Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z dyskiem albo płytą

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 negima

negima

Początkujący

• 21 postów

Napisano 27 11 2007 - 13:20

Nie wiem dokładnie w czym tkwi problem podejrzewam dysk albo płytę główna.

Dysk jest to Samsung 120GB możliwe, ponieważ dostaje komunikat przy starcie:

IDE Channel 0 Master Hard Disk SMART Status Bad. Warning: Immediate back up your data and replace your hard disk drive. A failure may be be imminent

,aczkolwiek pojawia się już ponad 6 miechów i nadal działa. Ostatnio coś robiłem i komputer się zawiesił, nic nie było można zrobić nie wyskoczył, żaden błąd ani nic. Zresetowałem go i pojawiło się okienko asusa (płytę mam ASUS A8N-SLI Deluxe) i tak powoli się przesuwało, nie chciało wejść do okna gdzie pokazuję spis bootujacych urządzeń. Następny restert, wszystko ok ale nie pokazał sie dysk, ale po ponownym było wszystko ok. Jeszcze wspomnę mam klawiaturę pod USB ,, pojawił mi się ten komunikat

IDE Channel 0 Master Hard Disk SMART Status Bad. Warning: Immediate back up your data and replace your hard disk drive. A failure may be be imminent

Chciałem nacisnąć F1 nie dało się, jeszcze wcześniej usłyszałem komunikat, ze klawiatura nie wykryta, podłączyłem klawe druga pod PS/2 nacisnąłem F1 i poszło, ale jak się XP załadował, nie mogłem uzywać klawy pod PS/2 tylko tej pod USB.

Jeszcze przy starcie pojawia mi się taki komunikat:

*** Warning:Your Computer CHIP Fan Fail or speed too low***
You can also disable this warning message in SETUP

Sądzę, ze problem tkwi w kurzu, ale aż tak, bo generalnie jak odpale kompa, pochodzi kawałek, zrestartuje go, to ten komunikat się nie pojawi, tez jak oleje go to mi w Asus probe pokazuje mi, że w ogóle nie działa mi wiatraczek, a ciągle chodzi.

Inna sprawa jak problem twki po stronie dysku, jaki teraz opłacalny dysk?? Co sądzicie o nim albo może się bardziej opłaca 320GB kupić?? Mi zależy generalnie ekonomia/jakość no i żeby można kupić w wawce^^

Dziękuje za pomoc.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych