Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z komputerem

• Zamknięty Temat jest zamknięty
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 maccloy

maccloy

Początkujący

• 10 postów

Napisano 05 01 2007 - 15:45

Witam serdecznie!

Pare tygodni temu spalil mi sie zasilacz i przy spieciu "poszla" plyta glowna i karta graficzna (radeon 9550). W sklepie udalo mi sie wcisnac bajeczke i grafika zostala wyslana do naprawy, ale z motherboardem nie mialem takiej mozliwosci. Kupilem wiec nowa - ASRocka k7nf2-raid i tu zaczely sie schody. Po przelozeniu procka, reszty podzespolow (pozyczylem od kumpla grafe geforca fx 5200) i podlaczeniu do sieci, nie moglem uruchmic systemu (win xp pro sp1). Domyslilem sie, ze wymaga reinstalacji, ale tu pojawil sie kolejny, juz bardziej uciazliwy problem: w trakcie instalacji komputer sie zawieszal. Gdy go resetowalem zawieszenie nastepowalo pozniej, w kolejnych etapach instalacji. Z poczatku myslalem, ze to konflikt z jakims urzadzeniem, ale nic takiego nie udalo mi sie znalezc. Dopiero po entym resecie system sie zainstalowal. Udalo sie zaladowac pliki sterownikow do plyty glownej i grafy, ale gdy wkladam sterowniki do np. karty dzwiekowej (sb audigy), badz nagrywarki i probuje je zainstalowac komputer dalej sie zawiesza. Podobnie jest gdy np. probuje poogladac jakis film na video.google albo nawet gram w LineRidera- komputer sie zawiesza albo nawet czasami resetuje. Warto zauwazyc, ze moj procesor ma ukruszone jadro, ale na starej plycie glownej to nie mialo w ogole wplywu na prace pc. Probowalem, kombinowalem, ale nic z tego. Mam dwie kosci ram- jedna starsza i nowasza. Wyciagalem ta pierwsza i instalowalem sterowniki, ale dalej zwis. Wyciagalem karte dzwiekowa i instalowalem sama nagrywarke- dalej to samo. Tak sobie pomyslalem, ze to moze byc wina karty graficznej, ale wzialem od innego kumpla drugiego geforca fx 5200 i tez sie sypie. Moze to wina zasilacza? Aktualnie jade na 350W. Ludzie, POMOCY <_<

• 0

#2 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 05 01 2007 - 17:36

Podaj dokładną specyfikację kompa, co tam masz podłączone itd. Podaj dokładną nazwę zasilacza.

• 0

#3 maccloy

maccloy

Początkujący

• 10 postów

Napisano 05 01 2007 - 19:52

mam nadzieje, ze to styka:

Dołączona grafika

no i geforce fx 5200 128 mb (nie krecony)
dzwiek soundblaster audigy 24 bit
zasilacz 350w take me AC ~ 230V 4A 50Hz yyy za 44 zlote <_<
  • 0

#4 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 05 01 2007 - 19:57

Stawiam na to ukruszone jądro :]
  • 0

#5 maccloy

maccloy

Początkujący

• 10 postów

Napisano 05 01 2007 - 20:01

no to pieknie...
eh, pozostaje ladnie podziekowac :D
dzieki <_<

chyba, ze to winshit :/ musze skolowac jakas inna wersje do reinstalki :x
  • 0

#6 thade

thade

Stały użytkownik

• 209 postów

Napisano 05 01 2007 - 20:18

Hmm... moze ramy ?
Sproboj je przetestowac memtestem.
  • 0

#7 maccloy

maccloy

Początkujący

• 10 postów

Napisano 05 01 2007 - 20:27

czym? mentosem? B)<_<:D sry :D ale jakbys mogl mnie troszki naprowadzic na to zagadnienie...

(domyslam sie, ze "uruchom-->cos tam") i co ten memory test ma wykazac
  • 0

#8 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 05 01 2007 - 20:51

czym? mentosem? <_<:D:D sry :D ale jakbys mogl mnie troszki naprowadzic na to zagadnienie...

(domyslam sie, ze "uruchom-->cos tam") i co ten memory test ma wykazac

Nie B) To jest specjalny program nazywa się "MemTest" możesz go pobrać z google.pl i testujesz nim RAM B)
  • 0

#9 maccloy

maccloy

Początkujący

• 10 postów

Napisano 05 01 2007 - 21:20

no to zrobilem tak: odpalilem test na all unused ram i jakos sie testowal, ale po chwili stwierdzilem, ze przetstuje wszystkie ramy, wiec w polu wartosci wpisalem 384 (tyle aktulanie mam) i zgadnijcie... komputer sie zwiesil :/ to co mam zrobic?

btw. zaobserwowalem teraz cos takiego, ze jak sie juz komputer zwiesza to fan speed sie zmniejsza (tzn. jezdzi chiwlke szybko i zwalnia- zwis)
  • 0

#10 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 05 01 2007 - 21:51

No to jeszcze sprawdź na jakiejś wymagającej grze, bo być może jednak jest to problem z RAM, ale nadal stawiam na procesor. Najlepiej pożycz od kompla RAM i sprawdź <_< Jak sie będzie wieszać to nie będzie wątpliwości, że to procesor.
  • 0

#11 hardwin

hardwin

Początkujący

• 79 postów

Napisano 06 01 2007 - 14:29

wyglada ze przy "wysilku" sie zwiesza
a to onaczalo by ze zasilacz nie wyrabia na zakrecie;)

ale powiem szczerze, ze to jest tak zagmatwane ze hej
komp po spaleniu, proc urkuszony, ramy rozne, plyta nieciekawa...
hehehe
mozna siedziec i siedziec nad tym kompem, badac i badac a i tak bedzie sie zwieszal

• 0

#12 maccloy

maccloy

Początkujący

• 10 postów

Napisano 06 01 2007 - 15:06

...dzieki <_<:D

coraz bardziej sklaniam sie do tego, zeby oddac do jakiegos serwisu, gdzie ojciec ma kumpla i tam jakis super hax0r powie mi co sie dzieje

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych