Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z dyskiem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 gosc

gosc

Nowy

• 3 postów

Napisano 01 12 2006 - 00:38

Witam
Kupilem sobie dysk seagate 320GB pod sata2 i dzialal normalnie przez jakies 2 miesiace, az pewnego dnia moj brat zostawil wlaczony komputer, przyszedl ojciec i nie wiedzac jak go wylaczyc wcisnal przycisk na listwie zasilajacej (nie pierwszy raz to zrobil, ale wczesniej nic sie nie psulo)
Nastepnego dnia wlaczam komputer i zaraz po wykryciu dysku na pierwszym ekranie pojawia sie czarne tlo i nic sie nie dzieje. Dysk widac w biosie, ustawialem biosa na default i dalej nic sie nie chcialo odpalic, wrzucilem plyte z windowsem xp (taki mam zainstalowany) to pojawil sie tylko pierwszy napis a pozniej znowu czarne tlo, wiec nici z formata. Zamienialem tez tasmy i wejscia pod sata (mam 4 wejscia) i to tez nic nie dalo. Probowalem odpalic z drugim dyskiem, ktory jest pod IDE i tez sie nic nie dzialo. A jak ustawilem dysk pod IDE jako master to wlaczal sie normalnie windows ale partycje drugiego dysku nie byly widoczne.
Wkoncu oddalem dysk do serwisu i po 14 dniach oddali mi go twierdzac, ze nie byl uszkodzony co nie zmienia faktu, ze nadal sie nie uruchamia i po wykryciu go w biosie dalej jest czarne tlo

Jesli ktos wie co jeszcze moge zrobic, zeby dysk dzialal to prosze o pomoc

Plyte glowna mam AsRocka 775XFire-eSATA2+
OS win xp pro

Z góry dziękuję

• 0

#2 lukid7

lukid7

Początkujący

• 134 postów

Napisano 01 12 2006 - 09:04

Dziwne zeby takie rzeczy działy się od dysku... A podłączałeś swój dysk do innego komoputera? Jeżeli nie to sproboj, powinien działać bo mi to nei wygląda na zepsuty dysk...

• 0

#3 sachem

sachem

Obserwator

• 5 postów

Napisano 01 12 2006 - 12:04

hej,
zainstaluj win na dysku IDE,SATA odłącz narazie;
potem podłącz SATA i go sformatuj,powinno odpalić;
pózniej niestety musisz zainstalować system od poczatku na SATA,
pozdr.
  • 0

#4 gosc

gosc

Nowy

• 3 postów

Napisano 01 12 2006 - 13:45

hej,
zainstaluj win na dysku IDE,SATA odłącz narazie;
potem podłącz SATA i go sformatuj,powinno odpalić;
pózniej niestety musisz zainstalować system od poczatku na SATA,
pozdr.

jak juz napisalem, odpalilem dwa dyski na raz i odpalilem system z dysku IDE przy czym dysku sata wtedy nie wykrywa
nie widac w ogole jego partycji, gdy wchodze w moj komputer

edit:
podlaczylem dysk u kumpla i dalej taka sama reakcja jak u mnie, czyli dysk w biosie wykrywa ale w windowsie go juz nie widac
  • 0

#5 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 02 12 2006 - 12:06

Sformatuj dysk niskopoziomowo lub programem producenta. Dobry jest WDClear zeruje on dysk, czyści wszystko nawet partycje, ale niestety nie obsługuje dysków SATA. Sprawdź może jeszcze kombinacje zworek, może zworka się uszkodziła, mogą być różne przyczyny. Mimo, że wykrywa dysk sprawdź zworki
  • 0

#6 gosc

gosc

Nowy

• 3 postów

Napisano 02 12 2006 - 15:46

Dysku nie mozna sformatowac, bo widac go tylko w biosie i nigdzie wiecej, nawet po wlozeniu plyty z windowsem. Wyskakuje tylko napis "Sprawdzanie konfiguracji sprzetowej komputera..." a po nim czarne tlo i nic dalej sie nie dzieje.
Nie ma zworek na dysku.
  • 0

#7 krno

krno

Nowy

• 2 postów

Napisano 02 12 2006 - 16:18

Piszesz, że dysk widać tylko w biosie i nigdzie więcej. Tzn gdzie jeszcze patrzyłeś? Próbowałeś uruchomić program do zarządzania partycjami (np Partition Magic)? Jeśli nie to spróbuj i daj znać czy go widać. Najlepiej odpal komputer z płytki Hiren's boot cd i tam sprawdź narzędzia z grup partition tools, recovery tools, hard dsk tools, czy mbr tools...
  • 0

#8 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 03 12 2006 - 14:16

Dysku nie mozna sformatowac, bo widac go tylko w biosie i nigdzie wiecej, nawet po wlozeniu plyty z windowsem. Wyskakuje tylko napis "Sprawdzanie konfiguracji sprzetowej komputera..." a po nim czarne tlo i nic dalej sie nie dzieje.
Nie ma zworek na dysku.

Zassaj z sieci program diagnostyczny dla dysków Seagate i sformatuj dysk programem producenta :(

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych