Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z hałasem (GF 8800)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tiamath

Tiamath

Obserwator

• 6 postów

Napisano 23 05 2008 - 20:32

Nie tak dawno zakupiłem grafikę Galaxy GeForce 8800 GT 512MB GDDR3. Karts sprawuje się świetnie, jest jednak mały problem z głośnym wentylatorem. Nawet jeśli nie jest obciążona wentylator nieźle hałasuje. O ile w dzień mi to nie przeszkadza, o tyle w nocy jest to dość denerwujące (na komputerze odpalony jest jedynie klient torrent i/lub op2m). Próbowałem zmniejszyć jego obroty softwarem NVIDII, ale hałas praktycznie się nie zmniejszył, a temp. podskoczyła.

1. Czy jest możliwość wyłączenia karty, bez fizycznego ingerowania w nią, tak bym mógł odpalić kompa w podstawowej niskie rozdziałce?

2. Czy jest możliwość zmiany chłodzenia w tym modelu?

• 0

#2 frusty333

frusty333

Początkujący

• 142 postów

Napisano 23 05 2008 - 21:48

moze powinieneś przeczyścić wentylator? co do chłodzenia to ja mam na 8800gt NVsilencer 5 i nie narzekam - zobacz też accelero x1 -

• 0

#3 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 24 05 2008 - 09:40

Nie tak dawno zakupiłem grafikę (...)

moze powinieneś przeczyścić wentylator?

Skoro kupił niedawno, to chyba logiczne jest, że nie wymaga przeczyszczenia wentylatora... ;]

Tak, możliwa jest wymiana chłodzenia.
  • 0

#4 Znistuesk

Znistuesk

Początkujący

• 12 postów

Napisano 07 07 2008 - 22:56

Witam

ja posiadam Geforce 8800 gt z chlodzeniem Zalamana i mam podobny problem.

Mam wrazenie jakby wentylator pracowal caly czas na 100% czy jest jakis sposob zeby zobaczyc atualna predkosc wentylatora ?

W envidia monitor mi pisze:

Wentylatory
System: 31889 RPM
Nforce: 657 RPM
Aux2: 18 RPM

probowalem cos zmieniac w Ntune ale nie moge zmienic predkosci 2D i low 3D :/

Prosze o pomoc.
  • 0

#5 silverato

silverato

Początkujący

• 12 postów

Napisano 09 07 2008 - 20:17

a ja polecam Auras Fridge
  • 0

#6 db45

db45

Emerytura

• 945 postów

Napisano 09 07 2008 - 21:02

Do tej karty polecam Accelero s1. Bdb chłodzenie.
  • 0

#7 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 09 07 2008 - 22:02

Najtańszy sposób to http://www.frazpc.pl/artykuly/570/8800GT/+...io/i/skutecznie
  • 0

#8 Znistuesk

Znistuesk

Początkujący

• 12 postów

Napisano 10 07 2008 - 00:01

Witam nie wiem czy to odpowiedz dla mnie ale odpisze ;)

Z temperaturami nie mam zadnych problemow.
Sa bardzo niskie.

Chodzi mi o to ze wiatrak buczy jak odkurzacz. Wyglada jakby caly czas pracowal na 100%. Czy odpalan painta czy jakas wymagajaca gre.

Ma kabelek zakonczony wejsciem 2 pin czy to znaczy ze nie obluguje zmiany obrotow ? czy mgoe go podlaczyc jakos do plyty glownej i recznie ustalac obroty ?
Czy moze panel sterujacy by pomugl ?
  • 0

#9 db45

db45

Emerytura

• 945 postów

Napisano 10 07 2008 - 00:53

Jak masz wejście 2pin, to nie możesz sterować obrotów. W tym wypadku nic nie pomoże ;) Nie da się i już.
  • 0

#10 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 10 07 2008 - 08:14

Jak masz wejście 2pin, to nie możesz sterować obrotów. W tym wypadku nic nie pomoże ;) Nie da się i już.

Nieprawda, jesli karta ma regulację obrotów, to wtyczka 2-pin w niczym nie przeszkadza. Miałem swego czasu radeona x800GTO, miał 2-pinową wtyczkę a regulacja obrotów była

Być może masz kartę z uszkodzoną regulacją obrotów. Próbowałes może regulacji wentylatora za pomocą Riva Tuner?
  • 0

#11 Znistuesk

Znistuesk

Początkujący

• 12 postów

Napisano 10 07 2008 - 11:58

Tak, uzywalem Riva Tuner, pisze ze mam wlaczone na 30%

jednak kiedy zmieniam ustawienia na direct control moge modyfikowac tylko paramerty "performance 3D"

i czy dam na 100 czy na 25(minimum) wyje tak samo. nawet jak wlanczam w tle jakas giere.

• 0

#12 Znistuesk

Znistuesk

Początkujący

• 12 postów

Napisano 15 07 2008 - 20:29

Witam wreszcie udalo mi sie rozwiazac problem :(

Wtyczka jest 2 pinowa. Mam w domu panel zalaman Zalman ZM-MFC1 -> http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleID=1373

W zestawie bylko kilka przeluzaczy 3 pinowych wiec wcisnolem w jeden ta koncowke od wiatraka karty tak zeby nakladaly sie czarny i czerwony kabel. Jak to wszytsko podlaczylem to mi pieknie dziala regulacja i na polowie ustawienia pokretla juz prawnie nic nie slychac :( Jedyny minus to to ze nie mryga dioda pokazujaca predkosc wiatraka ale w sumie to mryganie bylo jednym z minusow dawanych od innych posiadaczy tegp panelu ;)

Na minimalnych Ustawieniach wiatraka mam w spoczynku 52C a a podczas 3dmark/atitool skacze do 76c kiedy ustawiam obrony na maxa mam odpowiednio 46c i ~64c wiec chyba wynik niezly.

Niestety zauwazylem ze karta brzeczy pod obciazeniem. Slyszalem ze jest jakis problem z cewkami. Brzmi to troche jak swierszcz. Jest na to jaks rada ?

Aha czy jesli wlacze na panelu te przelaczniki po prawej to nic sie nie stanie mimo ze nie mam tam nic podlaczonego ? (fajnie sie dioda pali :()

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych