Mój problem jest dość uciążliwy. Otóż niedawno zakupilem kompa na allegro, dysk wlożylem swoj, sformatowalem i zainstalowalem na nim win XP. Potem oczywiscie była instalacja Avasta(antywir), programu blokujacego porty w windzie i oczywiscie na koncu instalacja samej Neostrady. Ostatnio jednak komp ma czeste tendencje do zwiechy(zwlaszcza gdy jest uruchomionych kilka aplikacji jednoczesnie). Gdy po zwieszce komp zostaje zrestartowany pojawia mi się od windy komunikat, że cytuję - "Sterownik urządzenia ekranowego nie może zakonczyć operacji rysowania.Sterownik ekranu dla S3 Graphics Inc. Savage4 wydaje się ponosić odpowiedzialność za brak stabilności systemu"
Czyli, że muszę sciagnac stery do karty grafiki? No dobrze ale nie wiem jakie maja byc dokladnie te stery bo o karcie wiem tylko tyle, że jest to ponoć Matrox 3d 32mb(tak przynajmniej pisał gosc w opisie aukcji na allegro).
Program AIDA 32(do analizy podzespolow w kompie) wyswietla mi nast.inf. o karcie: "S3 Savage4(Diamond Stealth III S540)"
Aha tak przy okazji to mam też problem z głosna pracą kompa. Otóż jakoś tak ostatnio zaczął dziwnie warczeć. Dzwiek jest drazniący i zdaje się, że to wina zasialcza(300W). Dostaje szału od tego halasu, nie da sie cos z tym zrobić? Wczesniej tak nie warczał.
Uprzedzam niektóre pytania:
- Tak, na pewno mam kartę graficzną na złączu AGP i nie mam wbudowanej karty na pł.gł.
- Mój komp to Duron 1800Mhz 256Mb, płyta główna to ECS K7S5A
Problem z kartą graficzną
Rozpoczęty przez
ceggi
, 10 10 2006 14:23
1 odpowiedź w tym temacie
Napisano 10 10 2006 - 14:23
Napisano 10 10 2006 - 20:31
Warczenie to zużyte łożyska ślizgowe na wentylatorze, ustal "na słuch" który to? Wentylator na procu to sprawa prosta, zdjąć, odkleić naklejkę od spodu (ewentualnie wyjąć plastikowy krążek" i dać kropelkę oleju do urządzeń precyzyjnych np. parafinowego lub wazelinowego. Po nasmarowaniu zaklejamy dobrą taśmą lub oryginalną naklejką jeśli będzie trzymała. Wentylator w zasilaczu smarujemy tą samą metodą, czeka Cię tylko rozkręcenie zasilacza. Jeśli karta gr. to Savage4 za hałas może być odpowiedzialny wentyl z GPU (zapewne tandeta seryjnie montowana na tych kartach - Evercool), metoda jak wyżej. Do przedwczoraj w starym kompie miałem właśnie taką kartę
w sieci są dostepne nowsze stery pod W2K/XP niestety nie zapisałem sobie linka, kiedyś zmieniałem też w niej BIOS (sterowniki mogą tego potrzebować). Savage4 potrafi wydzielać sporo ciepła i jeśli to jego wiatrak warczy, to może być przyczyną problemów w systemie (chociaż u mnie przegrzewanie powodowało tylko śmieci na ekranie a w najgorszym przypadku czarny ekran z mrugającymi znaczkami).
Spróbuj z tymi sterownikami, wypakuj zipa do katalogu np. C:\Program files\Savage i w czasie aktualizacji podaj do niego ścieżkę. Na W2000 wyskakiwał komunikat o braku jakiegoś pliku, wybierałem "Anuluj" i resztę instalowało bez problemu.
Spróbuj z tymi sterownikami, wypakuj zipa do katalogu np. C:\Program files\Savage i w czasie aktualizacji podaj do niego ścieżkę. Na W2000 wyskakiwał komunikat o braku jakiegoś pliku, wybierałem "Anuluj" i resztę instalowało bez problemu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Temat jest zamknięty