Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z hdd a moze czymś innym ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 noolan

noolan

Nowy

• 1 postów

Napisano 03 04 2007 - 09:44

Witam mam pewien problem, otóż gdy np zawiesi mi się komputer i po ponowyum uruchomieniu komputera zaczyna sie problem: tzn nie widzi on hdd a ładuje on informacje dotyczące karty sieciowej (prawdopodobnie adres fizyczny karty). Po wyłączeniu komputera niekiedy wraca wszystko do normy. Gdzie problem ? Zgóry dziękuje za odpowiedź.

• 0

#2 pojar

pojar

Początkujący

• 51 postów

Napisano 04 04 2007 - 21:56

U mnie dzieje się coś podobnego z powodu dysku. Czasem wyda jakiś dźwięk i się komp zawiesza, natomiast po restarcie jest ok z tym że czasem dysku mi nie wykrywa ale jestem pewien że w moim przypadku to wina dysku.

• 0

#3 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 05 04 2007 - 10:11

Można spróbować wymienić elektronikę(w tym wypadku należy zakupić dokładnie ten sam model włacznie z numerem seryjnym) , bądź zrobić update firmware dysku twardego (rzadko kiedy producent informuje o takiej możliwości).
  • 0

#4 hardwin

hardwin

Początkujący

• 79 postów

Napisano 08 04 2007 - 01:03

ja bym sie narazie nie zapedzal z wymianą elektroniki w HDD

czesto zasilacz jest problemem
moze nie wydalac, dlatego czasem restart pomaga na jego nagle pojawienie
co do sieciowki...nie masz moze przypadkiem w biosie ustawione na bootowanie przez siec?
  • 0

#5 pojar

pojar

Początkujący

• 51 postów

Napisano 08 04 2007 - 10:15

Ja mój problem rozwiązałem kładąc dysk na dodatkowym wiatraku. Poprostu grzał sie a teraz jak go chłodzi takie cudo to chodzi idealnie
  • 0

#6 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 08 04 2007 - 20:01

Hmmm, ciekawe. Mógłbyś opublikować jakiś komentarz, jak to zrobiłeś? Przydałoby się!
  • 0

#7 pojar

pojar

Początkujący

• 51 postów

Napisano 08 04 2007 - 21:51

Nic trudnego poprostu dysk wsadziłem w górne miejsce do mocowania a w dolne wsunołem wiatrak ze starego chłodzenia procka i śmiga :)
  • 0

#8 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 08 04 2007 - 22:58

haha tez miałem kiedyś taki dysk do serwisowania, "chipset walnięty" - chodził dobrze kilka/kilkanascie minut, a potem rasowo się psuł (badsectory itp.). W koncowym etapie się usmażył, więc..elektronika do wymiany.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych