Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z kartą graficzną

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Torunczyq

Torunczyq

Obserwator

• 6 postów

Napisano 06 02 2011 - 22:01

Witam
Zaczne od tego, że posiadam winXP, karte graficzną RADEON 9200, płytę główną MSI KT4AV KT400A i zasilacz 350. Mam problem z komputerem, wczoraj nagle zgasł mi monitor, na jednostce centralnej zapaliła się czerwona dioda. Wcześniej na monitorze po wyłączeniu gier pojawiały się kolorowe poziome paski 1px, podobno jest tak gdy karta się przegrzewa (ale robiło się tak ok. 1 raz ddziennie). Monitor zachowuje się tak, jakby komputer był wyłączony. Na początku myślałem, że monitor jest zepsuty, ale na innych komputerach działa. Później myślałem, że karta graficzna się spaliła, ale czasem (bardzo żadko) komputer udaje sie włączyć i przez kilka minut działa normalnie... Zauważyłem, że zawsze gdy udaje się go włączyć był on wcześniej odłączony od prądu (niewiem czy przypadek czy nie). Próbowałem podłączyć inną kartę graficzną, ale jest ona baardzo stara i niewiem czy działa, po podłączeniu jej było tak samo. Gdybym miał pewność, że zepsuta jest karta graficzna, kupił bym sobie radeona 9800pro, lecz boje się, że to wina czegoś innego (np gniazda do karty graficznej). Będe musiał znaleźć inny komputer, na którym sprawdzę moją kartę graficzną i od którego zabiorę kartę graficzną do mojego komputera. Mam nadzieję, że jakiś kolega pożyczy mi kartę Proszę o pomoc, pozdrawiam.

• 0

#2 server

server

Zaawansowany użytkownik

• 414 postów

Napisano 06 02 2011 - 22:10

Na 100% jest to wina karty graficznej! Wymień ja szybko!

• 0

#3 Torunczyq

Torunczyq

Obserwator

• 6 postów

Napisano 06 02 2011 - 22:26

Hmm jesteś pewny? Nie chciałbym kupić karty i dowiedzieć się, że też nie działa, bo np zepsute jest gniazdo lub idzie jakieś zwarcie czy coś i psuje każdą karte którą podłącze :/
  • 0

#4 Gość_cabana_*

Gość_cabana_*

Napisano 06 02 2011 - 22:30

Najpierw sprawdź, w Twoim PC inną kartę graficzną, oraz Twoją kartę graficzną w innym komputerze.
  • 0

#5 Torunczyq

Torunczyq

Obserwator

• 6 postów

Napisano 06 02 2011 - 22:32

Boję się, że będzie taka sytuacja, że jak podłącze inną karte do mojego kompa to się też zepsuje... Nie znam sę na tym...
  • 0

#6 Gość_cabana_*

Gość_cabana_*

Napisano 06 02 2011 - 23:04

To najpierw podłącz Twoją kartę do innego, jak tam będzie działać, to możliwe że wyjście AGP uszkodzone, lub wystarczy wyczyścić z kurzu.
  • 0

#7 Torunczyq

Torunczyq

Obserwator

• 6 postów

Napisano 06 02 2011 - 23:46

Z kurzu już wyczyściłem, zaraz podłącze do innego kompa. A jest wogule taka możliwość że to moja płyta główna psuje karty graficzne?

Nie działa płyta główna :/ sprawdziłem karte graficzną na inym kompie i działa, podłączyłem inną katrę graficzną tu i nie działa...
  • 0

#8 Gość_cabana_*

Gość_cabana_*

Napisano 07 02 2011 - 19:30

W takim razie uszkodzona płyta główna. Możesz jeszcze spróbować wygrzać płytę.
  • 0

#9 Torunczyq

Torunczyq

Obserwator

• 6 postów

Napisano 07 02 2011 - 23:42

Wygrzać? Co to znaczy? A może to być RAM, dysk, procesor..? Lub zasilacz?

Użytkownik Torunczyq edytował ten post 07 02 2011 - 23:43

• 0

#10 Bamber

Bamber

Jestem bot

• 580 postów

Napisano 08 02 2011 - 00:03

Na 99% w Twoim przypadku jest to problem z kartą graficzną
  • 0

#11 Torunczyq

Torunczyq

Obserwator

• 6 postów

Napisano 08 02 2011 - 12:48

ALe karta graficzna podpięta do innego kompa działa. Możecie mi wyjaśnić o co chodzi z tym wygrzewaniem płyty?

Użytkownik Torunczyq edytował ten post 08 02 2011 - 12:49

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych