Witam na wstępie zaznaczam że PC był sprawdzony w serwisie. (CPU , Zasilacz , RAM , Dysk , GPU) , lecz problem nie został zażegnany.
A więc jakiś miesiąc temu postanowiłem zrobić formata i przenieść się z 7 pro na 8.1 pro. Wszystko szło normalnie , bez żadnych problemów , system został zainstalowany z bootowalnego Pendrive , sterowniki pobrane z internetu , aktualizacje systemu robiły się same , wszystko działało bez problemów. Na następny dzień kiedy komputer był używany akurat do gry , dźwięk się zaciął , ekran zaciął i pojawił się BlueScreen , ale tak szybko zniknął jak się pojawił , więc nie zdążyłem przeczytać jaki błąd wystąpił. PC się zresetował , zaczął się rozruch (w dolnym prawym rogu ekranu B4 następnie A2 i zawsze wtedy komputer wyświetla grafikę MOBO i idzie dalej , lecz tak się nie stało) komputer samodzielnie odpalił mi BIOS. Spojrzałem na temperature CPU coś kolo 40 stopni , więc wyłączyłęm biosa. PC znowu zaczął rozruch i znowu to samo , odpalił samodzielnie BIOS'a. Więc wyłączyłem całkowicie PC , poczekałem kilkanaście sekund i odpaliłem ponownie komputer . Tym razem poszedł normalnie . Wtedy pomyślałem , że może coś ze sterownikami . Przeszukałem jeszcze raz stronę producenta MOBO i GPU , lecz nie było nowszych sterowników niż takie jakie zainstalowałem dzień wcześniej . Dobra pomyślałem , że to może grafika stwarza problemy , lecz w to bardzo wątpiłem , ponieważ jest z dobrej półki , nie z najwyższej ale z dobrej (Radeon hd 7850 XFX 2gb 256bit). Odpaliłem BF3 , wszystko oczywiście na ultra , i zacząłem grać . Po 10 minutach rozgrywki kiedy już GPU troszkę zostało zmuszone do pracy sprawdziłem temperaturę, maxymalnie osiągała 60 stopni , więc wtedy wykluczyłem problem w który od początku nie wierzyłem. Dobra postanowiłem , zrobić jeszcze raz format , też na 8.1 pro . I znowu ten sam problem. Okej myślę , że może coś z windowsem z instalką (chociaż była pobierana z DreamSpark'a prosto od microsoftu) więc postanowiłem wrzucić na dzien/dwa pirata . Problem nie ustąpił , to samo. Okej myślę , że może 8.1 coś nie współpracuje z moim sprzętem , więc postanowiłem wrócić na widnows 7 pro . Tak samo instalka od microsoftu z dreamspark'a . Siedziałem na nim z 3 dni i nic nie było , raptownie bam to samo. Potem odstawiłem kompa na parę dni , ponieważ miałem dużo zajęć i nie miałem czasu . Po tej przerwie postanowiłem sam przetestować wszystko ( na tej 7) obserwowałem temperature CPU , bez stresu i w stresie max do 50 stopni , GPU to samo w 3d marku max do 60 stopni , sprawdzilem czy dysk nie ma Badsectorow , lecz tez nic , memtes to samo , nic nie wykazał . Przekładałem kości ram , nic nie pomogło , zrobiłem reset CMOS'a , też nic . Okej zainstalowałem znowu 8.1 , na następny dzień to samo . Ok zaniosłem kompa do serwisu , koleś go sprawdził , napięcie zasilacza i inne peryferia , wszystko okej . Zrobił aktualizacje BIOS'a o czym ja nie pomyslałęm i było wszystko ok , komp działał bez żadnego wyłączenia (od momentu przyniesienia kompa z serwisu do domu ) przez 3 dni bez przerwy , ponieważ chciałem zobaczyć czy nie powróci problem i nic zero . Dzień dzisiejszy komp został wyłączony , a po chwili włączony , siedzę z 30 minut , bam problem ten sam i o to co mi się ukazało (zdj poniżej w załączniku). Niby błąd związany z UEFI , ale dysk nie ma opcji ze jest walnięty , był sprawdzany. Zmieniłęm botowanie nawet z UEFI na zwykłe LEGACY i tez nic. Zaznaczam że komputer nie został uszkodzony w środku. Wszystko to się stało od kiedy zrobiłem formata , wcześniej tego problemu nie było NIGDY.
Specyfikacja:
MOBO:MSI z77a g45 thunderboolt
GPU:Radeon xfx hd 7850 2gb 256 bit
CPU:Intel pentium g2030 3GHz
RAM:GeiL 2x4GB 1600 MHz
Zasilacz:SilentiumPC Deus M1 650W 80BR +
Dysk: Nie pamiętam dokładnie jaki model a nie chce teraz rozkręcać obudowy na chodzie skrót dysku ST10000DM03 1 TB
Przepraszam za tak długą lekturę , ale chciałem bardzo szczegółowo i dokładnie opisać cały problem i zminimalizować wszelakie pierdółkowe pytania i porady (zrób pomiar , sprawdz napięcie zasiłki etc)
Użytkownik UEFI edytował ten post 16 07 2015 - 21:33