
P.S
Mierzylem miernikiem.
Edit.
Teraz po włączeniu miga podświetlenie przycisku włączającego oraz oznaczenie sieci wifi (ta sama częstotliwość migotania i ten sam niebieski kolor). Jak jest podpięta bateria to palą się diody włączenia i baterii, a jak komputer chodzi podłączony do prądu bez baterii, to pali się tylko dioda włączenia.
P.S
Mierzylem miernikiem.
Edit.
Teraz po włączeniu miga podświetlenie przycisku włączającego oraz oznaczenie sieci wifi (ta sama częstotliwość migotania i ten sam niebieski kolor). Jak jest podpięta bateria to palą się diody włączenia i baterii, a jak komputer chodzi podłączony do prądu bez baterii, to pali się tylko dioda włączenia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych