Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z konfiguracja sieci na Server2003Enterprise

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 retoxol

retoxol

Nowy

• 1 postów

Napisano 26 03 2008 - 15:55

Witam wszystkich.

Od wczoraj borykam sie z problemem konfiguracji prostej sieci zlozonej z dwoch komputerow:

1. Glowny komp z Windowsem Server2003 Enterprise ENG, podpieta do tego Neostrada przez modem usb.

2. Komp drugi, z WinXP Pro PL.

Oba komputery posiadaja karty sieciowe, polaczone sa scrossowanym kablem. IP dla obu polaczen lokalnych/sieciowych skonfigurowalem jak ponizej:

Server2003
adres ip 192.168 1 1
maska 255 255 255 0
brama 192 168 1 1

Drugi Komp
adres ip 192.168 1 2
maska 255 255 255 0
brama 192 168 1 1

Oba kompy
Dns 1 194.204.152.34
Dns 2 194.204.159. 1

"Udostepnilem" w opcjach polaczenia internetowego (Neo) ale internet nie dziala. Kompy sie widza w otoczeniu sieciowym ale w obie strony przegladanie plikow i folderow nie dziala, to znqczy wyskakuje okienko do logowania (o co chodzi, dlaczego ?) Naczytalem sie, ze tak sieci i udostepniania internetu nie uruchomie tylko musze bawic sie usluga Routing and Remote Access ale to mi w niczym nie pomaga bo nie mam pojecia jak to skonfigurowac. Narazie musze skonfgurowac to na kablu....

A teraz druga sprawa:

Mam zamiar kupic router Linksys WAG200G-EU i nie wiem czy pozniej dalej laczyc to kablami, czy dokupic karte sieciowa wifi np taka Pentagram horNET P 6122-10 http://www.agito.pl/usb/pentagram_hornet_p...748.328016.html czy zwykly taki "kluczyk" usb. Sklanialbym sie do anteny bo usb mam tylko z tylu w tym starym kompie a router podlaczalbym kablem do kompa z Serverem2003. Czy moze powinienm kupic dwie takie anteny ? Bo kabel od Neo wpinam do routera, w nim wpisauje haslo i login i on laczy sie z netem a potem rozdzielalby internet na inne kompy z "antenkami" ? Jestem kompletnie zielony i szukam pomocy... Systemu operacyjnego niestety nie moge zmienic, musi byc server 2003 na glownym kompie. Ten router i to jak sobie wyobrazam ta siec wifi bedzie dzialal z serverem2003 ? Taka konfiguracja jest "mniej inwazyjna" od tego kabla ktorego mam teraz i ktory nie chce mi dzialac ? :)

Bardzo prosilbym o jakies rozwiazanie glownego problemu polaczenia dwoch kompow kablem i ewentualne odniesienie sie do drugiej czesci posta z routerem i siecia wifi.

Pozdrawiam wszystkich.

• 0

#2 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 29 03 2008 - 11:10

Po pierwsze po co ci 2003 serwer (jeszcze enterprise) do rozdzielania neta na jednego kompa. To tak jakbym do przewiezienia jednej paczki wynajął pociąg od PKP. O cenie nie będę wspominał bo domyślam się że go nie kupowałeś.
Z kompa na 2003 wyrzuć bramę - nie jest potrzebna. Wejdź we właściwości połączenia sieciowego z neo i w zakładce zaawansowane masz opcję "Zezwalaj innym użytkownikom na łączenie się... itd. - zaznacz ją, zmień potem adres karty sieciowej na 192.168.1.1 i powinno przy tych ustawieniach działać

Jak kupisz router to połączenie kablem jest najszybsze i najpewniejsze. W wi-fi mozna sie bawic jak miałbys np. ciagnąc kable po całym domu, ale jak okablowanie nie jest problemem to nawet bym się nie zastanawiał

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych