Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z dyskiem.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Infernus1

Infernus1

Obserwator

• 6 postów

Napisano 26 12 2006 - 11:40

Mam problem z komputerem. Prawdę mówiąc nie wiem czy to problem sprzętowy czy programowy. Pewien czas temu załączyłem komputer i zawiesił się podczas ładowania systemu, pojawił się pulpit, ale bez ikon i paska Start i nic nie dało się zrobić, może po ok. 5 minutach system się zładował do końca, ale ponownie się zawiesił jak tylko chciałem uruchomić jakąkolwiek aplikację. Nawet w trybie awaryjnym się wieszał. Że miałem dyski Seagate’a (ST3400016A i ST310211A) postanowiłem sprawdzić je narzędziem SeaTools. Testy wykazały, że są „Krytyczne błędy systemu plików”(partycje NTFS), a na powierzchni dysków nie ma błędów. Próbowałem usunąć błędy narzędziem chkdsk, lecz to narzędzie nie wykrywało tych błędów. Ostatecznie zdecydowałem się usunąć partycje i wyczyścić dysk „zerując go” również narzędziem Seagate’a. Po formacie stworzyłem partycje na nowo i jeszcze przed instalacją systemu wykonałem ponownie test. Test wykazał, że dyski są dobre. Następnie zainstalowałem system Windows XP Professional + SP2 i wszystkie najnowsze łatki, pozostałe oprogramowanie i przekopiowałem z dysków DVD swoje pliki itp. Następnie wykonałem ponownie testy programem SeaTools i ponownie SeaTools wykrył błędy, które były przed zerowaniem dysku. Wykonałem skanowanie komputera Norton’em Antivirusem 2006, nie wykrył wirusów, zrobiłem też test partycji programem Norton Disk Doctor 32 z pakietu Norton System Works 2005, test wykazał błędy systemu plików, to były bodajże złe zapisy o wolnej przestrzeni na dysku. System działał z tymi błędami przez ostatnie 2-3 tygodnie do czasu zakupu nowego dysku ST3250620AS. 20 grudnia podłączyłem nowy dysk do komputera i jeszcze na starym systemie zainstalowanym na starych dyskach utworzyłem partycje, potem wyłączyłem komputer i odłączyłem stare dyski. Zainstalowałem system i pozostałe oprogramowanie, potem podłączyłem jeden ze starych dysków (ST3400016A) aby przetransferować moje osobiste dane. Po przeniesieniu danych usunąłem z komputera stary dysk. Dwa dni później przeprowadziłem test nowego dysku programem SeaTools i wykrył ponownie te same błędy. Dziś rano komputer znowu się zawiesił podczas uruchamiania, czyli sytuacja sprzed paru tygodni się powtórzyła. Zainstalowałem system na nowo, na razie działa z błędami, ale nie wiem, co mam dalej robić, jak sprawdzić, co te błędy robi. Proszę o pomoc.

Typ systemu plików to NTFS.

OSTRZEŻENIE! Nie określono parametru F
Uruchamianie programu CHKDSK w trybie tylko do odczytu.

CHKDSK sprawdza pliki (poziom 1 z 3)
Ukończono sprawdzanie plików.
CHKDSK sprawdza indeksy (poziom 2 z 3)
Ukończono weryfikację indeksów.
CHKDSK sprawdza deskryptory zabezpieczenia (poziom 3 z 3)
Ukończono sprawdzanie deskryptorów zabezpieczeń.
Usuwanie błędów atrybutu BITMAP głównej tabeli plików.
CHKDSK wykrył wolne miejsce oznaczone jako przydzielone w mapie bitowej woluminu
.
System Windows znalazł problemy z systemem plików.
Aby je poprawić, uruchom program CHKDSK z opcją /F (naprawa).

41945683 KB całkowitego miejsca na dysku.
   7190588 KB w 36229 plikach.
	 10236 KB w 3046 indeksach.
		 0 KB w uszkodzonych sektorach.
	107159 KB używanych przez system.
	 65536 KB zajętych przez plik dziennika.
  34637700 KB dostępnych na dysku.

4096 bajtów w każdej jednostce alokacji.
  10486420 ogółem jednostek alokacji na dysku.
   8659425 jednostek alokacji dostępnych na dysku.
Pamięć RAM: 2x 512 DDR PC3200
Dysk twardy: ST3250620AS

• 0

#2 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 26 12 2006 - 14:35

3 lata siedzę w problemach dysków, ale z takim czymś się jeszcze nie spotkałem, naprawdę dziwna sprawa... Ja bym tutaj jednak stawiał na pamięć RAM lub złą konfigurację BIOS. Pożycz od kumpla kości i sprawdź, albo przetestuj je MemTest :P

• 0

#3 Infernus1

Infernus1

Obserwator

• 6 postów

Napisano 26 12 2006 - 19:44

Zdaje się że to chyba nie jest problem sprzętowy... Otóż poprosiłem mojego kolegę który ma również Windows XP i partycje NTFS żeby sprawdził główny dysk z systemem narzędziem chkdsk, okazało się że ma te same błędy z tą różnicą że jemu jeszcze system nie padł, a komputer kolegi jest dość nowy, więc raczej niemożliwe było by żebyśmy mieli to samo uszkodzenie któregoś z podzespołów. Marix125 jeśli masz też Win XP i partycje NTFS to proszę Cię o to byś wykonał ten sam test programem chkdsk głównej partycji i dał znać czy Ty również nie masz tych błędów. Być może Microsoft czegoś nie dopracował i dlatego teraz są te błędy... Pozdrawiam. :P
  • 0

#4 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 26 12 2006 - 19:52

Również znalazł błędy systemu plików, ale to normalnie. System działa normalnie i nic nie nawala.
  • 0

#5 Infernus1

Infernus1

Obserwator

• 6 postów

Napisano 26 12 2006 - 21:31

Marix125 masz dysk Seagate'a? Jeśli tak to sprawdź jeszcze dysk programem SeaTools i umieść raport w poście żebym mógł porównać czy u mnie jest tak samo (jeśli masz czas i ochotę :P).
  • 0

#6 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 27 12 2006 - 01:01

Mam Maxtora, ale miałem Seagate'y, bo zajmuję się dyskami, ale takie przypadku jak Twój dysk jeszcze nie spotkałem...
  • 0

#7 Infernus1

Infernus1

Obserwator

• 6 postów

Napisano 27 12 2006 - 01:42

Jestem przekonany, że to nie zepsuty sprzęt. Kolejne testy, które wykonałem wykluczają tezę uszkodzenia sprzętu. Otóż wpadłem na następujący pomysł. Podłączyłem stary, HDD niby uszkodzony (ST3400016A) i postanowiłem sformatować go w systemie FAT32 gdyż podejrzewam, że błędy, które masz Ty, ja i mój kolega i zapewne sporo innych użytkowników są spowodowane jakąś dziurą w systemie. Po formacie owego dysku nim skopiowałem na niego jakieś pliki wykonałem testy programem SeaTools Desktop potem, chkdsk. Testy wyszły pozytywnie. Potem skopiowałem ok. 10GB danych i ponownie wykonałem testy wyżej wymienionymi programami i oczywiście znowu testy były pozytywne, 0 jakichkolwiek błędów. Można, więc wyciągnąć kolejny wniosek, że teoretycznie każdy użytkownik mający Windows XP i partycje w systemie NTFS ma te same błędy, co Ty, ja i mój kolega (chyba, że są jakieś poprawki usuwające ten błąd), ale nie każdemu musi paść cały system jak Tobie i mojemu koledze… Być może Microsoft wypuścił jakieś poprawki na ten błąd, jeśli ma ktoś jakieś informacje na ten temat to proszę pisać. :P Pozdrawiam.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych