Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z nowym komputerem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 MikeN

MikeN

Nowy

• 2 postów

Napisano 11 11 2007 - 22:23

Witam wszystkim, zgłaszam się do Was (po raz pierwszy na tym forum) z wielką prośba o pomoc, bo moja ograniczona wiedza na temat komputerów nie pozwala mi samemu wyjśc z kłopotu...

Otóż wczoraj zakupiłem nowy komputer firmy NTT (w pełni wyposażony, z oprogramowaniem, etc...) i dzisiaj przystąpiłem do podłączania nowego sprzętu. Po podłączeniu wszystkich kabelków nadchodzi ta wielka, upragniona chwila pierwszego włączenia... Komputer odpala, słychać jak zaczynają pracować podzespoły a na monitorze... czarno. W dodatku dioda na panelu monitora migocze, czyli coś jest nie tak. Odłączam monitor (przy włączonym kompie) a dioda odzyskuje stały promień a na monitorze pojawia się informacja że pc nie podłączony (czyli z monitorem wszystko ok). Znów połączam i znowu to samo- czarno, migocząca dioda. Nie wiem co robic dalej. Bezskutecznie wrzucałem kolejne płytki z sys. oper. i sterownikami do dysku dvd ale jak było czarno na lcd tak jest dalej. Spróbowałem jeszcze z drugim monitorem, ta sama sytucaja. Podejrzewam, że coś jest nie tak z kartą graficzną. Ale zanim pojade zareklamować produkt, wole poradzić się weteranów :lol:

Prosze, pomóżcie mi- powiedzcie co może być nie tak, czy moje przypuszczenia są trafne, czy reklamować komputer czy sam pownieniem dać sobie z tym rade (po uprzedniej poradzie)... Z góry dziękuje za zaintresowanie.

Pozdrawiam,
MikeN.

• 0

#2 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 11 11 2007 - 22:29

Pewno, że reklamować! Widzę, że nie sprawdzałeś w sklepie.

• 0

#3 Andzia417

Andzia417

Obserwator

• 5 postów

Napisano 11 11 2007 - 22:51

Zareklamuj jak najszybciej pewnie coś skopsali przy składaniu.

Sam zabardzo nie kombinuj...
  • 0

#4 MikeN

MikeN

Nowy

• 2 postów

Napisano 11 11 2007 - 22:59

Dziękuje za odzew. Teraz żałuje że w sklepie nie sprawdziłem... Mam nadzieje że od ręki mi wymienią, ech że też tak pechowo trafiłem.
  • 0

#5 Pollac

Pollac

Początkujący

• 137 postów

Napisano 12 11 2007 - 15:48

Zrób rest BIOSU, wyciagnij baterie na ok. 5minut, jeslin ie pomoze to dopiero idz do serwisu.
  • 0

#6 sxvrafar

sxvrafar

Początkujący

• 81 postów

Napisano 12 11 2007 - 19:49

Zrób rest BIOSU, wyciagnij baterie na ok. 5minut, jeslin ie pomoze to dopiero idz do serwisu.

pollac ty jesteś inny? Dołączona grafika
nowy komp na gwarancji - user zielony - a ty mu każesz grzebać w sprzęcie?
a może by tak cie odizolować bo takie rady to są niebezpieczne
przecież puźniej mu powiedzą że wina usera i bedzie po gwarancji
  • 0

#7 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 12 11 2007 - 20:13

Bez przesady, jak nie ma zaplombowanego komputera to reset biosa nie zaszkodzi - to nie jest ingerencja w sprzęt i nie ma nic do gwarancji
  • 0

#8 sxvrafar

sxvrafar

Początkujący

• 81 postów

Napisano 12 11 2007 - 22:14

Bez przesady, jak nie ma zaplombowanego komputera to reset biosa nie zaszkodzi - to nie jest ingerencja w sprzęt i nie ma nic do gwarancji

Nurek skąd wiesz że nie jest zaplombowany - ntt plombuje kompy lub stawia znaczniki
żeby zrobić reset trzeba zdjąć obudowę :
"25. Nabywca traci uprawnienia gwarancyjne w przypadku stwierdzenia przez Serwis:
- naruszenia plomb, znaczników lub nalepek gwarancyjnych, a także usunięcia lub zatarcia numerów seryjnych;
- wszelkich prób napraw, przeróbek lub zmian konstrukcyjnych podejmowanych przez nieuprawnione osoby lub firmy;"
(wyciąg z regulaminu gwarancyjnego NTT System)
i to na tyle

MikeN co ty zrobisz to twoja sprawa i twoje pieniądze - ja tym zajmuję się zawodowo "tylko" 16 lat w servisie a i tak jeszcze wszystkiego nie wiem i nie ryzykowałbym na twoim miejscu otwierania nowego kompa tym bardziej że sam piszesz: moja ograniczona wiedza na temat komputerów nie pozwala mi samemu wyjśc z kłopotu...
  • 0

#9 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 12 11 2007 - 23:12

Nurek skąd wiesz że nie jest zaplombowany - ntt plombuje kompy lub stawia znaczniki
żeby zrobić reset trzeba zdjąć obudowę :
"25. Nabywca traci uprawnienia gwarancyjne w przypadku stwierdzenia przez Serwis:
- naruszenia plomb, znaczników lub nalepek gwarancyjnych, a także usunięcia lub zatarcia numerów seryjnych;
- wszelkich prób napraw, przeróbek lub zmian konstrukcyjnych podejmowanych przez nieuprawnione osoby lub firmy;"
(wyciąg z regulaminu gwarancyjnego NTT System)
i to na tyle

MikeN co ty zrobisz to twoja sprawa i twoje pieniądze - ja tym zajmuję się zawodowo "tylko" 16 lat w servisie a i tak jeszcze wszystkiego nie wiem i nie ryzykowałbym na twoim miejscu otwierania nowego kompa tym bardziej że sam piszesz: moja ograniczona wiedza na temat komputerów nie pozwala mi samemu wyjśc z kłopotu...

Nie wiem czy jest zaplombowany dlatego napisałem

jak nie ma zaplombowanego komputera

. Jesli bedzie miał plombę to go nie otworzy i tyle - nikt go nie namawia zeby ją zrywał.
A wyjecie baterii czy przełożenie zworki nie wymaga chyba jakiejs wielkiej wiedzy technicznej. Nie jest to zadna przeróbka czy ingerencja w sprzet o których piszesz - to prosta rzecz którą potrafi zrobić 10-letnie dziecko.
  • 0

#10 sxvrafar

sxvrafar

Początkujący

• 81 postów

Napisano 13 11 2007 - 00:23

nurek proste to było nacisnąć ctrl+alt+j w niektórych płytach a miken wcale nie musi wiedzieć którą zworkę przełożyć albo jak wyjąć pastylkę aby nie połamać podstawki - naprawdę często spotykam się z czymś takim jak "nożem albo śrubokrętem" bo nie chciała wyjść
a ntt lubuje się w utrudnianiu życia klientom i namiętnie szuka powodów do zerwania warunków gwarancji - pod tym względem to gorsi od nich są tylko w optimus
więc nie obrażaj się na mnie ale ja naprawdę znam wiele numerów typu "jak pozbyć się upierdliwego klienta i zerwać gwarancję"
wcale nie musi być zerwana plomba i widoczne uszkodzenie - wystarczy ekspertyza "z centrali" stwierdzająca winę klienta i już nie wygrasz dlatego radziłem żeby nie tykać tego kompa i od razu odnieść go w ramach gwarancji tym bardziej że jeśli komp zepsuje mu się w okresie gwarancji 3 razy i będzie to odnotowane w karcie to ma prawo żądać nowego kompa
  • 0

#11 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 13 11 2007 - 09:55

a ntt lubuje się w utrudnianiu życia klientom i namiętnie szuka powodów do zerwania warunków gwarancji - pod tym względem to gorsi od nich są tylko w optimus
więc nie obrażaj się na mnie ale ja naprawdę znam wiele numerów typu "jak pozbyć się upierdliwego klienta i zerwać gwarancję"
wcale nie musi być zerwana plomba i widoczne uszkodzenie - wystarczy ekspertyza "z centrali" stwierdzająca winę klienta i już nie wygrasz

Wiesz, podchodząc do tego z tej strony, to nawet jak nie otworzy kompa to wystarczy ekspertyza stwierdzająca że np. sprzęt został uszkodzony z powodu burzy, złego przewożenia, kosmitów itp.

• 0

#12 yahoo69

yahoo69

Nałogowy palacz, uzależniony od adrenaliny

• 763 postów

Napisano 13 11 2007 - 10:35

gdyhym mial taka sytuacje to bym oddal tego kompa bo moga stwierdzic ze sam przy nim grzebales i nienaprawia ci go....wkoncu to polska.........i jeszcze wez im powiedz jak sie nie znaja to niech sie nie biara za skladanie kompow :lol:

• 0

#13 Pollac

Pollac

Początkujący

• 137 postów

Napisano 13 11 2007 - 12:00

sxvrafar
"nowy komp na gwarancji - user zielony - a ty mu każesz grzebać w sprzęcie?"
a moze ma gwarancje na podzespoly, wyciagjac baterie na 100% niestraci gwarancji...co innego jak ma nalepke na obudowie. Faktycznie wyciaganie bateri to takie grzebanie w sprzecie, ze hohoh...
"może by tak cie odizolować "

a moze Ciebie, bo jak na 16lat doswiadczenia, to glupoty piszesz(...)
MikeN
Zrobisz jak uwazasz, ale jak oddasz kompa do serwisu to sie go pozbedziesz na pare dni, zreszta nie jeden raz byla systuacja, ze serwis stwierdzil, ze komp jest dobry, a u wlasciciela dalej zle chodzil...ja oddalem myszke na gwarancje i juz jest z ponad 7 dni w serwisie...hahah.
  • 0

#14 sxvrafar

sxvrafar

Początkujący

• 81 postów

Napisano 13 11 2007 - 17:17

a moze ma gwarancje na podzespoly, wyciagjac baterie na 100% niestraci gwarancji...
jak na 16lat doswiadczenia, to glupoty piszesz(...)

co do mojego doświadczenia to mówi mi że jest coś więcej niż zasilacz i bios w kompie
ale może skończmy z czepianiem się jeden drugiego bo tu nie o to chodzi
sorry za "izolację" i zacznijmy może współpracować coby pomóc chłopakowi

a co do NTT to oni naprawdę są wredni pod tym względem i naprawdę "blokują" dostęp do kompa
nie dają gwarancji na podzespoły tylko na "ZAPLOMBOWANY" sprzęt
przejdź się gdziekolwiek do jakiegoś marketu czy gdzie i sam sprawdź a na pewno przyznasz mi rację
a poza tym to jest jeszcze jedno wyjście: w ciągu kilku dni od zakupu (4-7 wzależności od firmy) można oddać sprzęt bez podania przyczyny

tak swoją drogą MikeN to gdzie go kupiłeś? w sklepie NTT czy w markecie
jeśli w sklepie to jest szansa że sprawdzą od razu
  • 0

#15 yahoo69

yahoo69

Nałogowy palacz, uzależniony od adrenaliny

• 763 postów

Napisano 13 11 2007 - 19:47

kieruj sie sercem........ atak powaznie to idz oddaj i zje...ich ze spieprzyli sprawe

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych