Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z instalacją systemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Anania

Anania

Początkujący

• 44 postów

Napisano 23 03 2008 - 19:57

Hej!
Kupiłam niedawno Acera 5220 i mam problem z zainstalowaniem systemu. Po pierwsze po włączeniu komputera wyskakuje mi coś takiego

[root@localhost/]#

Nie wiem, co mam wpisać dalej. Po drugie nie wiem jak mam zacząć instalować system. Jak wkładam płytę, to nic się nie uruchamia. Może powinnam podczas pojawienia sie ekranu startowego wcisnąć F2 i wtedy zacząć wgrywać system.

Jeszcze do końca nie zdecydowałam się na system. Mam Windowsa XP Home Edition,ale zastanawiam sie nad Ubuntu. Tylko nie orientuję się, jak wygląda ewentualna kwestia sterowników do Ubuntu. Co lepsze Waszym zdaniem, albo łatwiejsze w instalacji.
Jeszcze jedno. Po uruchomieniu komputera pojawiają się jakieś informacje o Linux Linpus.

Będę wdzięczna za pomoc, bo w tej materii jestem zielona.

• 0

#2 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 23 03 2008 - 21:00

Witam; [root@localhost/]# to chodzi o wpisanie hasła dostępu dla administratora. To wygląda na już zainstalowanego Linux-a.
Jeśli chcesz zmienić system to musisz, ustawić w BIOS-e by nagrywarka była odczytywana jako pierwsza. Wtedy włożysz płytę z systemem Windows i możesz go instalować ale wpierw przeczytaj to: Link.

• 0

#3 Anania

Anania

Początkujący

• 44 postów

Napisano 23 03 2008 - 22:28

Czy bezpośrednio po [root@localhost/]# powinnam wpisać hasło? Czy może trzeba to zrobić tak

[root@localhost]# adduser user1 (user1 is the actual user name)

Now set the password for user1 (give your user1 a password).

[root@localhost]# passwd user1 (granting user1 a password)

Czy to będzie koniec instalacji, czy jeszcze czekają mnie jakieś niespodzianki?
  • 0

#4 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 23 03 2008 - 23:05

Nie wiem co to za Linux, w każdym jest różnie, po mimo podobieństwa, ale jeśli chcesz za instalować Windowsa to zrób tak jak jest w linku.
Musisz podać co za Linux-a masz zainstalowanego i jeśli jesteś jak to piszesz zielona, odradzam na razie Linux-a. Zainstaluj sobie Windowsa poznasz Linux-a i jego polecenia/rozkazy, wtedy sobie go zainstalujesz. W przeciwnym wypadku bedziesz miała same problemy. Linux jak na razie jest dla zorientowanych w rozkazach programowania.
  • 0

#5 Anania

Anania

Początkujący

• 44 postów

Napisano 24 03 2008 - 17:12

Dzięki za pomoc. Chyba rzeczywiście zostanę przy Windowsie, którego znam.

Możesz mi jeszcze powiedzieć, jak ustawić w BIOS odczytywanie nagrywarki jako pierwszej? Chyba, że to jest jasno określone i nawet ja się zorientuję, że właśnie o to chodzi.
  • 0

#6 lukasz784

lukasz784

Stały użytkownik

• 159 postów

Napisano 24 03 2008 - 18:28

Jeżeli chodzi o ustawianie BIOS'u to zazwyczaj jest tak, że uruchamiasz go (podczas uruchamiania komputera powinien się wyświetlić czrny ekran i tam powinno być wszystko napisane) zazwyczaj przyciskiem DELETE/F12, to zależy od płyty głównej. Następnie wchodzisz w zakładkę BOOT, poczym wyszukujesz tam listy urządzeń, z których odpalany jest system. Zaznaczasz nagrywarkę, po czym przyciskiem '+' przenosisz ją na samą górę... Teraz wychodzisz z biosu zapisując ustawienia i czekasz, aż komputer wykryje płytę w napędzie... A już potem postępujesz zgodnie z instrukcją instalacji... Acha: Jeśli posiadasz DYSK SATA/SATA II itp. to koniecznie w odpowiednim momencie zainstaluj do niego sterowniki, bo w przeciwnym razie system po ukończeniu instalacji nie wykryje tego dysku (i podczas instalacji także).
  • 0

#7 Anania

Anania

Początkujący

• 44 postów

Napisano 24 03 2008 - 18:53

A skąd mam wiedzieć czy posiadam dysk SATA? Ten laptop to dokładnie Acer 5220-050508Mi, więc może wiecie czy ma ten akurat dysk czy nie. I kiedy jest odpowiedni moment na instalację sterowników do tego dysku? Czy te sterowniki mogą być na płycie czy koniecznie na dyskietce?
  • 0

#8 lukasz784

lukasz784

Stały użytkownik

• 159 postów

Napisano 24 03 2008 - 19:26

Sprawdziłem tego laptopa, noi niestety masz SATA (jak na złość)... Więc w pudełku powinnaś mieć dyskietkę na której powinny znajdować się napisy: HDD/SATA/SCSI/RAID/ itp. (nie wiem co jeszcze)... No... A jeśli chodzi o moment, to instalując system, po chwili wyskakuje ciemno niebieskie okno, a na dole, na czarnym pasku, przewijają się napisy... Czekaj na napis, w którym wyświetli się ciąg znaków 'Naciśnij klawisz F6, aby zainstalować sterowniki SCSI lub RAID innej firmy...', dyskietkę najlepiej, żebyś miała włożoną, przed naciśnięciem klawisza F6... A potem to już tylko instalacja...
  • 0

#9 Anania

Anania

Początkujący

• 44 postów

Napisano 24 03 2008 - 19:59

Na tym komputerze już jest zainstalowany Linux Linpus i jak powinnam tylko się zalogować. Może te sterowniki do SATA są już zainstalowane? Poza tym w pudełku nie było żadnej dyskietki. Jest tylko jakaś płyta, na której jest napisane Resource CD TravelMate 5320/5720 Series, ale nie wiem co to jest. Próbowałam otworzyć ją na Toshibie, ale pojawił się komunikat, że może być tylko wykorzystana w Acerach.
Czy koniecznie trzeba te sterowniki instalować z dyskietki? A gdybym ustawiła w BIOS odczytywanie nagrywarki jako pierwszej i wgrała je z płyty?
  • 0

#10 lukasz784

lukasz784

Stały użytkownik

• 159 postów

Napisano 24 03 2008 - 20:13

To nie wypali... Ponieważ sterowniki SATA instalujesz podczas instalacji systemu (czyli płyta od WINDOWSA musi znajdować się w napędzie), a jeśli ich nie posiadasz to postaraj się pobrać ze strony producenta... Jeśli je gdzieś znajdę to podam Ci link... Tylko koniecznie potrzebuje dokładnych danych DYSKU TWARDEGO (marka; seria; model), bez tego nieda rady nic zrobić, a te dane nie są podawane na stronach...
  • 0

#11 Anania

Anania

Początkujący

• 44 postów

Napisano 24 03 2008 - 20:32

Czy będę miała ten sam problem, jeśli zainstaluję Ubuntu (tzn. czy te sterowniki do SATA nadal będą mi potrzebne)? Znalazłam coś na temat wypalenia na jednej płycie i Windowsa i sterowników. Może powinnam tego spróbować. Chociaż nie bardzo wiem jak.

Jeszcze jedno. Jak zmienić adres karty sieciowej w Ubuntu?

• 0

#12 lukasz784

lukasz784

Stały użytkownik

• 159 postów

Napisano 24 03 2008 - 20:49

Nie polecam Ubuntu... Ale jeśli to konieczne to do Ubuntu nie są potrzebne sterowniki, ponieważ jest to system, który odpalasz prosto z płyty.... Więc nie powinno być problemu... Zresztą co miesiąc w 'NEXT' (miesięcznik), są nowe wersje właśnie tego systemu...

• 0

#13 Anania

Anania

Początkujący

• 44 postów

Napisano 24 03 2008 - 21:06

Dzięki za pomoc. Chyba jednak zdecyduję się na Ubuntu. Instalacja tego systemu jest chyba mniej skomplikowana.
  • 0

#14 Anania

Anania

Początkujący

• 44 postów

Napisano 25 03 2008 - 08:10

Jednak Ubuntu nie jest dla mnie. Znalazłam sposób, aby obejść instalację sterowników SATA podczas instalacj Windowsa. Trzeba w BIOS przestawić interfejs HDD z AHCI Mode na IDE Mode. Tylko, że tutaj też jest problem. Nie widzę takiej opcji w BIOS.
  • 0

#15 lukasz784

lukasz784

Stały użytkownik

• 159 postów

Napisano 25 03 2008 - 09:49

Nie wiem dokładnie czemu, ale u mnie są obie opcje, tyle że ja ma dwa dyski ATA i SATA (może dlatego że nie masz ATA)
  • 0

#16 Anania

Anania

Początkujący

• 44 postów

Napisano 25 03 2008 - 11:01

Zrobię to tak, jak wcześniej pisałeś. Nagram te sterowniki na dyskietkę. Innej opcji nie mam. Muszę tylko je znaleźć.
Pytałeś wcześniej o dane dysku twardego. Nie wiem czy o to Ci chodziło: Hitachi HTS541680J9SA00
Jeśli to nie to, to gdzie mam tego szukać.

Znalazłam stronę z tymi sterownikami, a na jakimś anglojęzycznym forum ktoś napisał, że zainstalowanie sterownika 3112 pomogło. Nie wiem tylko czy to zadziała też w moim przypadku.

Sterowniki
  • 0

#17 lukasz784

lukasz784

Stały użytkownik

• 159 postów

Napisano 25 03 2008 - 12:14

znalazłem te sterowniki, ale są na mojej dyskietce... Więc gdybyś mogła podać nr gg, to bym Ci je wysłał, albo adres Email...
  • 0

#18 Anania

Anania

Początkujący

• 44 postów

Napisano 25 03 2008 - 17:20

Niestety te sterowniki nie pomogły.

A gdybym użyła sterowników z Silicon.
plik zip z tym sterownikiem.
Są tam takie pliki:
Si3112r.inf
Si3112r.mpd