Problem z kartą graficzną GeForce GTX460
Rozpoczęty przez
Badkart
, 17 02 2011 00:00
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 17 02 2011 - 00:00
Witam,
Posiadam kartę graficzną Gigabyte GeForce GTX460. Przy nowych grach bądź teście w furmarku po pewnym czasie wyłączają mi się pady podłączone do usb oraz internet podłączony kablem ethernet. Nie wyłączają się wszystkie usb ponieważ np. drukarka i pendrive działają dalej. Zamieniałem porty usb więc bez różnicy do którego które urządzenie jest podłączone. Zamieniłem tą kartę z GeForce 9600GT i wszystko działało ok dlatego uważam, że to wina karty. Czy ktoś może mi powiedzieć czym to jest spowodowane i czy da się to samemu naprawić czy poprostu serwis ją czeka.
Reszta mojego kompa to:
płyta główna AsRock 770Extreme
pamięć 2x2gb kingston
zasilacz Corsair Cx500
AMD Athlon X4 640.
A i mam do płyty głównej najnowszy bios zainstalowany.
Posiadam kartę graficzną Gigabyte GeForce GTX460. Przy nowych grach bądź teście w furmarku po pewnym czasie wyłączają mi się pady podłączone do usb oraz internet podłączony kablem ethernet. Nie wyłączają się wszystkie usb ponieważ np. drukarka i pendrive działają dalej. Zamieniałem porty usb więc bez różnicy do którego które urządzenie jest podłączone. Zamieniłem tą kartę z GeForce 9600GT i wszystko działało ok dlatego uważam, że to wina karty. Czy ktoś może mi powiedzieć czym to jest spowodowane i czy da się to samemu naprawić czy poprostu serwis ją czeka.
Reszta mojego kompa to:
płyta główna AsRock 770Extreme
pamięć 2x2gb kingston
zasilacz Corsair Cx500
AMD Athlon X4 640.
A i mam do płyty głównej najnowszy bios zainstalowany.
Napisano 17 02 2011 - 01:18
ja tu widze dwie prawdopodobne przyczyny:
* zasilacz, choc ten Crosair wydaje sie byc wystarczajacy
* plyta glowna - niestety nie uwazam ASrocka dobra marke (za duzo widzialem
)
a jak nic nie masz podlacozne po USB (ewentualnie klawiatura + myszka) to nic sie nie dzieje??
* plyta glowna - niestety nie uwazam ASrocka dobra marke (za duzo widzialem

a jak nic nie masz podlacozne po USB (ewentualnie klawiatura + myszka) to nic sie nie dzieje??
Napisano 17 02 2011 - 02:21
ja tu widze dwie prawdopodobne przyczyny:
* plyta glowna - niestety nie uwazam ASrocka dobra marke (za duzo widzialem)
Ogólnie komp normalnie działa przy teście tylko problem jest z tym internetem i jak widzę padami. Szczerze mówiąc internet zawsze miałem podłączony i zawsze przy teście furmarkiem po jakiejś minucie, półtorej go odłączało i był potrzebny restart kompa żeby zaczął działać. Analogicznie działo się np w Pro Evolution Soccer 2011 ale tylko przy dużej rozdzielczości i wysokich detalach bo na niskich gra śmiga i też nic się nie dzieje. Jeśli to wina płyty głównej to czemu jak podłączyłem inną kartę graficzną to podczas testu furmarkiem działało normalnie i nie wywalało nic? Jutro jeszcze dla pewności w innym kompie sprawdzę kartę i jak tam będzie dobra to już całkowicie się pogubię

Napisano 17 02 2011 - 08:44
moze byc plyta glowna bo to ona decyduje gdzie jakie napiecia podac, jak gdzies nastepuje spadek napiecia podczas obciazenia, to efekt moze byc podobny
a chodzilo mi o test gdzie masz podlaczony wlasnie tylko ethernet a USB juz nie
jak masz mozliwosc sprawdzenia karty to sie nie wahaj i daj znac jak poszlo (polecam wziac ze soba te pady i podlaczyc, ale nie musissz ich instalowac)
a chodzilo mi o test gdzie masz podlaczony wlasnie tylko ethernet a USB juz nie
jak masz mozliwosc sprawdzenia karty to sie nie wahaj i daj znac jak poszlo (polecam wziac ze soba te pady i podlaczyc, ale nie musissz ich instalowac)
Napisano 17 02 2011 - 18:13
Jak mam podłączony sam kabel ethernet to też przestaje działać. Sprawdziłem kartę na innym kompie z podłączonymi padami i działało ale wydaje mi się, że tam był za słaby zasilacz albo coś innego bo miałem bardzo mały wynik FPS więc w sumie nie miarodajny ten test w porównaniu do mojego kompa bo u mnie przy niskich parametrach też wszystko działa.
Napisano 17 02 2011 - 18:23
ja bym stawial na procesor, byl pewno slabszy, wiecej musial pracowac i karta sie w pewien sposob "nudzila" 
jak bys mogl pozyczyc ten zasilacz od kolegi i go podlaczyc to bys mogl wyeliminowac czy to problem Twojego zasilacza czy nie

jak bys mogl pozyczyc ten zasilacz od kolegi i go podlaczyc to bys mogl wyeliminowac czy to problem Twojego zasilacza czy nie
Napisano 17 02 2011 - 22:56
Ogarnąłem inny zasilacz i to samo było więc to chyba nie wina zasilacza.
Napisano 18 02 2011 - 09:31
to ja stawiam na plyte glowna
choc nie ukrwyam, ze szanse, ze to karta graficzna tez jakies sa, ale male
choc nie ukrwyam, ze szanse, ze to karta graficzna tez jakies sa, ale male

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych